Steak Hotel by Holycow ~ Steak Resto yang berjaya Terima kasih kepada Bakat dan Tangan Sejuk Wynda Mardio

Steak Hotel oleh HolycowGambar dari Anakjajan.com

Bakat memang sering membawa kejayaan. Ini adalah yang paling tidak berpengalaman dan terbukti oleh Wynda Mardio (Wynda). Dengan bakat yang dimiliki dalam membuat stik, wanita kelahiran 1983 ini akhirnya dapat mencapai kejayaan dalam perniagaan restoran yang diberi nama Steak Hotel oleh Holycow (SHH).

Pencapaian perniagaan kuliner ini sendiri agak membanggakan, artikel dalam jangka masa 6 tahun dia dapat menubuhkan tiga gerai restoran yang terletak di Radio Dalam, Kemang dan Jl. Sabang, Jakarta. Lalu, apa kisah kejayaan Wynda dalam mengeluarkan SHH ini? Berikutan kajian semula.

Kerjaya di Media Massa

Sebelum berniaga, Wynda, yang lulus dari Fakulti Undang-undang Universiti Trisakti, telah berkarier di media massa, termasuk di ANTV sebagai penerbit. Setelah 10 tahun berkarier di media massa, Wynda juga terfikir untuk menjadi seorang usahawan. Keinginan ini diperkuat oleh tuntutan keluarganya dan terutama anak-anaknya yang selalu mengadu kekurangan masa dengannya.

Setelah berbincang dengan suaminya, Wynda dengan tegas memutuskan untuk melepaskan jawatannya untuk menjadi usahawan. Dengan modal wang pesangon, Wynda memulakan pengembaraan perniagaannya dengan membuka kedai stik. Dengan modal yang terhad pada masa itu, Wynda tidak dapat membawa konsep restoran.

Artikel lain:  Wingstop ~ Bergantung pada Variasi Rasa, Kunci Kejayaan Perniagaan Kuliner Ayam Goreng Amerika Ini

Menu stik itu sendiri dipilih oleh Wynda kerana ini adalah menu yang paling digemari oleh Wynda dan suaminya. Kerana tidak semua orang dapat menikmatinya kerana harganya mahal, jadi di sinilah Wynda melihat peluang untuk membuka kedai stik. Pada awal perniagaannya sendiri, Wynda mengkhususkan menu pada stik sahaja, tanpa menu lain.

Buka Kedai Pertama

Outlet Steak Hotel by Holycow pertama dirasmikan pada 15 Mac 2010 dengan lokasi di hadapan sebuah kedai pembaikan tingkap filem di kawasan Radio Dalam. Untuk membuka gerai pertamanya Wynda mengaku telah menghabiskan sekitar Rp50 juta modal. Tetapi dengan kerja keras dan perjuangan, Wynda akhirnya dapat mencapai BEP (Break Even Point) atau pulangan pelaburan hanya dalam beberapa bulan.

Dari seorang pelanggan yang tiba pada hari pertama, Wynda terus dibanjiri pengunjung untuk menjadikan tempat itu perlu diperluas. Semasa perniagaan ini berkembang, Wynda memutuskan untuk menyewa lebih banyak ruang untuk SHH. Pada akhirnya bangunan kedai yang awalnya disewanya sebahagiannya, seluruh bangunan kedai disewa secara keseluruhan dengan menjalankan konsep Eco Green Building.

Menu Steak Hotel oleh Holycow

Menu steak yang ditawarkan oleh Steak Hotel oleh Holycow kini sudah mulai berbeza-beza. Sebut saja Holysteak Part 1 - 350 gram, Holysteak Part 2 - 400 gram, T-Bone Wagyu, Sirloin Wagyu, Rib Eye Wagyu, Wagyu Tenderloin, Buddy's Special Steak, Bergyu (Burger Wagyu), dan menu kegemaran Bergyu Steak dan Wagyu Sirloin. Harga menu stik dari SHH itu sendiri antara Rp 50-250 ribu. Untuk mengekalkan kualiti dan keunikan stiknya sendiri, Wynda mengaku menyeragamkan rasa pelbagai menu stik.

Menu asas yang dia buat sendiri untuk kemudian diteruskan oleh pekerjanya sendiri untuk musim dan  memanggangnya. Pilihan daging untuk Steak Hotel oleh Holycow sendiri dipilih dari Australia. Walaupun kemudian untuk menu Wagyu sebenarnya dari lembu Jepun, tetapi dia tidak mengambilnya dari sana kerana harganya mahal dan terlalu jauh. Pada bulan Disember 2012, hidangan SHH menjadi lebih lengkap dengan adanya Menu Anak yang menyajikan menu untuk kanak-kanak.

Baca juga:  Cajun Claws ~ Perniagaan Kuliner Khas Amerika Resto yang timbul dari Kerinduan dan Cinta

Menu Pesanan dan Penghantaran

Untuk memaksimumkan perniagaannya, Wynda membuat perkhidmatan penghantaran untuk pelanggannya. Walaupun kawasannya terhad kerana hanya meliputi kawasan tertentu, ia dapat memaksimumkan ini.

Dari semua usaha dan perkhidmatan yang diberikan, Wynda juga telah mencapai pencapaian yang cukup berjaya. Setiap hari sahaja restoran ini dapat melayani antara 150-400 orang. Perniagaannya juga mempunyai sekitar 100 pekerja.

Dalam menjalankan perniagaan ini, Wynda mengaku sering menghadapi rintangan dari segi sumber manusia dan bekalan daging. Bekalan daging sering didapati tersekat  di Tanjung Priok, sementara perniagaan tidak selalu mempunyai simpanan. Sekiranya ini berlaku, Wynda sering meminta bekalan terus dari pengedar yang harganya lebih mahal. Untuk mempromosikan perniagaannya sendiri, Wynda menggunakan # laman web dan media sosial seperti Facebook dan Twitter.

Artikel Berkaitan