15+ Peluang Perniagaan Berasaskan Rumah dengan Untung Kecil dan Modal Halal

Perniagaan Berasaskan RumahIlustrasi menjalankan perniagaan dari rumah

Adakah anda mencari peluang perniagaan rumah yang menjanjikan? Sekiranya demikian, maka anda perlu membaca artikel ini hingga akhir untuk mendapatkan penerangan mengenai perniagaan yang sesuai dengan anda.

Semasa kita ingin membina perniagaan dari rumah, modal biasanya merupakan salah satu faktor yang paling penting, baik modal material dan modal bukan material. Sebilangan besar orang menganggap bahawa kita memerlukan modal yang besar agar perniagaan dapat berjalan dengan baik. Tetapi anggapan itu sebenarnya tidak sepenuhnya betul.

Memang untuk beberapa model perniagaan dari rumah, kita memerlukan modal material yang cukup besar untuk berjalan dengan baik, tetapi ada cukup model perniagaan yang dapat dijalankan dengan modal kecil. Sebenarnya, modal yang paling penting adalah modal bukan material, seperti; pengetahuan tentang model perniagaan, perancangan perniagaan yang teliti, keinginan dan kepercayaan yang kuat, dan sikap tidak sabar.

Modal wang yang besar bukanlah jaminan bahawa perniagaan di rumah akan berjaya. Tetapi dengan kesungguhan, ketekunan, kerja keras adalah modal utama dalam menjalankan perniagaan rumah tangga yang berjaya. Sekiranya kita sudah memiliki modal utama, maka kita dapat memanfaatkan setiap peluang perniagaan dari rumah dengan modal kecil di sekitar kita.

Berikut adalah beberapa idea perniagaan rumah dengan modal kecil yang boleh kita pertimbangkan:

Artikel berkaitan:  Peluang Perniagaan Modal Kecil

1. Peluang Perniagaan Rumah Menjual Kredit Elektrik

Kredit penjualan perniagaan dari rumahPerniagaan dari rumah yang menjual pulsa melalui atelier.net

Berkomunikasi dengan CellPhone telah menjadi keperluan utama masyarakat hari ini, tidak kira apa pun profesionnya. Sudah tentu, pengguna telefon bimbit memerlukan kredit untuk dapat menggunakan alat mereka. Nah, ini adalah peluang perniagaan dari rumah yang dapat kita gunakan sebaik mungkin kerana mempunyai potensi keuntungan yang cukup besar.

Dalam menjalankan perniagaan menjual denyut elektrik , kita tidak memerlukan modal yang besar. Apa yang perlu dipersiapkan untuk menjalankan perniagaan ini adalah peranti mudah alih untuk menghantar denyut elektrik.

Di samping itu, untuk dapat menjalankan perniagaan menjual pulsa elektrik ini, anda mesti mendaftarkan diri dengan pengedar kredit sebagai ejen penjualan kredit elektrik. Beberapa pengedar nadi elektrik yang saya cadangkan termasuk Pulsa-Online.com, Centerpulsa.com, Venuspulsa.com, Istanareload.com. Biasanya setiap pengedar akan menerangkan cara kerjanya.

Tetapi jika anda ingin menjalankan perniagaan dengan membuka kaunter kerana anda juga ingin menjual telefon bimbit, maka modal yang diperlukan tentunya akan lebih besar. Selain kos menyewa tempat, anda juga harus mempertimbangkan kos lain untuk menjalankan perniagaan, seperti kos elektrik, membuat etalase, dan lain-lain.

Sekiranya modal anda terhad, saya cadangkan menjalankan perniagaan yang hanya menjual denyut elektrik kerana modalnya jauh lebih kecil. Modal kecil tidak bermaksud untung kecil anda tahu. Terdapat banyak penjual kredit elektrik yang berpendapatan puluhan juta rupiah hingga ratusan juta rupiah.

2. Peluang Perniagaan Berasaskan Rumah Menjual Makanan / Makanan ringan

Perniagaan dari rumah menjual makananPerniagaan dari rumah yang menjual makanan melalui Perniagaanukm.com

Membuka perniagaan makanan / makanan ringan adalah perniagaan yang berpotensi kerana makanan adalah keperluan asas manusia dan selalu diperlukan.

Namun, kita juga perlu mempelajari perniagaan makanan / makanan ringan yang sesuai dilakukan di rumah dengan sedikit modal. Berikut adalah beberapa perniagaan makanan yang sesuai untuk dijalankan di rumah:

2.a. Perniagaan dari rumah menjual pelbagai jenis kek

Rata-rata masyarakat dunia suka kek makanan ringan seperti; brownies kukus, kek span, kek lapis, spring roll, donat, risoles, dan kek lain-lain. Sekiranya rumah anda berada di tempat yang strategik, anda boleh menjual makanan ringan ini di hadapan rumah anda dengan memasang paparan makanan ringan anda.

