Monochrome Instagram ~ Pelan Tema Lebih Segar

instagram monokromImej dari Theverge.com

Ketika ditanya mengenai perkhidmatan digital mana yang paling banyak digunakan untuk berkongsi foto dan video, Instagram pastinya merupakan calon terkuat. Perkhidmatan itu, yang telah disatukan dengan Facebook sosial #media, mempunyai pangkalan pengguna terbesar untuk tema platform perkongsian foto dalam talian.

Beberapa sebab mengapa perkhidmatan #Instagram masih dan terus disukai oleh pengguna adalah banyak ciri menarik dan unik dalam perkhidmatan tersebut. Mulai dari fitur penyuntingan hingga konsep video terhad, semakin memberikan keunikan tersendiri dalam perkhidmatan Instagram. Walaupun begitu, dari segi penampilan aplikasinya, ia juga boleh dianggap cukup menarik walaupun kelihatan sederhana.

Dan setelah mengekalkan tema latar belakang biru sejak pertama kali dilancarkan, khabar angin mengatakan bahawa pembangun Instagram sedang mengusahakan rancangan untuk menerapkan warna tema baru untuk #aplikasi. Tema yang mungkin akan diterapkan adalah alias monokrom hitam putih. Maklumat lengkap dapat dilihat oleh rakan sekerja dalam artikel di bawah.

Usaha untuk Memberi Nampak Segar

Warna paparan asas perkhidmatan berasaskan dalam talian sebenarnya memberikan pengaruh yang sangat besar terhadap perkembangan perkhidmatan. Kerana warna yang digunakan sebagai latar belakang, kadang-kadang ciri yang membezakan satu perkhidmatan dengan perkhidmatan yang lain. Walaupun pada tahap tertentu, penggunaan warna yang tepat dapat menjadi strategi penjenamaan yang mampu menarik perhatian pengguna baru.

Inilah sebab mengapa banyak perkhidmatan dalam talian, kedua-dua laman web dan aplikasi mudah alih cenderung mengekalkan penggunaan warna tertentu sebagai latar belakang untuk waktu yang lama. Tetapi di sisi lain, ternyata ada juga beberapa pembangun perkhidmatan yang benar-benar merasakan perubahan warna dasar dalam perkhidmatan diperlukan untuk memberikan kesegaran dan semacam inovasi.

Artikel lain:  Algoritma Instagram Kini Mula Belajar Tingkah Laku Pengguna

Berdasarkan pemikiran ini, pembangun aplikasi Instagram akhirnya mengambil inisiatif untuk memberikan sentuhan baru pada rupa dan antara muka pengguna. Sekiranya sebelum ini Instagram lebih biasa dengan warna biru yang merangkumi sebahagian besar antara muka pengguna aplikasi, kini ia akan mencuba kombinasi warna baru yang kelihatan tidak biasa dan sangat berbeza dari sebelumnya.

Kelebihan Alloy Color Monochrome Instagram

Aloi warna yang kita bicarakan sebelumnya, dan sedang dikembangkan oleh Instagram, adalah aloi hitam dan putih atau boleh disebut monokrom. Warna monokrom yang cenderung terasa monoton, dipilih dengan beberapa alasan yang cukup masuk akal.

Sebab pertama ialah apabila hitam dan putih dijadikan warna asas dan juga latar belakang antara muka pengguna, pengguna secara tidak langsung akan lebih memusatkan perhatian pada kandungan foto dan video dalam aplikasi Instagram. Sebab lain ialah bagi sesetengah pengguna, keberadaan warna lain yang menutupi penampilan aplikasi dapat memberikan gangguan sehingga pengguna tidak begitu selesa. Dan warna putih dianggap lebih neutral di mata pengguna.

Di samping itu, jika anda melihat beberapa perkhidmatan aplikasi berasaskan perkongsian foto yang pada masa ini, tentu saja tema monokrom terasa lebih asli dan tidak ada pesaing. Inilah yang kemudian dapat dikerjakan lebih jauh sebagai bahan untuk meningkatkan kesedaran pengguna dan tentunya strategi penjenamaan yang lebih mudah untuk diingat oleh pengguna.

Hanya dalam Fasa Percubaan

Berita mengenai kemungkinan Instagram menggunakan tema monokrom itu sendiri muncul setelah penguji bernama Anton Abramov berkongsi beberapa gambar tangkapan skrin paparan monokrom Instagram yang dia cuba. Dari situ perbincangan berkembang sehingga akhirnya pengesahan rasmi datang dari Instagram.

Disampaikan bahawa tahap pengujian tema monokrom memang dilakukan dalam upaya untuk memberikan inovasi yang lebih segar. Dalam fasa percubaan ini, Instagram juga memilih beberapa pengguna Instagram di seluruh dunia secara rawak untuk mencuba dan memberi cadangan mengenai tema baru.

Baca juga:  Berikut adalah 4 Ciri Kegunaan Instagram Berbilang Akaun yang Boleh Menguruskan Banyak Akaun

"Kami sering memberikan pengalaman dengan sebilangan kecil orang yang mencuba dari seluruh komuniti global. Reka bentuk ini hanya menguji, "jelas pembangun Instagram.

Sehingga kini keputusan mengenai apakah tema monokrom akan benar-benar direalisasikan belum terungkap. Tetapi tentunya jika input yang diperoleh dari penguji itu positif, mungkin beberapa saat kemudian aplikasi Instagram yang sering kita gunakan setiap hari akan berubah menjadi paparan hitam putih.

Artikel Berkaitan