Tetap Selesa Walaupun Perlu Menatap Skrin Telefon Pintar Pada Waktu Malam? Gunakan 5 aplikasi berikut

aplikasi mudah alihImej dari Huffingtonpost.com

Pada masa kini kita sering mengetahui bahawa menggunakan telefon pintar pada waktu malam akan menjadikan tidur kita lebih perlahan. Kelambatan jam biologi ini disebabkan oleh kehadiran cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin #smartphone. Lampu biru di skrin telefon pintar ini memang akan mempengaruhi kita untuk tidak tidur kerana cahaya biru dari telefon pintar akan 'menipu' minda kita untuk cuba membayangkan bahawa ia masih siang.

Sudah tentu ketika kita mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam, banyak pakar mendakwa bahawa ini akan berbahaya kerana akan mempengaruhi kesihatan kita. Tetapi lama-kelamaan, banyak pihak yang kemudian memperhatikan hal ini dan membuat kejayaan untuk menjadikan telefon pintar sebagai teman baik bagi pengguna untuk tidur yang berkualiti.

Dari sini kemudian muncul beberapa ciri dan aplikasi yang membuat mata berasa selesa ketika menatap skrin telefon pintar sebelum tidur. Lalu aplikasi dan ciri apa yang dapat membuat rehat kita baik walaupun kita harus menggunakan telefon pintar pada waktu malam? Berikutan kajian semula.

1. Pergeseran Malam

Ciri dan aplikasi pertama yang dapat anda manfaatkan agar rehat anda tidak terganggu walaupun anda menggunakan telefon pintar pada waktu malam adalah Night Shift. Night Shift itu sendiri adalah ciri yang terdapat pada iPhone, terutamanya pada OS #iOS 9.3. Dengan mengaktifkan ciri ini, skrin telefon pintar akan berubah menjadi kuning yang lebih panas dan selesa.

Night Shift memang mampu mengawal jumlah cahaya biru yang dipancarkan dari skrin telefon pintar. Penggunaan Night Shift itu sendiri sangat praktikal kerana pengguna dapat menyesuaikan intensiti penapis cahaya secara berasingan pada siang dan malam atau juga dapat langsung menghidupkan atau mematikannya dengan satu ketukan pada bar pemberitahuan.

Artikel lain:  8 Aplikasi Mudah Alih Terbaik Untuk Hipsters Aktif

Night Shift ini memang dapat berfungsi secara automatik mengesan waktu dan mengubah suhu skrin dari cahaya matahari yang ada. Walau bagaimanapun, ciri dan aplikasi ini anda juga dapat mengatur atau mengurus secara manual dengan menghidupkan atau mematikannya secara langsung.

2. Senja

Aplikasi seterusnya yang dapat membuat mata anda selesa pada waktu malam adalah Twilight. Dengan menggunakan aplikasi ini, paparan layar akan dapat menyesuaikan diri dengan waktu yang sedang berlangsung.

Pada waktu malam sahaja, aplikasi Twilight ini akan dapat menjadikan intensiti cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon atau tablet sehingga "dilembutkan". Tetapi selain automatik, anda juga boleh menetapkan aplikasi ini secara manual mengikut jadual yang anda tetapkan sendiri.

3. Penapis Mata (Penapis Cahaya Biru)

Dengan menggunakan aplikasi Penapis Mata, ketegangan di mata anda akan berkurang seiring dengan hamparan warna tembus yang disediakan oleh aplikasi di seluruh layar telefon pintar. Walaupun dengan aplikasi ini, anda dapat mengurangkan kecerahan dan cahaya biru secara keseluruhan.

Aplikasi ini sendiri mempunyai beberapa ciri penyesuaian sederhana seperti mata penapis hidup / mati, pemilihan warna untuk penapis (hitam, kelabu dan coklat), mengatur kelegapan antara 0% -100%, dan mengatur jadual.

4. Burung Hantu Malam - Skrin Lebih Buram

Selain itu, aplikasi yang dapat membuat mata anda selesa dan rehat sehingga bagus walaupun menggunakan telefon pintar pada waktu malam adalah Night Owl. Dengan ciri-ciri di Night Owl, anda akan dapat menyesuaikan kecerahan layar lebih rendah daripada tetapan peranti lalai.

Sekiranya telefon pintar anda sendiri menggunakan jenis paparan AMOLED, maka satu lagi kelebihan dapat diperoleh kerana dapat menjimatkan penggunaan tenaga. Penapis dalam Blue-Light on Night Owl ini kemudiannya dapat mengurangkan pelepasan cahaya biru di layar dan menghilangkan kesan insomnia.

Baca juga:  5 Aplikasi Penyuntingan Foto Popular untuk Menyelaraskan Wajah Anda untuk Menjadi Taufan

5. Tengah Malam (Mod Malam)

Akhirnya, aplikasi yang dapat membuat mata anda selesa walaupun di skrin telefon pintar pada waktu malam adalah Midnight. Dengan aplikasi ini anda bukan sahaja dapat meminimumkan pancaran cahaya biru, tetapi anda juga dapat melakukan pekerjaan yang sangat baik. Mengusahakan beberapa fail pada telefon pintar memang penting.

Sekarang dengan aplikasi Midnight ini, anda akan dapat menyesuaikan suhu warna pada skrin. Dalam aplikasi Midnight itu sendiri ada kontrol akses yang akan membuat layar mengotomatisasi untuk memulai atau menghentikan penapis ketika aplikasi mengesan penggunaan telefon bimbit di tempat yang gelap.

Artikel Berkaitan