Jangan lupa untuk mempromosikan perniagaan kek anda kepada rakan, jiran dan keluarga. Dan manfaatkan saat-saat penting untuk meningkatkan penjualan perniagaan kek anda, misalnya hari lahir, lebaran, Krismas.

2.b. Perniagaan dari rumah menjual makanan goreng

Hampir semua orang suka makanan goreng. Hampir semua orang dalam masyarakat kita suka makan makanan goreng, seperti; pisang goreng, tahu goreng, tempe goreng, mendoan, bakwan, dan lain-lain.

Sekiranya anda dapat membuat variasi unik makanan goreng dari makanan goreng biasa, kemungkinan besar kejayaan dalam perniagaan makanan goreng ini akan menjadi lebih besar.

2.c. Perniagaan dari rumah membuka gerai makanan

Keupayaan anda untuk memasak makanan yang enak dapat dimanfaatkan sebagai peluang perniagaan dari rumah, tentunya modal yang diperlukan juga kecil. Anda boleh merancang bilik di rumah anda untuk menjadi perniagaan kedai makan.

Biasanya orang yang makan di gerai makanan lebih suka memasak di rumah, dan jika anda mempunyai resipi keluarga yang unik dan lazat, tentu ini adalah nilai tambah yang menjadikan kios makanan anda unik.

Artikel yang disyorkan:

  • Perniagaan makanan
  • Perniagaan Francais

3. Perniagaan Berasaskan Rumah Membuka Perkhidmatan Menaip Naskah

Perkhidmatan menaip perniagaan rumahPerkhidmatan menaip skrip perniagaan rumah melalui Google.com

Biasanya perniagaan ini akan berjalan dengan baik sekiranya berada berhampiran dengan kampus. Ada sebilangan besar orang yang tidak punya waktu untuk menaip dan mencetak skrip yang mereka buat, mereka adalah calon pelanggan anda.

Yang perlu dipersiapkan dalam memulakan perniagaan ini adalah komputer, pencetak, dan pengimbas. Sudah tentu anda juga perlu mempunyai tempat, kemahiran menaip cepat, dan cukup masa untuk menjalankan perniagaan ini.

Model perniagaan ini sebenarnya cukup menguntungkan kerana dapat membuat pelanggan di luar talian atau dalam talian. Anda boleh mendapatkan pesanan dari pelanggan di dunia nyata, misalnya dari pelanggan yang datang ke perniagaan perkhidmatan menaip anda, dan juga boleh mendapatkan pesanan dari pengguna internet yang memerlukan perkhidmatan anda.

Oleh itu, jika anda menjalankan perniagaan ini, sangat disarankan untuk memiliki laman web / blog juga. Ini untuk meningkatkan peluang untuk mendapatkan pesanan dari pengguna internet yang memerlukan perkhidmatan menaip.

4. Jalankan Perniagaan Dalam Talian dari Rumah

Perniagaan dari rumah menjual secara dalam talianPerniagaan dari rumah yang menjual secara dalam talian melalui Pinterest.com

Perniagaan dalam talian adalah salah satu perniagaan yang sangat berkembang pada masa ini. Selain cenderung lebih mudah, lebih banyak jenis, kos menjalankan perniagaan dalam talian juga cenderung lebih murah dibandingkan dengan perniagaan konvensional.

Beberapa jenis perniagaan dalam talian yang kini dijalankan oleh banyak orang di Dunia adalah perniagaan dropping, perniagaan MLM dalam talian , menjadi blogger dan penerbit, membuat kedai dalam talian, menjual perkhidmatan, perniagaan gabungan, dan banyak lagi.

Jumlah pilihan dalam perniagaan dalam talian tidak secara automatik memudahkan kita menjalankannya kerana tidak semua jenis perniagaan dalam talian dapat sesuai dengan setiap orang. Sebilangan orang mungkin lebih sesuai untuk menjalankan perniagaan dropshipping, tetapi yang lain lebih selesa menjalankan perniagaan MLM dalam talian. Ini bergantung pada minat dan kemampuan setiap orang.

Untuk dapat menjalankan perniagaan dalam talian, seseorang mesti belajar dan berlatih dengan serius. Sebenarnya perniagaan dalam talian ini bukanlah perniagaan cepat kaya kerana memerlukan proses untuk dapat menjana wang secara konsisten dari internet. Walau bagaimanapun, perniagaan dalam talian cenderung menghasilkan lebih cepat daripada perniagaan konvensional.

Artikel berkaitan:  10+ Peluang Perniagaan Dalam Talian yang Menjanjikan

5. Perniagaan Fesyen dari Rumah

Perniagaan dari rumah ke arah fesyenPerniagaan dari rumah ke arah fesyen melalui startupfashion.com

Perniagaan fesyen boleh dianggap sebagai perniagaan berpotensi setelah perniagaan makanan. Bagaimana tidak, perkembangan dunia fesyen pada masa ini mengalami perkembangan yang sangat pesat pada masa ini, dan mungkin terus terjadi di masa depan.

