Inilah 8 sebab mengapa banyak menghapus persahabatan di Facebook

Buang Persahabatan di FacebookBuang Persahabatan di Facebook

Lihat, adakah persahabatan anda di Facebook menurun secara mendadak kebelakangan ini? Sebilangan orang pasti terkejut, tetapi kebanyakan orang menganggap ini adalah sesuatu yang sangat wajar.

Pada masa lalu, mungkin banyak orang menyangka bahawa banyak rakan di media sosial akan mendapat banyak keberuntungan, ada juga banyak pandangan dan peluang untuk berniaga. Tetapi itu ternyata berbeza dari sekarang. Tingkah laku pengguna media sosial telah berubah secara mendadak sejak Politik dan SARA semakin muncul di ranah media sosial Facebook.

Fenomena Unfriend / Unfollow / Block berlaku di banyak negara, termasuk di Dunia. Banyak pengguna media sosial menghapus rakan mereka di Facebook dengan alasan pandangan politik yang berbeza, SARA, ucapan benci, dan sebagainya.

Fenomena melepaskan persahabatan di Facebook bukan hanya kerana pandangan politik dan SARA. Terdapat beberapa perkara lain yang membuat seseorang memutuskan atau menghapus persahabatan di Facebook.

Sebab untuk menghapus persahabatan di Facebook

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh sebuah syarikat pelancongan, Sunshine, ada beberapa sebab pengguna Facebook memutuskan persahabatan mereka. Tinjauan ini dilakukan terhadap 2000 orang di UK yang sebahagian besarnya telah memutuskan persahabatan mereka dengan orang lain di Facebook dalam beberapa tahun terakhir.

1. Pandangan Politik yang berbeza

Dari 2000 orang yang disurvei, ada sekitar 28% yang mengatakan bahawa mereka memutuskan persahabatan di Facebook kerana berbeza pandangan politik dengan orang lain. Tinjauan ini dilakukan di Inggris, tentunya hasilnya akan berbeda jika tinjauan tersebut dilakukan di Dunia.

Di dunia itu sendiri, perbezaan pandangan politik juga merupakan alasan paling umum untuk menghilangkan persahabatan di Facebook. Ini berlaku sejak Pilihan Raya Presiden 2014, di mana seluruh masyarakat dapat melihat kempen SARA hitam dan berbau yang kami dapati di Facebook.

Selanjutnya, pemilihan Gabenor DKI Jakarta 2017 juga menjadi catatan gelap Politik di Dunia. Kita dapat melihat dengan jelas bagaimana kempen hitam itu dan menyinggung perasaan SARA kepada salah satu calon Gabenor. Perdebatan sengit di kalangan penyokong setiap pasangan calon Gabenor Jakarta diperluas ke media sosial, terutama Facebook. Tidak hairanlah terdapat begitu banyak pengguna Facebook yang melakukan Unfriend / Unfollow / Block rakan lama mereka di Facebook.

Artikel lain:  Cara Menghapus / Melumpuhkan Akaun Facebook Sementara & Kekal

2. Berjuang dengan Rakan

Dari 2000 warga Britain yang disurvei, ada sekitar 24% mengatakan bahawa perkelahian dengan rakan adalah alasan mereka memutuskan persahabatan di Facebook. Tidak ada pertengkaran tentang pertengkaran ini, tetapi mungkin ada banyak penyebabnya.

Sekiranya kita melihat Dunia itu sendiri, nampaknya tidak jauh berbeza dengan tinjauan di England. Biasanya orang yang bertengkar dengan kuat di media sosial akhirnya akan memutuskan persahabatan mereka, atau bahkan menyekat akaun rakan mereka kerana terlalu marah.

3. Kawan Muat Naik Gambar Percutian

Sebenarnya alasan ini agak pelik, kerana gambar percutian bukanlah sesuatu yang membuat seseorang dapat menghapus persahabatan di Facebook. Namun, hasil tinjauan di United Kingdom mengatakan bahawa terdapat sekitar 21% orang yang menghapus persahabatan di Facebook kerana rakan mereka sering memuat naik foto percutian ke akaun Facebook mereka.

Kemungkinan ini (unfriend / unfollow / block) dilakukan kerana ada perasaan dengki pada seseorang. Cemburu kerana tidak dapat bercuti ke tempat impian membuatnya marah dan marah sehingga akhirnya memutuskan persahabatannya di Facebook.

