Erdwin Susanto Wijaya ~ Youtuber Surabaya, yang terkenal di luar negara

Gambar dari Suarasurabaya.netGambar dari Suarasurabaya.net

Sudah diketahui umum bahawa keberadaan #internet dapat digunakan untuk meraih pendapatan. Terdapat begitu banyak ladang yang dapat diusahakan untuk mendapatkan wang dari internet, salah satunya kini popular dan banyak orang yang berminat menjadi YouTuber.

Terdapat banyak bahan yang boleh dijadikan bahan untuk membuat video yang kemudian dimuat naik ke Youtube untuk pengewangan kemudian. Kisah kejayaan orang yang mengejar profesion Yotuber juga tidak kurang pentingnya.

Salah seorang yang berjaya menjadi Youtuber adalah Erdwin Susanto Wijaya, dia adalah seorang pemuda dari Surabaya. Dia adalah Youtuber sepenuh masa yang memberi tumpuan kepada kandungan permainan. Sebelum dia memutuskan untuk menjadi YouTuber sepenuh masa, kerjayanya dalam bidang perniagaan agak menyusahkan. Dia pernah membina dan menguruskan beberapa perniagaan yang akhirnya ditutup. Lihat kisah penuh di bawah.

Kerjaya Erdwin Susanto Wijaya

Erdwin Susanto Wijaya memang menyukai dunia permainan sejak dia kecil. Walaupun begitu dia suka dengan #game, lalu membawanya untuk mengambil pendidikan bahasa ke Jepun Sakura Land. Setelah dua tahun mendidik di Jepun, dia kemudian pulang ke Dunia. Selain dunia permainan, semangat keusahawanan Erdwin sudah sangat kental. Setelah pulang dari Jepun, dia kemudian memutuskan untuk mencuba nasib dengan mendirikan beberapa perniagaan.

Usaha pertama yang dipelopori adalah untuk mendirikan kafe internet dan permainan dalam talian. Perniagaan yang dikendalikannya berlangsung selama empat tahun hingga akhirnya dia membuka perniagaan baru dengan menjual kebab di Mojokerto pada tahun 2013. Bukan hanya itu, dia juga memulakan perniagaan dengan membuka CD CD drama Jepun.

Perniagaan kebab yang dilaluinya sebenarnya tidak hanya mati, tetapi minatnya dalam dunia permainan tidak dapat dihentikan begitu saja. Dia meneruskan hobinya dalam permainan di tengah-tengah menguruskan perniagaan kebabnya. Sekitar tahun 2014, dia kemudian bermain Brave Frontier dengan santai dan merakamnya kemudian dia memuat naiknya di #Youtube.

Dia merakam aktivitinya dengan hanya telefon bimbit dan tidak ada suara sama sekali. Malah, dia mengatakan betapa menyusahkannya untuk merakam bermain permainan dengan telefon bimbit. Dia merakam dengan tangan kirinya sementara tangan kanannya terus bermain permainan.

Artikel lain:  Cara Mendapatkan Wang dari Youtube

Pada tahun 2015 Memutuskan untuk Menjadi Youtuber Sepenuh Masa

Pada awal video pertama yang dia muat naik di Youtube, sambutan daripada penonton sangat banyak. Hanya beberapa hari, video itu mendapat 3000 penonton yang menjadikannya lebih bersemangat untuk memuat naik #video ke Youtube. Sejak mengetahui perkara itu, dia kemudian berusaha memuat naik satu video secara konsisten setiap hari ke Youtube. Dia kemudian memanfaatkan kemahiran berbahasa Jepun, dia selalu memasukkan pengenalan kepada bahasa Jepun dalam setiap video yang dimuatnya ke Youtube.

Kerana Erdwin merasakan penonton di saluran Youtube-nya semakin banyak dalam waktu singkat, dia kemudian memutuskan untuk menjadi YouTuber sepenuh masa pada tahun 2015. Perniagaan kebabnya yang telah ditutupnya untuk lebih fokus menguruskan video yang akan dimuat naik di Youtube. Dia mengatakan bahawa hasil daripada mengewangkan saluran Youtube-nya cukup untuk perbelanjaan sara hidup bulanannya.

Banyak Pelanggan Dari Lima Negara

Kini aktiviti Erdwin merakam dan membuat video telah menggunakan alat yang mencukupi. Jadi hasil kandungan video yang dibuatnya juga mempunyai kualiti yang baik. Kerana dia selalu menekankan kualiti kandungan agar dapat bersaing dan mendapat banyak penonton dari Youtube.

"Sekarang sudah ada banyak, ya, untuk peralatan saya. Komputer baru, kamera baru, telefon bimbit. Tetapi saya cadangkan, anda tidak perlu memulakan peralatan dengan baik. Saya ingat, mendapat 50 dolar di tempat pertama sangat gembira, "katanya.

Baca juga:  Berikut adalah 10 YouTuber berpendapatan tertinggi di Dunia

Dengan kefasihan Jepun, dia sering dianggap berasal dari Jepun atau Singapura. Malah pelanggan Ushi Gaming yang merupakan saluran Youtube yang dia bina kebanyakannya berasal dari negara asing. Penonton setia datang dari pelbagai negara seperti Singapura, Amerika dan Filipina.

Dia kemudian menasihati sesiapa yang ingin meneruskan kerjaya sebagai YouTuber sepenuh masa, jangan mulakannya kerana anda ingin mendapatkan wang. Erdwin Susanto Wijaya pernah meneruskan kerjaya sebagai Youtube sepenuh masa kerana minatnya dalam dunia permainan. Sebenarnya, dia sangat menyukai dan menggemari permainan sejak dia kecil.

Artikel Berkaitan