Petua Menjadi Youtuber Dari Erdwin Susanto Wijaya, Pemilik Saluran Permainan Ushi

Erdwin Susanto Wijaya Ushi GamingImej dari Techinasia.com

Dengan adanya internet yang semakin mudah, peluang perniagaan tentunya akan lebih terbuka. Tetapi ini hanya berlaku untuk orang yang dapat melihat peluang dan dapat menggunakannya. Terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk mendapatkan wang dari internet. Salah satu yang paling popular adalah menggunakan saluran Youtube untuk memuat naik video menarik yang kemudian mengewangkannya sehingga dapat menghasilkan wang.

Sekiranya anda juga ingin mendapatkan wang dari Youtube, atau biasa dikenali sebagai YouTuber, berikut adalah beberapa petua untuk menjadi YouTuber dari Erdwin Susanto yang memiliki Saluran Permainan Ushi. Erdwin Susanto sendiri boleh dikatakan sebagai YouTuber yang berjaya malah mempunyai ratusan ribu pelanggan dari luar negara.

1. Fokus pada kerjaya yang baru dikembangkan

Menjalankan perniagaan selalu memerlukan tumpuan, jangan biarkan fokus anda berpusat pada beberapa perniagaan lain. Terutama jika anda adalah seseorang yang baru mengembangkan perniagaan. Maka anda harus memberi tumpuan tambahan, kerana sangat berisiko jika anda mengabaikan ini. Perniagaan yang baru anda mulakan memerlukan perhatian khusus kerana masih baru.

Sebelum memfokuskan diri dalam menjalani profesion Yooutuber, Erdwin juga menguruskan beberapa perniagaan. Tetapi kemudian dia memutuskan untuk meninggalkan perniagaan lamanya untuk fokus pada profesion menjadi YouTuber.

Artikel lain:  Erdwin Susanto Wijaya ~ Youtuber Surabaya, yang terkenal di luar negara

2. Ketekalan Memuat naik Video Setiap Hari

Konsistensi sangat penting dalam menjalankan perniagaan, bukan sahaja penting tetapi juga memerlukan tenaga yang besar. Untuk YouTuber, memuat naik satu atau lebih video ke Youtube secara konsisten setiap hari pasti mempunyai nilai yang lebih tinggi di mata penonton.

Ini juga yang dilakukan oleh Erdwin, dia selalu memuat naik satu video ke Youtube secara konsisten untuk penonton setianya. Penting untuk menampilkan tontonan baru untuk pelanggan menurut Erdwin. Mereka sering langsung memainkan video yang dimuat naik tanpa terlebih dahulu memperhatikan isi kandungannya.

3. Mengekalkan Topik pada Kandungan Video

Selain menjaga konsistensi dalam memuat naik video, menjaga topik mengenai kandungan video yang dimuat naik juga penting. Ini bermaksud bahawa jika perkara yang dibincangkan adalah mengenai permainan, maka konsistenlah dengan topik tersebut. Erdwin juga selalu memastikan kandungannya selalu berkaitan dengan permainan. Erdwin sendiri kebanyakan dan fokus untuk membincangkan permainan Brave Frontier.

Tetapi untuk membuat penonton tidak bosan, misalnya dia tidak membincangkan Brave Frontier, dia meninjau permainan mudah alih lain yang popular. Oleh itu, terus berhubung dengan dunia permainan.

4. Sentiasa Perhatikan Kandungan Berkualiti

Kandungannya adalah raja, nampaknya Erdwin adalah antara mereka yang memegang pepatah. Dia menegaskan bahawa jika kandungan yang dimuat naik mempunyai kualiti yang baik, maka secara automatik akan membawa banyak penonton.

"Sekiranya kandungan yang anda sajikan bernilai tinggi dan memang dicari, bahkan orang tidak keberatan dengan kualiti video yang kurang optimum." begitu jelas.

5. Rajin berkomunikasi dengan Pelanggan

Petua lain untuk membina saluran YouTube adalah rajin berinteraksi dengan pelanggan. Lagipun pelanggan mereka juga manusia, kebanyakan mereka bertanya mengenai permainan yang baru dimuat naik. Cara paling mudah untuk berinteraksi dengan pelanggan tentunya dengan kerap menjawab komen mereka.

Dengan cara ini, pelanggan akan semakin menyukai saluran anda kerana merasakan mereka mempunyai ruang untuk mendapatkan maklumat yang mereka perlukan. Dalam menjawab pelanggan, tidak perlu ada orang lain, jadilah diri anda sendiri kerana pelanggan lebih selesa dengannya.

Baca juga:

  • Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian
  • Ini adalah 10 YouTuber berpendapatan tertinggi di Dunia

6. Jangan segera berharap dapat menjana sumber pendapatan

Ini adalah perkara yang paling penting, apabila anda memutuskan untuk menjadi YouTuber, jangan segera berharap saluran yang dibuat akan mendapat banyak pelanggan. Lebih-lebih lagi, secara langsung berharap dapat dijadikan sumber pendapatan.

Nikmati saja prosesnya, kerana jika anda menjangka akan mendapat pendapatan langsung dari Youtube maka anda tidak benar-benar mendapatkannya, maka ini akan membuat anda kehabisan tenaga dan semangat. Jadikan profesion Youtuber anda sebagai hobi yang menyeronokkan, sama ada kejayaan atau tidak, anggap saja ia sebagai bonus dari ketekunan anda.

Artikel Berkaitan