Dough Darlings ~ Perniagaan Kuliner Donut Tempatan yang melambung tinggi dan bersedia bersaing dengan jenama asing

Dough DarlingsGambar dari Blogspot.com

Menu masakan ini selalu menarik perhatian semua orang. Dengan ciri khas di tengah, donat hampir tidak pernah hilang dari zaman. Bahkan sekarang, donat semakin menunjukkan keberadaannya dengan hadir dengan pelbagai varian dan jenis serta penampilan yang semakin menyelerakan. Mungkin anda sudah tahu maksud saya dengan donat yang terdapat dalam warna menarik yang terdapat di mall.

Sekarang sebilangannya sebenarnya adalah produk luar yang sudah mempunyai nama. Tetapi seiring dengan perkembangannya, donat produksi tempatan mulai muncul. Bermula dari jenama J-Co, produk donat domestik yang hadir dengan penampilan yang berbeza lebih lazim. Salah satu donat domestik yang memeriahkan pasar donat adalah Dough Darlings.

Lalu apa donat Dough Darlings yang pertama kali muncul di Surabaya? Berikutan kajian semula.

Kelahiran Donuts Dough Darlings

Dough Darlings sendiri pertama kali dipersembahkan oleh Ivan Mario. Dalam menyampaikan perniagaan ini, Ivan tidak bersendirian. Bersama rakan-rakannya, Karin Binanto, Agnes Dyke dan Sidney Mohede, Ivan mula membuka perniagaan donat bernama Dough Darlings sejak Jun 2015.

Menurut Ivan, yang dilahirkan di Jakarta pada 19 Mac 1982, nama Dough Darlings mempunyai makna doh kegemaran. Dengan makna nama ini Ivan mempunyai harapan bahawa banyak orang akan merasakan donat yang diproses dengan rasa yang enak dalam setiap varian.

Artikel lain:  Churros Delicio ~ Perkongsian Perniagaan Kuliner Makanan ringan Ala Culinary Sepanyol yang mengilhami selera

Pembangunan Dough Darlings

Sejak pertama kali dipersembahkan di kota Pahlawan Surabaya pada tahun 2014, Dough Darlings terus menunjukkan trend perkembangan yang positif. Bermula dari penjualan pasar "pop up" pada hari Sabtu dan Ahad, perniagaan ini semakin dikenali oleh ramai orang. Dari perkembangan ini, Ivan akhirnya melebarkan sayapnya ke wilayah Jakarta Besar.

Berlainan dengan penjualan di Surabaya, di Jabodetabek, Ivan menjual produk ini dengan menjualnya secara dalam talian. Jadi dalam penjualan ini pengguna tidak boleh membeli dan menikmati secara langsung, tetapi mereka mesti memesan Dough Darlings terlebih dahulu. Tempahan itu sendiri dilayan sehingga maksimum jam 7:00 malam setiap hari.

Pada bila-bila masa, Darlin selalu berusaha membawa rasa baru. Dan dari semua rasa yang telah disajikan sekurang-kurangnya pada masa ini Dough Darlings sudah mempunyai banyak varian. Dan salah satu perisa kegemaran ialah Red Velvet Cheesecake, Grilled Corn & Cheese, Toffeenut Latte, Nutella Bomb dan Crème Brulee. Malangnya, jika anda sudah ingin merasakan variannya, maka anda harus bersabar kerana rasanya hanya ada pada setiap musim tertentu.

Tujuan Memesan dan Menjual Dough Darlings dalam talian

Menurut Ivan, yang bertugas sebagai pengasas bersama, pesanan dan penjualan dalam talian yang dilakukannya bertujuan agar donat yang diproses dapat dinikmati oleh pengguna dalam keadaan segar. Oleh itu, setelah semua tempahan terakhir dilakukan pada pukul 19:00 WIB, maka Ivan akan menghitung pesanan yang ada dan menyampaikan kepada pasukannya di dapur.

Selepas itu pasukan di dapur akan segera membuat produk pada tengah malam hingga 6:00 pagi. Dan apabila semua pesanan selesai pada waktu pagi, maka lima orang kurir akan segera menghantar pesanan dari pelanggan.

Baca juga:  D'Marco ~ Nikmati Perniagaan Kuliner Martabak Kelas Premium

Pencapaian Dough Darlings

Setelah berjalan selama 10 bulan, Dough Darlings telah berkembang dengan pesat. Tidak hanya di Surabaya, yang mendapat tanggapan yang baik, tetapi tanggapan yang baik juga terjadi di Jakarta. Bagaimana ini dapat dibuktikan? Lihat sahaja jumlah penjualan yang dicatatkan pada 850 hingga 1,000 keping donat setiap hari. Dengan harga Rp 220 ribu per belasan, sudah pasti Ivan dan perniagaannya dapat meraih perolehan hingga ratusan juta setiap bulan.

Pencapaian ini, dia mengakui, juga dipengaruhi oleh resipi doh donatnya. Ivan juga mengatakan bahawa doh donat buatan sendiri dibuat dari bahan terbaik dengan kualiti nombor satu di kelasnya. Bukan hanya bahannya, tetapi topping itu sendiri juga dibuat dengan rasa yang unik. Keberanian untuk memainkan rasa yang diakui Ivan menjadi kunci kejayaan kejayaan Dough Darlings hari ini.

Artikel Berkaitan