Tiada masalah! Ini adalah Contoh Rancangan Perniagaan Ringkas Yang Boleh Ditiru oleh Usahawan MSME

Contoh Rancangan Perniagaan

Modal adalah perkara penting yang disiapkan oleh pengusaha untuk membina perniagaan. Sekiranya anda kekurangan dana sebagai modal perniagaan, maka pinjaman tunai dari penyedia pinjaman dalam talian boleh menjadi alternatif untuk dipilih. Salah satunya adalah Kredivo , yang dapat memberikan pinjaman tunai mencapai Rp 30 juta, dengan bunga terendah di pasar, 2,95% per bulan.

Tetapi perniagaan bukan hanya soal modal. Selepas mendapat pinjaman untuk modal, anda perlu membuat rancangan perniagaan atau yang matang pelan perniagaan .

Tanpa rancangan perniagaan, bagaimana perniagaan dapat dijalankan dan anda mendapat keuntungan? Sekiranya perniagaan tidak berjalan, bagaimana anda dapat mengembalikan modal yang dipinjam?

Kepentingan Rancangan Perniagaan dalam Membangun Perniagaan

Sebelum kita membincangkan contoh rancangan perniagaan dengan lebih terperinci, ada baiknya mengetahui fungsi rancangan perniagaan. Pada dasarnya, rancangan perniagaan mempunyai banyak faedah, terutamanya untuk tiga perkara berikut:

1. Merangka Strategi Perniagaan

Dalam rancangan perniagaan yang baik, biasanya disenaraikan rancangan jangka pendek, sederhana, dan jangka panjang, lengkap dengan strategi untuk mencapainya. Ini berguna untuk memproyeksikan arah tujuan perniagaan ke hadapan.

2. Mengukur Kos dan Keperluan

Setiap pengusaha mesti mengira kos operasi dalam menjalankan perniagaannya. Bermula dari kos pengeluaran, sumber manusia, penyelenggaraan, dan lain-lain. Perincian kos yang diperlukan dalam rancangan perniagaan untuk menjangkakan kerugian yang akan timbul kemudian.

3. Meningkatkan Nilai Perniagaan

Dalam rancangan perniagaan, ada poin penting yang menunjukkan potensi perniagaan, atau biasanya disebut Unique Selling Point (USP).

Rancangan perniagaan mempunyai peranan penting yang sama dengan modal perniagaan. Memandangkan ini adalah langkah pertama perniagaan, maka anda mesti merancangnya dengan teliti. Bagi anda yang masih keliru membuat rancangan perniagaan, boleh ikuti contoh rancangan perniagaan ringkas berikut.

Tetapi pertama, ingat bahawa rancangan perniagaan ini hanyalah simulasi. Penyesuaian dan penjelasan yang lebih terperinci diperlukan dalam membuat rancangan perniagaan yang sebenar.

Contoh Rancangan Perniagaan untuk Perniagaan Kuliner

Bagi anda yang merancang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, ada baiknya anda mengetahui beberapa perkara dalam membuat rancangan perniagaan yang baik. Berikut adalah contoh rancangan perniagaan ringkas untuk perniagaan kuliner:

A. Persiapan

 1. Penyelidikan pasaran untuk melihat peluang dan mengkaji pesaing perniagaan. Orang perniagaan mesti sudah tahu makanan / minuman apa yang ingin mereka jual
 2. Mencari sumber manusia, mulai dari tukang masak, pelayan, juruwang, dan pekerja lain yang diperlukan
 3. Urus pelesenan dan kesahan lain
 4. Pilih penyedia bahan mentah yang akan digunakan secara berterusan
 5. Sediakan peralatan yang diperlukan di tempat perniagaan

B. Pemasaran

 1. Buat akaun media sosial untuk pemasaran dalam talian
 2. Penjenamaan menggunakan sepanduk, sepanduk, brosur, dan lain-lain
 3. Mendaftarkan restoran dalam perkhidmatan penghantaran dalam talian
 4. Tentukan konsep restoran seperti reka bentuk dalaman dan luaran, serta konsep persembahan
 5. Memberi promosi atau menaja sejumlah acara

C. Anggaran Kos Diperlukan (dalam Rupiah)

Tidak.PeneranganKos (Rp)
1Kos penyelidikan1,000,000
2Reka bentuk dalaman & luaran20,000,000
3Pelesenan5,000,000
4Peralatan10,000,000
5Pemasaran10,000,000
Jumlah46,000,000

D. Anggaran Modal Kerja selama 1 Bulan

Tidak.PeneranganModal Kerja (Rp)
1Gaji pekerja10,000,000
2Bahan mentah2,000,000
3Kos operasi2,000,000
Jumlah14,000,000

E. Anggaran Pendapatan Sebulan

TidakPeneranganPendapatan Bulanan (Rp)
1Penjualan Makanan 15,000,000
2Penjualan minuman5,000,000
Jumlah20,000,000
Anggaran keuntungan6,000,000

Walaupun mereka sudah mempunyai rancangan perniagaan yang baik dan matang, orang perniagaan sering mengalami kesukaran untuk mencari modal perniagaan. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, tidak ada salahnya memanfaatkan pinjaman tunai dari fintech . Selain proses penyerahan lebih mudah, pengeluaran dana jauh lebih cepat daripada institusi kredit konvensional.

Seperti yang dinyatakan di atas, Kredivo adalah salah satu pinjaman fintech dalam talian untuk dipilih. Untuk memohon pinjaman tunai di Kredivo, pertama-tama pastikan bahawa anda sudah mendaftar sebagai pengguna akaun Ansuran Kredivo. Inilah cara untuk mendaftar:

 1. Pasang aplikasi Kredivo melalui Google Play Store atau App Store
 2. Pilih pilihan "Ansuran"
 3. Muat naik foto KTP anda (pastikan foto itu jelas dan terbaca)
 4. Sambungkan akaun e-dagang anda dengan sejarah transaksi
 5. Sambungkan akaun perbankan internet anda sebagai bukti pendapatan (jika anda memilih Installment Express)
 6. Atau muat naik gambar KK & STNK serta gaji & cek akaun (jika anda memilih ansuran biasa)
 7. Tunggu pengesahan kelulusan selewat-lewatnya 1 × 24 jam.

Sekiranya sudah mendaftar, anda boleh segera memohon pinjaman tunai. Hanya dalam 5 minit, dana boleh masuk terus ke akaun anda. Selamat berniaga!

Baca juga: Teknik Pomodoro untuk Menjadikan Masa Lebih Produktif

Artikel Berkaitan