Mengunci Akaun Instagram, Keuntungan atau Kesalahan dalam Promosi Perniagaan, Inilah Penjelasannya

Mengunci akaun InstagramImej dari Pcworld.com

Instagram kini telah menjadi salah satu kaedah atau media yang paling popular oleh setiap kalangan. Bukan hanya seniman, ahli perniagaan, ahli politik malah orang biasa juga sangat menyukainya. Dan salah satu pemilik akaun #Instagram adalah saya. Sebagai sebahagian daripada masyarakat yang wujud di zaman moden dan juga generasi Z, memanfaatkan media Instagram dalam beberapa aktiviti harian akan mewujudkan kepuasan dan kesenangan seseorang.

Bukan hanya sebagai tempat keberadaan, dalam beberapa kesempatan, saya sendiri juga telah berusaha menggunakan Instagram sosial #media untuk tujuan perniagaan. Penggunaan Instagram untuk perniagaan sudah biasa. Kerana pelbagai perniagaan sendiri sudah ada, terhubung dan boleh didapati di media yang diasaskan oleh Kevin Systrom.

Kebiasaan mengunci akaun Instagram

Semak imbas beberapa akaun Instagram yang ada sehingga kami akan menemui beberapa akaun yang melakukan privasi dengan mengunci akaun Instagram mereka. Mengunci akaun Instagram sememangnya boleh menjadi pilihan pengguna untuk mengamankan akaun mereka dari tindakan orang-orang jahil. Seorang penguntit, pembenci dan penggodam memang boleh melakukan perkara yang memudaratkan pemilik akaun Instagram.

Oleh kerana itu, maka beberapa privasi pengguna (Instagram) mengunci akaun Instagram. Tidak disangka, tindakan privasi dengan mengunci akaun Instagram telah menjadi kebiasaan yang dilakukan oleh banyak orang, dan juga orang perniagaan.

Artikel lain:  Kupas 4 Resipi untuk Meletup Populariti Akaun Instagram yang Berjaya ini

Tindakan tanpa Hakikat

Mengunci akaun Instagram oleh beberapa orang termasuk ahli perniagaan malangnya diketahui dilakukan tanpa intipati atau tujuan. Ramai di antara mereka yang melakukan ini kerana mereka mengikuti trend.

Sudah tentu jika anda melakukan ini tanpa intipati dan kerana anda hanya mengikuti trend maka sudah tentu keadaan ini akan membahayakan anda. Mengapa daripada membuka akaun yang akan merosakkan dan mengunci akaun akan mendapat keuntungan lebih awal? Sudah tentu formula ini berlaku sekiranya terdapat kes yang berlaku kepada anda, seperti kejahilan dan peretasan dari orang lain di akaun anda.

Walaupun masih ada satu kelebihan mengunci akaun Instagram yang membolehkan pengikut bertambah, tetapi percayalah bahawa mengunci akaun Instagram anda tanpa alasan akan banyak merugikan anda.

Akaun Perniagaan Lebih Baik Jangan Lakukan Ini

Dalam kes yang lebih spesifik pada akaun perniagaan atau korporat, mengunci akaun Instagram anda juga memerlukan anda memperhatikan. Dari pengalaman saya menguruskan akaun perniagaan Instagram, saya dapati sejumlah perkara. Mula-mula ketika saya mengunci akaun saya, tahap penjualan menurun. Kedua, jumlah pengikut setelah tindakan privasi ini juga menurun.

Dari dua kesan ini, maka saya dapat menyimpulkan bahawa mengunci akaun perniagaan Instagram adalah sesuatu yang sangat merugikan orang perniagaan, apa sahaja bidang perniagaan yang diambil. Daripada penurunan jumlah pengikut dan penurunan perolehan, tentu ini akan merugikan perniagaan anda bukan?

Penurunan perolehan penjualan disebabkan oleh tindakan mengunci akaun ini sendiri lebih disebabkan oleh pembeli atau pelanggan yang merasa malas. Ya, pembeli secara semula jadi akan merasa malas dan tidak suka membuat transaksi sekiranya mereka diminta untuk mengikuti akaun tersebut terlebih dahulu dan menunggu kelulusan untuk melihat kandungan akaun Instagram mereka.

Pembeli yang sudah berminat dengan produk anda dan akan segera membelinya boleh membatalkan pembelian mereka sekiranya mereka tidak dapat memperoleh apa-apa dari akaun Instagram perniagaan anda. Dan bukannya membeli, pelanggan ini akan merasa benci dan benci pada akaun Instagram anda. Oleh itu, cubalah untuk selalu membuka akaun Instagram perniagaan anda sekiranya anda tidak mahu kehilangan pengguna dan wang anda.

Baca juga:  Ingin Tahu Prestasi Akaun Instagram Anda? Cubalah 5 perkhidmatan statistik berikut

Cuba Lakukan Ini dengan Sebab

Sekali lagi saya mengingatkan anda bahawa jika anda ingin mengambil tindakan mengunci akaun Instagram anda, anda mesti terlebih dahulu memikirkan intinya dan alasan yang rasional. Tanyakan sama ada tindakan yang anda lakukan akan menjadikan akaun anda disukai atau bahkan dibenci.

Bukan hanya untuk akaun Instagram perniagaan, tetapi untuk akaun peribadi, anda harus terlebih dahulu memikirkan tujuan anda melakukan ini. Adakah anda melakukannya dengan kuat atau adakah anda mengikuti trend? Pertimbangkan ini dengan teliti jika anda tidak mahu menyesal kemudian.

Artikel Berkaitan