Ambil Keputusan Yang Tepat, Kini Facebook Mendapat Keuntungan Dikalikan dengan Perolehan Instagram

Pemerolehan InstagramImej dari Instaspy.net

Dunia perniagaan menawarkan peluang luar biasa bagi mereka yang berminat untuk melihat potensi untuk dapat memperoleh keuntungan yang lebih besar setiap saat. Dengan melihat ke depan untuk melihat potensi ini, ahli perniagaan dapat menentukan langkah-langkah yang tepat, termasuk dalam membuat pemerolehan perniagaan.

Perolehan atau pembelian syarikat oleh syarikat lain sudah biasa, terutama ketika persaingan perniagaan semakin meningkat seperti sekarang. Proses pembelian syarikat kadang-kadang boleh mendatangkan kerugian, tetapi di sisi lain ada juga yang berjaya membawa keuntungan luar biasa berkat strategi perniagaan.

Salah satu daripada mereka yang berjaya mengetepikan keputusan manis pemerolehan perniagaan adalah syarikat #media sosial gergasi, Facebook. Syarikat itu, yang diketuai oleh Mark Zuckerberg, pada tahun 2012 membuat pemerolehan aplikasi perkongsian foto permulaan, Instagram. Setelah menargetkan target untuk beberapa waktu, akhirnya kesepakatan dicapai dengan mas kahwin yang luar biasa bernilai US $ 1 miliar.

Lalu bagaimana keadaannya sekarang? Nilai aplikasi Instagram bahkan diramalkan akan meningkat tiga kali ganda dengan mencecah AS $ 3.2 bilion !! Baca lebih lanjut, rakan sekerja boleh merujuk artikel berikut.

Perolehan Langkah Betul

Syarikat media sosial Facebook, telah berkembang menjadi syarikat besar sejak beberapa tahun yang lalu. Dengan pengguna menjangkau ratusan juta orang di seluruh dunia, tidak diragukan lagi dari skala perniagaan hingga keuntungan yang diperoleh syarikat-syarikat ini juga sangat besar. Ini kemudian menjadikan #Facebook tidak teragak-agak untuk membuat pengambilalihan syarikat lain yang masih sesuai dengan perkhidmatannya. Dari beberapa perjanjian pemerolehan yang berjaya yang ditandatangani oleh Facebook, pemerolehan aplikasi mudah alih Instagram, nampaknya merupakan salah satu langkah paling gemilang antara kerjasama lain.

Pada pandangan belakang, pada masa itu pada tahun 2012, nama Instagram memang semakin dipertimbangkan di tengah persaingan perniagaan digital. Menawarkan konsep perkhidmatan perkongsian foto yang diringkaskan dalam ciri-ciri menarik, menjadikan Instagram dengan cepat dapat menarik minat pengguna aplikasi mudah alih yang masih tidak sebesar sekarang. Dari ini barulah Facebook merasa dicabar untuk mencabut syarikat Kevin Systrom.

Artikel lain:  Mendedahkan Empat Motif Facebook Memperoleh Instagram

Proses pendekatan yang dilakukan oleh pengarah Facebook terhadap pengasas berkaitan dengan keinginan untuk mengusulkan aplikasi #Instagram di bawah payung syarikat Facebook. Sudah tentu, mencapai kesepakatan antara kedua-dua syarikat itu tidak berjalan seketika. Ia memerlukan beberapa peringkat dan rundingan mendalam sehingga akhirnya Kevin Systrom bersedia melepaskan aplikasi buatan sendiri.

Dengan jumlah pemerolehan mencecah US $ 1 bilion, itu bukan tawaran yang tidak dapat diabaikan oleh pengasas Instagram pada masa itu. Ditambah dengan potensi pengembangan yang mungkin diperoleh setelah bergabung dengan Facebook, akhirnya menjadikan Kevin lebih stabil untuk satu atap dengan syarikat Facebook.

Pembangunan Instagram Menangkap Pasaran yang Lebih Luas

Salah satu rahsia kejayaan dari Instagram adalah bahawa kepelbagaian pengguna bukan hanya untuk masyarakat umum tetapi juga mempunyai tujuan khusus dalam menggunakan aplikasi Instagram. Salah satunya, seperti yang kita tahu, hadir dengan istilah seperti selebriti aka selebriti Instagram yang merupakan nama panggilan bagi mereka yang mempunyai populariti tinggi melalui akaun Instagram yang dikendalikan mereka.

Selain itu sebagai bukti pengembangan domain pengguna aplikasi perkongsian foto, Instagram juga banyak digunakan oleh penjual dalam talian untuk memaparkan produk dan menjalankan kempen promosi yang lebih luas. Dari situ lalu lintas dan juga pengguna baru semakin berat memasuki aplikasi Instagram dari tahun ke tahun.

Semua kejayaan ini pastinya tidak dapat dipisahkan dari peranan Facebook sebagai syarikat induk. Pasukan pengembangan Instagram bekerjasama dengan Facebook, dianggap telah berjaya menyuntik pelbagai ciri dan keunikan baru perkhidmatan Instagram. Inovasi yang dikemukakan akhirnya dapat menjadi "bahan bakar" kesetiaan pengguna untuk terus menggunakan aplikasi Instagram.

Terapkan Strategi Pengewangan yang Berkesan

Selain perkhidmatan, inovasi juga dibuat dari segi strategi pengewangan aplikasi. Beberapa format baru ditambahkan, seperti iklan video misalnya yang kini berjaya menyumbang pendapatan yang besar untuk pembangun aplikasi Instagram. Pendapatan yang dilaporkan dari strategi pengewangan Instagram dapat mencapai berbilion dolar dan menyumbang 10% dari jumlah pendapatan syarikat ke Facebook.

Baca juga:  Algoritma Instagram Kini Mula Belajar Tingkah Laku Pengguna

Penganalisis dari institusi kewangan Credit Suisse menyatakan bahawa, pada masa ini keuntungan yang diperoleh Instagram telah mencapai AS $ 3.2 bilion. Jumlahnya meningkat tiga kali ganda berbanding ketika Facebook pertama kali memperoleh aplikasi tersebut. Belum lagi keuntungan tambahan AS $ 572 juta, yang kemungkinan akan memasuki poket Facebook pada suku pertama tahun ini, tentu saja, menjadikan nilai Instagram semakin melambung tinggi.

Langkah-langkah yang betul Facebook untuk memperoleh Instagram boleh menjadi pengajaran bagi semua perniagaan mengenai bagaimana membangun dan berkembang dengan betul dan berkesan. Pilih potensi dengan jeli, dan berani membuat pelaburan besar, akhirnya dapat membawa buah manis sebagai hasil perjuangan.

Artikel Berkaitan