Jenis fesyen yang berbeza mempunyai bahagian pasaran masing-masing. Mulai dari fesyen kanak-kanak, fesyen untuk orang dewasa, pakaian Muslim, dan lain-lain.

Bagi anda yang mempunyai modal minimum, perniagaan fesyen sebenarnya dapat dijalankan walaupun kita mempunyai modal yang sangat terhad. Terdapat sebilangan pembekal pakaian yang menawarkan kerjasama untuk memasarkan produk mereka.

Salah satu pembekal pakaian yang menawarkan kerjasama dengan modal kecil adalah DeltaGrosir.com. Dengan modal awal Rp 3,5 juta, kita dapat segera memulai bisnis pakaian dengan potensi keuntungan hingga Rp 2 juta per bulan.

Selain DeltaGrosir, sebenarnya terdapat banyak pembekal pakaian yang dapat anda temui melalui internet. Yang perlu anda buat terlebih dahulu adalah menentukan jenis pakaian yang ingin anda jual.

Anda boleh mencari pembekal untuk perniagaan fesyen yang ingin anda jalankan dengan menaip kata kunci tertentu di Google. Sekiranya anda ingin menjual fesyen Korea, fesyen untuk kanak-kanak, fesyen saiz besar, pakaian kanak-kanak, dan jenis fesyen lain, gunakan kata kunci yang betul. Berikut adalah contoh kata kunci untuk mencari pembekal produk fesyen di Google; Pembekal fesyen Muslim, pembekal pakaian Korea, pembekal pakaian kanak-kanak, pembekal pakaian fesyen bersaiz besar, pembekal pakaian berjenama, dan lain-lain.

6. Peluang Perniagaan di Rumah Perniagaan Pakaian Dobi

Perkhidmatan dobi pakaian dari rumahPerkhidmatan dobi pakaian dari rumah melalui joeslaundry.net

Sama dengan perniagaan perkhidmatan menaip skrip, perniagaan cucian pakaian sangat sesuai apabila dijalankan berhampiran kampus dan juga pelajar asrama dan pekerja pejabat. Biasanya mereka tidak mempunyai cukup masa untuk mencuci dan menyeterika pakaian mereka. Selain itu, hasil cucian dan seterika mereka sendiri sering tidak kemas sehingga cenderung memilih untuk menggunakan perkhidmatan dobi.

Pada masa ini terdapat banyak orang yang menggunakan perkhidmatan pakaian loundry, selain harga yang sangat berpatutan serta produk dobi dan besi yang disediakan oleh penyedia perkhidmatan loundry boleh lebih kemas daripada ketika melakukannya sendiri. Melihat potensi perniagaan ini yang baik, sudah tentu anda harus mempertimbangkan untuk membuka perniagaan pakaian loundry.

Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah bermula dari awal, sekarang perniagaan dobi mempunyai francais yang sudah anda ketahui. Anda hanya perlu menyediakan modal awal dan juga tempat untuk memulakan perniagaan. Tetapi biasanya francais perniagaan dobi agak mahal. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup modal untuk membeli francais, anda harus memulakan perniagaan dobi ini sendiri.

Sekiranya anda ingin membeli francais perniagaan dobi, pastikan anda membeli francais perniagaan dobi yang sudah lama wujud dan terkenal dengan perkhidmatannya yang baik. Salah satu perniagaan francais dobi yang saya cadangkan adalah Kilos Laundry.

7. Perniagaan Kraf Rumah

Ia memerlukan seseorang yang mempunyai kreativiti tinggi untuk menukar barang terpakai menjadi sesuatu yang baru dan berguna. Salah satu contohnya ialah menggunakan tampalan atau kain terpakai yang ditukar menjadi beg unik atau boneka cantik. Saya sendiri tidak pernah melihat proses pembuatannya secara langsung, tetapi ada banyak orang yang berjaya menggunakan bahan terpakai di sekitarnya untuk menjadi perniagaan yang menguntungkan.

Saya tertarik dengan video di YouTube.com mengenai cara membuat bunga yang indah dari tambalan. Mungkin ia dapat memberi inspirasi kepada anda untuk memanfaatkan peluang perniagaan dari bahan terpakai, menonton video :)

Kesimpulan :

Apa sahaja peluang perniagaan dari rumah yang kita lakukan, baik dengan modal kecil atau dengan modal yang besar, kita mesti fokus, rajin dan bekerja keras dalam melaksanakannya. Terdapat banyak perniagaan dari rumah dengan modal kecil, yang awalnya bermula dari sifar, akhirnya menjadi perniagaan besar. Semoga artikel ini memberi inspirasi mengenai idea perniagaan rumah di sekitar kita.

Artikel Berkaitan