5 Senjata "Baru" Apple pada Acara Apple 2015 yang dianggap Basi

Acara Apple 2015Imej dari Macworld.co.uk

Sebagai syarikat terkenal, #Apple tentunya selalu berusaha membuat pelbagai kejayaan untuk mencipta produk yang dapat diterima oleh pasaran. Oleh itu untuk menyokong pengembangan produk ini, setiap tahun Apple mengadakan acara. Dalam kes ini Apple telah mengadakan acara Apple pada akhir tahun 2015 semalam.

Seperti biasa dalam agenda, Apple menunjukkan dan mempamerkan beberapa karya inovatif atau perkara baru pada produk terbarunya. Kerana konsep baru, banyak pihak kemudian menaruh harapan untuk produk yang benar-benar baru dan berguna dari acara tersebut.

Malangnya dalam acara pada akhir 2015 semalam, produk yang dipersembahkan oleh Apple dinilai tidak mencerminkan konsep baru, malah ada yang menyatakan bahawa produk yang dipersembahkan oleh Apple itu basi. Jadi apa produk Apple terbaru yang dianggap basi dalam acara Apple? Berikutan kajian semula.

1. Apple iPad Pro

Imej dari Digitaltrends.comImej dari Digitaltrends.com

Produk pertama Apple yang dianggap basi pada acara Apple 2015 adalah Apple iPad Pro. Menurut banyak orang, produk ini sudah mendahului, Microsoft Surface Pro. Kedua-dua peranti tablet ini mempunyai persamaan dengan menawarkan papan kekunci fizikal tambahan untuk menggantikan notebook konvensional dan juga skrin yang lebih luas.

Oleh itu, apabila produk Apple iPad dinaikkan, orang sudah memikirkan peranti tablet lain daripada iPad. Walau bagaimanapun peranti ini masih mendapat pasaran sendiri, iaitu profesional.

Artikel lain:  Inilah Beberapa Maklumat Di Sebalik Projek Kereta Rahsia Apple

2. Apple TV

Imej dari Cnet.comImej dari Cnet.com

Seterusnya, produk Apple yang dianggap basi di Apple Event 2015 adalah Apple TV. Apple TV sendiri adalah peranti televisyen futuristik kerana disokong oleh kawalan dan carian berdasarkan Siri. Malangnya, Apple TV ini bukan kali pertama. Kerana sebelumnya ada hadir iaitu Roku.

Malah pada awal tahun 2015, Roku telah mengemas kini produknya untuk merangkumi carian suara, perkhidmatan dari Google dan Amazon yang sudah mempunyai kawalan suara. Dan ketika Apple melancarkan Apple TV, Apple dianggap terlambat dalam satu set televisyen interaktif.

3. Sentuhan 3D

Imej dari Technewstoday.comImej dari Technewstoday.com

Peranti Apple lain yang dianggap lambat dan basi ketika dipaparkan di Apple Event 2015 adalah 3D Touch. Mungkin Apple menganggap bahawa peranti ini berbeza dari yang lain kerana ia tidak memerlukan aksesori dan berjanji untuk menambahkan dimensi baru dalam interaksi. Tetapi secara umum dan konsep, 3D Touch telah mendahuluinya.

Peranti yang mendahului 3D Touch adalah Morph, yang kelihatan seperti tablet kecil atau pad sentuh yang besar. Sekiranya Apple selalu menyebut 3D Touch yang sensitif terhadap tekanan, Morph, yang pertama kali muncul, sudah boleh melakukannya.

4. Pensil Apple

Imej dari Mashable.comImej dari Mashable.com

Dalam acara Apple 2015, Apple juga mempersembahkan Apple Pencil yang, menurutnya, tidak ada yang menyukainya. Tetapi sebuah syarikat bernama 53 nampaknya telah membuat stylus yang menggunakan yang sama dengan pensil Apple. Apple memang mempunyai sejarah panjang yang berkaitan dengan peranti yang satu ini.

Dan walaupun Apple mendakwa bahawa ia telah mengemas kini Apple Pencil, hakikatnya adalah bahawa ciri-ciri yang ditunjukkan oleh Apple Pencil yang telah dikemas kini sudah tersedia pada produk 53 atau Wacom's Pencil.

Baca juga:  Berikut adalah 5 Paten Teknologi Apple yang Paling Dinantikan

5. Gambar Langsung

Imej dari Digitalspy.comImej dari Digitalspy.com

Akhirnya, produk Apple terbaru yang dilancarkan dalam agenda Acara Apple 2015 dan dinilai basi adalah Foto Langsung. Walaupun kelihatan sangat canggih kerana ia mempunyai ciri automatik menangkap "video" selama tiga saat, tetapi Foto Langsung dari Apple sudah ada yang menghadirkannya.

Ya, satu ciri pada HTC One yang disebut Zoe juga dapat melakukan hal yang sama dengan Foto Langsung untuk menangkap video selama tiga saat lengkap dengan suara ketika anda mengambil foto.

Berikut adalah beberapa produk terbaru Apple di Apple Event 2015 yang dianggap basi atau tidak lagi. Oleh itu, sebelum benar-benar membanggakan produk, lebih baik memeriksanya sebelum membuat kesimpulan atau menilai. Kisah mengenai produk Apple ini sendiri telah kita jadikan pelajaran berharga.

Artikel Berkaitan