Olasing ~ Perniagaan Kuliner Snek Unik yang Dibuat dari Ubi Ubi Beku

Imej dari Google.comImej dari Google.com

Membincangkan mengenai dunia masakan di Dunia pasti tidak akan berakhir. Sebagai sebuah negara yang kaya dengan produk semula jadi, persiapan masakan dari Dunia tentunya sangat beragam dan mempunyai ciri tersendiri di setiap wilayah. Tetapi dari semua jenis bahan masakan, nampaknya ada beberapa bahan yang biasa dan terdapat di hampir semua kawasan di Dunia.

Salah satunya seperti ubi kayu atau ubi kayu. Tumbuhan ubi satu ini sememangnya sangat adaptif dan boleh tumbuh di pelbagai iklim tropika. Inilah yang menyebabkan masakan yang diproses ubi kayu menjadi sangat rendah di Dunia. Sebabnya juga digunakan oleh seorang usahawan wanita bernama Sri Widiana yang berjaya mencipta produk ubi kayu menjadi masakan yang unik dan menarik.

Artikel lain:  Kisah Kejayaan Inovasi Perniagaan Kuliner Unik Kerepek Pisang

Berbekalkan kepakarannya dalam memproses makanan, Sri Widiana kemudian berusaha membuat ciptaan ubi kayu yang tidak biasa. Dengan membekukan dan menambahkan sejumlah varian rasa yang menarik, produk ubi kayu berlabel Olasing buatan Sri Widiana berjaya menarik minat pengguna dan tidak menghasilkan sedikit keuntungan. Lebih banyak mengenai ulasan perniagaan Olasing dapat dilihat dalam artikel berikut.

Sebab untuk Sri Widiana membuka perniagaan bebas

Sebelum mengembangkan # perniagaan kuliner seperti sekarang, sebenarnya Sri Widiana pernah bekerja sebagai pekerja di sebuah syarikat swasta di daerah Bekasi. Tetapi pada waktu itu, sebagai akibat kerja dia sering meninggalkan bayi yang masih kecil dari pagi hingga lewat petang. Lama kelamaan dia berfikir bahawa, keadaan ini tidak baik untuk perkembangan anak.

Keputusan yang sukar akhirnya diambil dengan meninggalkan syarikat dan memberi tumpuan untuk menjaga bayi. Sehingga suatu hari dengan dorongan seorang rakan dan juga kemampuan memproses masakan yang selalu dimiliki, Sri Widiana akhirnya memberanikan diri untuk membuat makanan ringan yang diproses.

Mula Membangun Perniagaan Olasing

Setelah mula memikirkan untuk merancang perniagaan yang ingin diusahakannya, Sri memutuskan untuk memproses ubi kayu sebagai asas ramuan masakannya. Sebab pemilihan ubi kayu, kerana bahan ini sangat mudah diperoleh dan digemari hampir di semua wilayah di Dunia. Di samping itu, kerana harganya berpatutan, modal yang diperlukan untuk memulakan perniagaan tidak terlalu besar.

Berbekalkan ubi kayu, dia mula memikirkan jenis produk yang akan diproses nanti. Sekiranya hanya digoreng atau direbus, produk ubi kayu seperti itu adalah jamak dan tidak mempunyai nilai jualan. Akhirnya dia berfikir untuk memproses ubi kayu dengan melembutkan dan membungkusnya dalam keadaan beku.

Dengan berbekalkan modal awal Rp.5 juta, dia kemudian mulai menyiapkan proses produksi ubi kayu beku buatannya. Setelah mendapat campuran resipi yang tepat, produk ubi kayu yang diproses berlabel nama Olasing mula dipasarkan dan diperkenalkan kepada beberapa orang yang dikenalinya.

Kelebihan produk Olasing adalah ketahanannya yang tinggi. Sekiranya disimpan dalam keadaan beku, Olasing boleh bertahan sehingga 7 bulan dari tarikh pengeluaran. Selain itu, percikan Sabrina Cassava yang menggoda dapat menjadikan rasa Olasing lebih istimewa sama ada diproses dengan mengukus atau menggoreng.

Walaupun nampak sederhana, tetapi ternyata produk ubi kayu beku yang dapat diproses semula sama ada digoreng atau direbus, mampu menarik minat pengguna. Dari situ dia semakin memperkenalkan produk olasing ke beberapa tempat seperti bazar dan acara-acara tertentu.

Baca juga:  Coklat nDalem ~ Yogyakarta Konsep Perniagaan Coklat Istimewa Kebijaksanaan Tempatan

Pembangunan Perniagaan Olasing

Sri Wardani menyampaikan bahawa setiap minggu untuk memenuhi keperluan pengeluaran, dia menghabiskan hampir 100 kg ubi kayu yang diperoleh dari beberapa lokasi di sekitar kediaman tersebut. Dari situ ternyata kekuatan ciptaan Sri Wardani benar-benar meningkat. Dia terinspirasi untuk membuat beberapa produk lain seperti lasagna ubi kayu, sejenis pasta yang terbuat dari tepung ubi kayu dan daging ayam dan produk jus yang terbuat dari rumput laut. Jus ini disajikan dalam pelbagai rasa seperti mangga, sirsak, buah naga dan beberapa jenis buah lain.

Dengan harga jus susu yang besar iaitu IDR 10,000 per botol, dan lasagna Rp 25,000 setiap bungkusan, pengusaha wanita ini mengaku dapat mengantongi perolehan tidak kurang dari Rp 50 juta sebulan. Pada masa akan datang, Sri Widiana berharap dapat memiliki gerai perniagaan Olasing sendiri di beberapa lokasi.

Artikel Berkaitan