Ini adalah 5 Alat yang Mempunyai Kesan Besar pada Versi Majalah Time

alat canggihImej dari Bgr.com

Sebagai salah satu alat yang paling banyak digunakan oleh manusia, alat pasti akan mempunyai kebaikan dan peranan penting dalam peradaban. Dari keadaan ini, kemudian majalah Time, yang sering menulis dan mengulas mengenai pencapaian ini, kemudian mengeluarkan senarai alat yang mempunyai alat paling berpengaruh (gadget paling berpengaruh).

Oleh itu, apakah #gadget yang mempunyai pengaruh terbesar dan paling kuat setakat ini? Berikutan kajian semula.

1. iPhone Apple

Imej dari Canada.comImej dari Canada.com

Alat pertama yang mempunyai pengaruh besar menurut majalah Time ialah #Apple iPhone. Sekiranya anda mengalami perubahan dari telefon bimbit utama ke telefon bimbit skrin sentuh generasi berikutnya, maka anda harus selalu ingat peranti yang satu ini, iaitu Apple iPhone. Apple iPhone, yang pertama kali diluncurkan pada tahun 2007 memang disenaraikan sebagai perangkat yang mengantarkan era baru telefon layar sentuh rata.

Bukan hanya itu, perangkat ini juga merupakan salah satu peranti yang mempelopori telefon bimbit dengan butang yang muncul di layar ketika anda memerlukannya. Setelah hadir sebagai perintis, Apple kemudian memperkenalkan dan mempersembahkan kedai perisian dan aplikasi yang luar biasa. Pada akhirnya peranti Apple iPhone dengan aplikasi mudah alihnya pada masa itu telah mengubah pengalaman minda kita dari segi komunikasi, permainan, kerja, membeli-belah dan menyelesaikan banyak aktiviti harian yang lain.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Gadget Gahar Pengembara Liar

Dalam perkembangannya sendiri, iPhone menjadi produk yang dianggap sangat berjaya. Dan pada tahap yang lebih mendalam, peranti pengeluaran Apple telah mengubah banyak corak interaksi dan hubungan manusia dengan pengkomputeran dan maklumat.

2. Sony Trinitron

Imej dari Wikimedia.orgImej dari Wikimedia.org

Seterusnya alat yang paling berpengaruh menurut majalah Time ialah Sony Trinitron. Sony Trinitron sendiri adalah produk televisyen warna yang pertama kali dipersembahkan oleh sebuah syarikat Jepun pada tahun 1968. Ketika produk ini dilancarkan, televisyen ini menjadi pelopor pengeluar televisyen warna.

Bukan itu sahaja, Sony Trinitron dinobatkan sebagai penerima televisyen pemenang Anugerah Emmy pertama di dunia. Selanjutnya, lebih dari seperempat abad kemudian, Sony Trinitron telah dapat menjual lebih dari 100 juta unit di seluruh dunia.

3. Apple Macintosh

Imej dari Telegraph.co.ukImej dari Telegraph.co.uk

Dengan menghadirkan antara muka pengguna dan tetikus grafik yang mudah digunakan, Apple Macintosh adalah harapan terbaik Apple untuk menyaingi IBM. Walaupun kos pengeluaran Macintosh cukup tinggi, tetapi dengan kerja keras dan perjuangan berpasukan serta sokongan perisian #Microsoft Windows, menjadikan Mac sebagai naib johan kekal dalam pertandingan ini.

Untuk menjadikan Macintosh lebih menarik bagi penggunanya sendiri, Steve Jobs membuat iklan Macintosh yang menarik yang berbunyi, "Adakah Big Blue akan menguasai seluruh industri komputer? Umur keseluruhan maklumat? Adakah George Orwell betul pada tahun 1984? "

4. Alat Sony Walkman

Imej dari Dirjournal.comImej dari Dirjournal.com

Selain produk televisyen Trinitron, Sony juga mempunyai produk lain yang termasuk dalam kategori alat berpengaruh menurut majalah Time. Produk itu sendiri adalah Sony Walkman. Peranti yang berfungsi untuk media pemain muzik ternyata menjadi yang pertama dalam sejarah. Dalam sebilangan ciri yang disajikan sendiri, Sony Walkman dapat menggabungkan kemudahan mudah alih, kesederhanaan dan kemampuan. Walaupun catatan pada masa itu masih merupakan format muzik yang paling popular pada masa itu.

Tetapi apabila Sony Walkman memainkan kaset yang jauh lebih kecil dan praktikal, peranti ini menjadi pilihan pengguna yang digemari. Ini terbukti dari penjualan Sony Walkman yang menjual lebih dari 200 juta alat. Dari peranti ini sendiri muncul peranti pemain muzik lain seperti pemain CD dan iPod.

Baca juga:  10 Alat Canggih Ini Dapat Meningkatkan Produktiviti Pengguna

5. Model IBM 5150

Imej dari Extremetech.comImej dari Extremetech.com

Akhirnya, peranti gajet yang mempunyai pengaruh besar menurut majalah Time adalah model IBM 5150. Sebelum IBM muncul sememangnya ada komputer peribadi yang muncul pada tahun 1981. Tetapi membincangkan sejarah peranti #komputer, dunia benar-benar tidak dapat melupakan IBM PC, terutama IBM Model 5150.

Apa yang menjadikan model IBM 5150 ini begitu istimewa? Sudah tentu, kerana faktor penjualan cukup berjaya. Pengaruh yang lebih besar daripada IBM 5150 itu sendiri adalah keputusan Big Blue untuk melesenkan sistem operasinya, DOS, untuk pengeluar lain. Inilah yang kemudian membawa kepada "IBM Compatibles" dan menjadi pendahulu PC bukan Apple hari ini.

Artikel Berkaitan