Menjangkakan 15 Permainan Dalam Talian Berbahaya, Ini adalah Penyelesaian Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa

Permainan Dalam Talian BerbahayaImej dari Deviantart.net

Permainan Dalam Talian Berbahaya - Seperti yang kita ketahui bahawa KPAI (Suruhanjaya Perlindungan Anak Dunia) telah membuat cadangan untuk menyekat 15 judul permainan dalam talian yang dianggap berbahaya dan tidak mendidik. Setelah rancangan pencekalan didengar, respons muncul di masyarakat. Beberapa tanggapan yang muncul, tentu saja, adalah penolakan penyekat rancangan KPAI.

Penolakan itu sendiri bahkan diduga seolah-olah melibatkan penggodam yang pada hari Isnin, 2 Mei 2016 menggodam laman web KPAI sehingga penampilan laman web KPAI telah berubah secara drastik. Walaupun tidak disekat atau tidak, anda sebagai ibu bapa semestinya sudah menjangkakan beberapa permainan yang boleh dimainkan oleh anak-anak anda.

Lalu bagaimana sikap anda sebagai ibu bapa dalam menjangka ini? Berikutan kajian semula.

Perbezaan Pendapat Melihat Permainan Dalam Talian Berbahaya

Sebelum membincangkan jangkaan yang boleh anda lakukan sebagai ibu bapa, kita perlu membincangkan dua perbezaan pendapat yang wujud dari kontroversi mengenai penyekat 15 permainan dalam talian yang dirancang. Pendapat pertama adalah keburukan (lawan) yang menyatakan bahawa apa yang akan dilakukan adalah perkara bodoh.

Mereka menyatakan bahawa menyekat 15 permainan dalam talian ini bukanlah hakikat untuk mencegah kanak-kanak daripada dipengaruhi oleh keganasan. Ketidakberkesanan ini, menurut penentang rancangan pemblokiran, disebabkan oleh kenyataan bahawa kandungan sifat ganas ini juga dapat berasal dari perkara lain dan pengaruh yang lebih besar adalah rancangan televisyen, misalnya.

Artikel lain:  Tidak Selalu Buruk, Inilah 7 Bentuk Potensi dan Kelebihan Menjadi Pemain Permainan

Sementara pendapat yang pro (setuju) itu sendiri menyatakan bahawa 15 judul permainan yang menunjukkan unsur keganasan mesti dihapuskan dengan segera. Kerana penghapusan atau penyekat permainan ini sekurang-kurangnya dapat meminimumkan penggunaan kandungan ganas kanak-kanak.

Media permainan itu sendiri dianggap oleh mereka yang bersetuju bahawa penyekat itu memang mempunyai imej yang sangat kuat dan wujud di kalangan kanak-kanak. Jadi dari sekatan ini ditujukan oleh mereka agar kanak-kanak yang kebanyakannya gemar bermain permainan ini tidak terpengaruh dengan kandungan ganas yang boleh mempengaruhi keperibadian dan mental mereka.

Melakukan Penyeliaan dan Memberi Kefahaman

Cara pertama yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menjangkakan pengaruh permainan dalam talian ini adalah dengan memainkan peranan aktif dalam mengawasi dan memantau semua jenis permainan yang dilakukan oleh anak. Dalam kes ini, anda tidak perlu melarang bermain permainan, tetapi anda hanya perlu memilih beberapa permainan yang akan dimainkan.

Beberapa permainan sendiri mempunyai faedah seperti peningkatan koordinasi mata dan tangan, meningkatkan kemampuan belajar dan mengurangkan tekanan. Mungkin anda dapat melakukan pengawasan ini dengan baik semasa anak-anak berada di rumah. Tetapi apa yang akan berlaku sekiranya anak-anak bermain permainan di luar rumah seperti di kafe internet.

Untuk menjangka ini, anda sebagai ibu bapa dapat memberi pemahaman kepada anak anda agar tidak bermain permainan apa pun. Dan jangan lupa untuk menyampaikannya dengan baik kepada anak-anak anda sehingga mereka ingin memahami dan memahami apa yang anda katakan.

Perhatikan Penilaian Permainan 

Cara seterusnya untuk menjangkakan permainan dalam talian berbahaya yang boleh mempengaruhi kanak-kanak adalah dengan memperhatikan penilaian permainan yang ada. Apakah penilaian permainan? Peringkat permainan adalah kategori dan klasifikasi permainan yang kemudian disesuaikan mengikut had umur pengguna. Beberapa kriteria yang dinilai untuk menentukan penilaian permainan itu sendiri merangkumi unsur keganasan, kata-kata kasar dan lain-lain yang kemudiannya akan menerangkan perihal permainan.

Untuk menentukan penilaian permainan itu sendiri, sudah ada institusi yang melakukannya, seperti Lembaga Penarafan Perisian Hiburan (ESRB) di Amerika dan Organisasi Penarafan Hiburan Komputer (CERO) di Jepun. Di Eropah sendiri terdapat Pan Game Game Information (PEGI) yang melakukan penilaian ini.

Baca juga:  Ketagih dengan Permainan? Ini adalah Pemain Kanan Cara Unik untuk Menghentikannya

Di Dunia itu sendiri, pemerintah sedang merancang peraturan mengenai penarafan permainan. Sekarang dari permainan penilaian ini, ibu bapa dapat melihat dan melihat dengan jelas sama ada kandungannya sesuai untuk dimakan atau tidak untuk anak-anak. Tetapi ada perkara yang perlu diingat oleh ibu bapa bahawa penilaian permainan ini hanyalah rujukan, sama sekali tidak mengikat.

Ini bermaksud bahawa Penarafan ini hanya berfungsi sebagai amaran. Oleh itu, kanak-kanak itu mungkin tidak memahami perkara ini dan hanya bermain tanpa mengambil kira penilaian. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti mempunyai pengetahuan tentang penilaian permainan ini supaya anak-anak anda dapat mengelakkan unsur-unsur yang tidak seharusnya mereka sertai sebelum ini.

Artikel Berkaitan