10 Warna Yang Boleh Meningkatkan Jualan, dan Sebabnya

Pemasar dan pereka grafik telah lama mengetahui bahawa pemilihan warna sangat berpengaruh dalam aktiviti pemasaran.

Berdasarkan kajian kes yang dilakukan oleh Neil Patel, seorang pakar pemasaran, pemilihan warna dapat meningkatkan penukaran penjualan perniagaan sebanyak 24%. Maksudnya, dengan warna sahaja, bakal pelanggan boleh berminat dan memutuskan untuk membeli produk.

Seperti yang dilaporkan oleh situs Business2community.com, berdasarkan penelitian oleh pakar pemasaran dan pereka grafik, berikut adalah daftar 10 warna yang dapat meningkatkan angka penjualan.

1. Merah

Merah adalah warna yang melambangkan kekuatan dan keberanian. Biasanya warna ini dapat dengan cepat menarik perhatian banyak orang ketika mereka melihatnya, walaupun hanya sebentar.

Itulah sebabnya warna merah adalah warna yang paling popular untuk aktiviti pemasaran. Dengan nota, jangan keterlaluan.

Salah satu laman web pasar yang berwarna merah sebagai warna utamanya adalah Bukalapak.com.

Warna Yang Boleh Meningkatkan Jualan

2. Biru

Biru adalah warna yang paling biasa digunakan dalam perniagaan dan kebanyakan orang cenderung menyukai warna ini. Warna biru dapat memberikan kesan kejujuran, kesetiaan, kepercayaan, konsistensi, kestabilan, dan profesionalisme.

Selalunya warna biru digabungkan dengan warna menarik lain untuk mendapatkan hasil terbaik untuk kepentingan penjenamaan atau pemasaran.

Salah satu laman web kedai dalam talian yang berwarna biru sebagai warna utamanya adalah Blibli.com.

Warna Yang Boleh Meningkatkan Jualan

3. Hijau

Hijau adalah warna kehidupan yang sering dikaitkan dengan alam semula jadi atau pertumbuhan sesuatu yang baru. Warna hijau juga serba boleh kerana mengandungi unsur kehangatan dan memberikan perasaan yang menyenangkan kepada orang yang melihatnya.

Selain itu, warna hijau mewakili kesihatan, persekitaran, dan niat baik. Dan jangan lupa, hijau adalah warna wang yang dapat menimbulkan pemikiran tentang kekayaan.

Salah satu laman web pasar yang menggunakan warna hijau sebagai warna utamanya adalah Tokopedia.com.

Warna Yang Boleh Meningkatkan Jualan

4. Merah jambu

Apabila bercakap mengenai merah jambu atau merah jambu, pemikiran kita akan terarah kepada wanita. Warna ini sememangnya sangat sesuai untuk perniagaan yang mensasarkan pasaran wanita muda.

Oleh itu, jika perniagaan ingin menarik perhatian wanita muda, maka memilih warna merah jambu tidak akan salah.

Salah satu laman web yang menggunakan warna merah jambu sebagai warna utamanya adalah Femaledaily.com.

Warna Yang Boleh Meningkatkan Jualan

5. Kuning

Sama seperti merah, kuning adalah warna yang kuat. Walau bagaimanapun, warna ini juga boleh menjadi warna yang paling berbahaya jika aplikasinya tidak tepat.

Penggunaan warna kuning dalam pemasaran dan jenama adalah untuk memberi kesan segar dan menggembirakan. Dengan warna ini, pengguna akan menganggap perniagaan mempunyai kemampuan dan keyakinan yang baik.

Salah satu contoh perniagaan yang menggunakan warna kuning sebagai warna utamanya ialah Yellow Pages.

Psikologi Warna untuk Pemasaran

6. Warna emas

Warna emas atau emas adalah warna yang elegan dan berprestij, dan mempunyai unsur kekuatan yang tidak terdapat pada warna lain.

Sekiranya warna emas digabungkan dengan warna lain, seperti ungu atau hijau, maka emas menjadi warna yang sangat kuat kerana melambangkan kekayaan, kemakmuran, kemewahan, dan pencapaian.

Namun, walaupun warna emas sangat berharga, tidak banyak jenama perniagaan yang menggunakan warna ini sebagai warna utamanya kerana warna ini mengandungi sisi negatif, iaitu adanya unsur mementingkan diri sendiri.

7. Jingga

Jingga melambangkan tenaga, cita-cita, keintiman, keramahan, pengembaraan, optimisme, dan keyakinan.

Warna ini mengandungi sesuatu yang menarik, menyeronokkan, dan dapat membuat pengguna merasa seolah-olah berurusan dengan syarikat terkemuka.

Salah satu contoh perniagaan yang menggunakan oren sebagai warna utamanya ialah Mozilla Firefox.

Psikologi Warna untuk Pemasaran

8. Coklat

Warna coklat bermaksud kehangatan, kelembutan, keselesaan, sokongan, kesederhanaan, dan sokongan. Warna ini identik dengan sesuatu yang sederhana, dan dapat memberikan keselesaan kepada pengguna.

Salah satu perniagaan yang menggunakan warna coklat sebagai warna utamanya ialah A&W.

Psikologi Warna untuk Pemasaran

9. Ungu

Ungu adalah warna yang melambangkan aura spiritual, misteri, bebas, imaginasi, bercita-cita tinggi, dan harapan yang besar. Warna ini adalah gabungan warna biru dengan merah sehingga jarang sekali kita menjumpainya.

Ungu juga merupakan warna royalti, jadi sangat sesuai digunakan untuk memberikan sentuhan keanggunan dan prestij kepada bahan pemasaran.

Psikologi Warna untuk Pemasaran

10. Hitam

Hitam adalah warna serba boleh yang melambangkan kekuatan, keselamatan, keyakinan, misteri, emosi, tekad, dan kekekalan.

Warna ini boleh menjadi tradisional atau moden, santai atau menyeronokkan. Black sering menambahkan elemen drama untuk apa sahaja mood yang ingin anda buat.

Biasanya hitam digabungkan dengan warna lain untuk menghasilkan hasil yang lebih baik. Contoh logo syarikat yang menggunakan warna hitam sebagai warna utama, iaitu Adidas.

Psikologi Warna untuk Pemasaran

Kesimpulannya

Dari penjelasan di atas, kita dapat memahami bahawa pilihan warna yang mencolok mata sangat berpengaruh terhadap kadar kejayaan sesuatu pemasaran.

Reka bentuk produk yang baik juga harus disokong oleh pemilihan warna yang tepat agar dapat memberi kesan yang lebih besar terhadap kepentingan pemasaran perniagaan.

Baca juga: Kesan Warna pada Usaha Pemasaran dan Penjenamaan

Artikel Berkaitan