Memacu minat dalam memuat naik kandungan pengguna, aplikasi Facebook sahaja yang akan dikeluarkan

Aplikasi FacebookImej dari Thecountrycaller.com

Kini Facebook boleh dikatakan salah satu pemain terbesar dalam industri media sosial. Mana tidaknya, dengan jumlah pengguna aktif tidak kurang dari 1.6 juta sebulan, pastinya satu pencapaian yang sukar ditandingi oleh penyedia perkhidmatan media sosial yang lain. Ini juga yang menjadikan #Facebook lebih yakin untuk menghasilkan inovasi baru bagi penggunanya.

Dan dalam masa terdekat, syarikat itu merancang dengan warna biru yang dominan merancang untuk melepaskan aplikasi khusus kamera yang terpisah dengan aplikasi induk Facebook. Tetapi apa yang menarik dan perlu dikaji adalah bahawa alasan untuk membuat aplikasi ini adalah tepat kerana terdapat kecenderungan minat pengguna yang buruk dalam memuat naik kandungan foto atau video.

Maka adakah rancangan untuk membuat aplikasi #kamera yang terpisah ini benar-benar dapat dilaksanakan? Inilah ulasan penuh.

Galakkan Pengguna untuk Lebih Aktif dalam Memuat Naik Kandungan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, pada masa ini salah satu masalah rumit yang dihadapi oleh syarikat Facebook adalah penurunan minat pengguna untuk berkongsi kandungan di perkhidmatan media sosial ini. Sebenarnya, boleh dikatakan kandungannya adalah jiwa yang dapat menarik keinginan pengguna untuk terus menggunakan perkhidmatan Facebook.

Dihantar oleh pasukan pengembangan Facebook beberapa waktu yang lalu, diakui bahawa pada masa ini terdapat penurunan dalam trend berkongsi kandungan untuk pengguna Facebook. Berdasarkan penyelidikan dari penyedia analitik digital GlobalWebIndex, dinyatakan bahawa pada tahun 2016 33% pengguna belum mengemas kini status peribadinya sejak 1 bulan, dan 37% pengguna juga tidak lagi menyiarkan foto di perkhidmatan Facebook.

Artikel lain:  Bersiap sedia, Ciri Muat Naik Foto di Aplikasi Facebook Akan Dihapus!

Nota tersebut agak menurun berbanding tahun sebelumnya. Pada tahun 2015, peratusan pengguna yang tidak memperbaharui statusnya dalam 1 bulan mencapai 44%. Bagi kepentingan pengguna mengemas kini gambar peribadi mencapai 46%.

Konsep Aplikasi Facebook Kamera Khas

Walaupun ia masih khabar angin dan tidak semestinya kepastian, tetapi dari berita yang meletus di dalam talian menyebutkan bahawa kemudian aplikasi ini akan "memetik" beberapa ciri serupa yang sudah ada dalam perkhidmatan lain.

Antaranya ialah ciri pertukaran wajah 2 objek dalam satu foto. Seperti diketahui bahawa ciri ini sebelumnya telah ada pada layanan Snapchat. Kemungkinan ini juga disokong oleh kenyataan bahawa baru-baru ini Facebook memperoleh permulaan dalam bidang penapis foto iaitu MSQRD. Dan ternyata salah satu ciri utama MSQRD, juga merupakan ciri pertukaran wajah yang disebutkan sebelumnya.

Sebagai tambahan, untuk semakin menarik pengguna untuk menggunakan aplikasi baru, dilaporkan akan disertakan fitur penyuntingan seperti yang ada di layanan Instagram. Dengan adanya fitur penyuntingan, diharapkan pengguna di kemudian hari akan lebih termotivasi untuk merakam, mengambil gambar untuk berkongsi gambar mereka melalui perkhidmatan Facebook.

Fungsi seterusnya yang juga mungkin diadopsi dalam aplikasi kamera Facebook adalah kemudahan berbagi konten foto atau #video ke perkhidmatan lain di luar Facebook. Dengan harapan peningkatan integrasi antara perkhidmatan digital, ciri seperti ini juga terdapat di banyak aplikasi kamera serupa.

Baca juga:  Twist and Turns Weighing the Development of Unknown Facebook Applications

Adakah Aplikasi Kamera Facebook akan Terkenal?

Sekali lagi, walaupun belum mencapai kesepakatan akhir untuk diluncurkan secara umum, berita mengenai aplikasi kamera Facebook tentunya menimbulkan pertanyaan apakah itu akan berjaya diterima oleh pengguna dan mencapai kejayaan seperti aplikasi Facebook yang lain. Mungkin jawapannya benar-benar bergantung pada bagaimana Facebook membawa inovasi segar dan berbeza dari perkhidmatan lain.

Ini kerana, kita dapat melihat banyak contoh pembangun #application yang akhirnya terpaksa menggigit populariti kerana kurangnya inovasi dalam perkhidmatan yang mereka tawarkan. Sebilangan besar aplikasi ini hanya menyesuaikan ciri yang ada, dan menambah beberapa sentuhan baru yang sebenarnya lebih diharapkan oleh pengguna.

Di sebalik desas-desus itu, Facebook sendiri mengesahkan bahawa syarikat itu kini berada dalam keadaan positif. Oleh itu, kemungkinan melahirkan aplikasi kamera yang terpisah, bukan kerana bimbang penurunan pencapaian Facebook pada tahun-tahun mendatang.

Artikel Berkaitan