Berikut adalah 5 gangguan yang sering berlaku kepada blogger ketika menulis blog, berhati-hatilah!

gangguan dalam penulisan blogImej dari Eremedia.com

Membuat blog atau menjalankan aktiviti blog memerlukan penumpuan yang tinggi untuk menjayakannya. Ya, hanya dengan penumpuan # blogger dapat membuat kandungan dan catatan yang baik.

Malangnya untuk mencapai tahap kepekatan penuh ini bukanlah perkara yang mudah. Kerana pelbagai gangguan yang berlaku ketika melakukan aktiviti blogging selalu menghantui para blogger. Dan tidak sedikit blogger yang kemudian tertidur dengan gangguan ini dan akhirnya menjadikan aktiviti blog tidak optimum atau terbengkalai.

Saya antara orang (blogger) yang juga sering mengalami gangguan dalam aktiviti #blogging. Atas sebab-sebab tertentu saya sangat sukar untuk menghindarinya. Tetapi dengan niat dan keikhlasan ada sedikit demi sedikit saya dapat mengatasi gangguan ini. Lalu apakah bentuk atau bentuk beberapa gangguan yang sering mendekati para blogger dalam aktiviti blogging ini? Berikutan kajian semula.

1. Media Sosial

Gangguan pertama yang sering mendekati blogger ketika menulis blog adalah media sosial. Pada masa ini, dengan semua yang ditawarkan oleh media sosial, banyak orang, termasuk blogger, merasa lega. Keseronokan menyiarkan status atau foto dan juga memberi komen antara satu sama lain adalah yang membuat blogger lupa bahawa dia sedang menulis blog.

Sekiranya blogger tidak segera sedar dan menjadi lebih asyik di media sosial, aktiviti blog boleh dilewatkan. Oleh itu, jika anda ingin lebih fokus pada blog mematikan telefon pintar anda dan menyahaktifkan sambungan internet komputer riba adalah penyelesaian yang boleh anda lakukan.

Artikel lain:  Berhati-hatilah, Ini adalah Kesan Negatif dari Aktiviti Blogging Berlebihan

2. Televisyen

Peranti elektronik ini selalu dikenali sebagai musuh ibu bapa yang ingin melihat anak-anak mereka fokus pada pembelajaran. Sebagai perkembangan, ternyata televisyen masih menjadi sesuatu yang mengganggu, bukan sahaja kanak-kanak yang ingin belajar tetapi juga untuk blogger ketika menjalankan aktiviti blogging.

Ya, blogger memang boleh terganggu dengan suara dari televisyen. Mungkin anda berjanji bahawa anda tidak mahu melirik layar segi empat ini, tetapi jika ada suara dari filem atau iklan yang menarik, anda boleh mahu melihatnya dan akhirnya terus menontonnya. Dari sini aktiviti blog terganggu.

3. Pemesejan Segera

Pemesejan segera atau pesanan segera yang muncul dalam bentuk aplikasi sembang di telefon pintar juga merupakan salah satu yang boleh mengganggu blogger. Bagaimana tidak apabila satu sembang dibuka maka kemungkinan ini akan berlanjutan dengan balasan tanpa henti.

Terutama jika perbualan berlangsung antara teman wanita maka aktiviti blog anda mungkin berhenti kerana perhatian anda akan dialihkan ke #smartphone dan teman lelaki anda. Oleh itu, langkah mematikan telefon pintar boleh menjadi penyelesaian agar anda benar-benar fokus pada aktiviti blog anda.

4. Panggilan Telefon

Bukan hanya aplikasi sembang dan media sosial dan televisyen, tetapi panggilan telefon juga dapat mengganggu aktiviti blog anda. Ya, ketika anda adalah seseorang yang benar-benar ingin berurusan dengan anda, maka melalui telefon, aktiviti blog anda dapat diabaikan. Kerana panggilan dari seseorang boleh menjadi sangat lama.

Walaupun ia berlangsung sebentar, tetapi jika ini berlaku berkali-kali maka ini juga boleh mengganggu aktiviti blog anda. Oleh itu, anda sering menerima panggilan telefon dan jika anda tidak mahu aktiviti blog anda terganggu maka anda tidak boleh membantu tetapi harus mematikan telefon bimbit anda.

Baca juga:  10 Faedah Blogging untuk Blogger Profesional

5. Urusan Tiba-tiba dan Mendadak

Akhirnya, perkara yang boleh mengganggu aktiviti blogging blogger adalah adanya urusan atau aktiviti yang tiba-tiba dan tiba-tiba. Ya, ini memang dapat dielakkan oleh sesiapa sahaja. Seorang blogger yang mendapat perniagaan secara tiba-tiba ini pasti mereka harus meninggalkan aktiviti blognya.

Lalu bagaimana perniagaan ini tidak boleh mengganggu aktiviti blogging? Agak sukar untuk dijawab, kerana ini bergantung pada kemampuan anda untuk menunaikannya. Oleh itu, penyelesaiannya ialah anda mesti dapat menyelesaikan atau memilih urusan yang tiba-tiba datang kepada anda.

Artikel Berkaitan