Sepertinya orang di Dunia belum seburuk itu. Mungkin ada sebilangan orang yang melakukannya. Tetapi yang pasti tidak merasakan bahawa gambar percutian rakan boleh menjadi alasan untuk memutuskan persahabatan di media sosial.

4. Terlalu Banyak Muat Naik Foto Selfie

Seterusnya, alasan untuk membuang rakan di Facebook ialah rakan yang memuat naik terlalu banyak gambar selfie ke Facebook. Dari 2000 orang yang disurvei, sekitar 15% mengatakan bahawa selfie rakan mereka di Facebook membuatnya tidak selesa dan akhirnya memutuskan persahabatan mereka.

Ini menjelaskan mengapa Facebook menyediakan alat untuk menyembunyikan muat naik rakan. Oleh itu, apabila anda melihat rakan memuat naik terlalu banyak gambar selfie, anda hanya perlu menyembunyikan muat naik. Tidak perlu menghapus persahabatan.

5. Terlalu Mual dan Mengeluh Banyak Perkara

Quirking di Facebook juga ternyata boleh mengakibatkan kehilangan persahabatan di media sosial yang anda tahu. Ini banyak berlaku di Dunia. Seseorang yang selalu membuat komen negatif mengenai banyak perkara pasti membuat kita tidak selesa.

Sebilangan orang sering bercakap atau mengadu tentang kehidupan peribadi mereka dan kehidupan orang lain, ini seperti membuka aib dan aib orang lain kepada orang ramai. Mungkin tujuannya adalah untuk mencurahkan isi hati anda, tetapi bukannya mendapat input berguna dari rakan Facebook, kebanyakan orang merasa tidak selesa membacanya.

Dan yang lebih tidak selesa adalah apabila pengguna Facebook sering mengutip sesuatu yang berkaitan dengan politik dan SARA yang sering menimbulkan ungkapan kebencian terhadap orang yang mempunyai pandangan yang berbeza. Inilah yang sering membuat seseorang membuat Berhenti Ikut / Tidak Berkawan / Sekat akaun Facebook rakannya.

6. Tidak Tahu di Dunia Sebenar

Dari hasil tinjauan 2000 orang di United Kingdom mendapati bahawa terdapat 10% pengguna media sosial Facebook menghapus persahabatan dengan alasan tidak mengetahui atau tidak mengetahui di dunia nyata. Alasan ini nampaknya sangat munasabah, kerana banyak orang yang hanya ingin berkawan di Facebook dengan orang yang dikenali di dunia nyata.

Mungkin orang gemar mempunyai banyak kawan di Facebook kerana banyak rakan boleh terkenal atau ramai yang akan memberi perhatian. Sudah tentu ini berbeza dengan keadaan semasa pengguna media sosial yang sangat mementingkan privasi mereka.

Baca juga:  Mengetahui Apa itu Pengambilalihan Instagram, Inilah Penjelasannya

7. Sebab yang Tidak Dinyatakan

Dari hasil tinjauan disebutkan bahawa ada perkara lain yang menyebabkan seseorang menghapus rakan di Facebook. Itu tidak menyatakan apa penyebabnya, tetapi ada di antara mereka yang mengatakan bahawa mereka memutuskan persahabatan dengan bekas teman lelaki dan bekas bos mereka.

Sekiranya kita memperhatikan pengguna media sosial di dunia, kita semakin memperhatikan privasi di media sosial. Selalunya pengguna Facebook memadam persahabatan dengan akaun yang suka teg tanpa sengaja untuk tujuan promosi. Dan banyak pengguna Facebook menghapus persahabatan dengan mantan mereka kerana mantannya sudah berkahwin atau sudah mempunyai anak.

8. Menjual terlalu kerap di Facebook

Sebenarnya, sebilangan besar orang yang tidak kisah dengan rakan mereka sering menjual di Facebook, tetapi nampaknya ada beberapa pengguna FB yang merasa tidak selesa garis masa mereka dipenuhi dengan status yang kandungannya terus dijual. Mungkin jika kaedah penjualan dibuat lebih menarik, misalnya bercerita , maka status penjualan tidak dianggap mengganggu atau bahkan menjual dengan baik.

Nah, anda sendiri telah memadamkan berapa banyak rakan dan apa sebabnya anda menghapus rakan di Facebook?

Artikel Berkaitan