Media Sosial, Seberapa Besar Pengaruh dalam Aktiviti Blogging?

blog media sosialImej dari Google.com

Seperti yang kita ketahui bahawa media sosial telah menjadi perkara yang luar biasa pada abad ini. Bagaimana tidak, jumlah pengguna semakin meningkat setiap tahun menjadikan media sosial tidak diragukan lagi memiliki status fenomenal. Penggunaan dan penggunaan media sosial hari ini memang sangat luas.

Dari arena keberadaan diri, peningkatan populariti, hingga peningkatan penjualan dapat dilakukan oleh media sosial. Dan satu kawasan yang juga dipengaruhi oleh kesan ledakan media sosial ini adalah blog. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, #media social memang dapat meningkatkan populariti, baik populariti diri, perniagaan dan juga termasuk blog.

Oleh itu tidak jarang banyak blogger yang kemudian menggunakan media sosial sebagai strategi untuk meningkatkan populariti blognya. Maka adakah benar media sosial lebih berguna dalam aktiviti blogging? Berikutan kajian semula.

Bantuan Media Sosial atau Gangguan?

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, media sosial memang dapat membantu blogger untuk meningkatkan populariti blog mereka. Dengan peranan media sosial, catatan yang telah dimuat naik memang dapat dikongsi atau dikongsi ke media sosial yang mampu menarik pengunjung. Kini semakin kuat pengaruh akaun media sosial yang ada akan semakin membuka peluang kepada blogger untuk mendapatkan jumlah pengunjung blognya.

Tetapi nampaknya di sisi lain kewujudan media sosial dianggap oleh sebilangan blogger untuk mengganggu aktiviti #blogging. Sebilangan blogger yang menganggap media sosial mengganggunya menyatakan bahawa mereka telah membuang masa bahawa mereka boleh memaksimumkan untuk membuat kandungan terbaik. Dari sini barulah blogger lebih memilih cara atau strategi lain dalam mempopularkan blognya tanpa perlu bergantung pada media sosial.

Artikel lain:  Berikut adalah 4 Media Sosial Berpotensi Yang Sering Digunakan oleh Blogger Perjalanan

Fokus dan Penumpuan Berantakan Kerana Media Sosial

Seperti yang saya bincangkan pada masa yang lalu bahawa media sosial memang merupakan salah satu faktor yang boleh mengganggu ketika menjalankan aktiviti blogging. Apabila kita harus menumpukan perhatian untuk membuat kandungan yang baik untuk disiarkan di blog, maka kandungan ini dapat terselesaikan kerana fokus dan tumpuan blogger berpecah kerana mereka terganggu dengan bermain media sosial. Media sosial sememangnya sesuatu yang boleh membuat seseorang ketagihan untuk terus memainkannya.

Apabila satu muat naik dibuat dan satu per satu komen datang, maka pemilik muat naik di media sosial pasti akan penasaran untuk melihatnya dan memberi komen mengenai komen di sana. Komen yang telah dijawab kemudian akan dikomentari lagi oleh orang lain dan terus dikomentari sehingga berlaku kitaran yang tidak berkesudahan. Ini adalah satu kemungkinan selain faktor sembang yang boleh menjadikan fokus dan tumpuan blogger berantakan kerana media sosial.

Lalu apa penyelesaiannya?

Ya, bagi anda blogger yang sering diganggu oleh media sosial dalam aktiviti blogging, anda sebenarnya tidak dapat membantu tetapi harus segera menyelesaikan keadaan ini. Ada jalan penyelesaian atau penyelesaian yang boleh anda ambil untuk ini.

Pertama, mendisiplinkan diri anda untuk membahagikan masa antara bermain media sosial dan bekerja di blog anda. Penyelesaian pertama ini boleh dilakukan sekiranya anda masih dapat mengawal diri anda untuk bermain media sosial. Penyelesaian kedua, anda boleh menghilangkan media sosial yang boleh mengganggu anda. Di antara semua media sosial pastinya tidak semua media sosial dapat mempengaruhi aktiviti blog anda. Sekarang dari sini pilih dan penghapusan adalah media sosial yang hanya boleh mengganggu anda.

Langkah terakhir, jika anda sudah sangat akrab dengan media sosial maka anda boleh menutup akaun media sosial anda dan tidak lagi menghubungkan blog anda dengan media sosial. Ini akan menjauhkan anda dari media sosial dan anda akan dapat memberi tumpuan kepada aktiviti blog anda.

Baca juga:  Ingin Artikel Blog menjadi Viral di Media Sosial? Cuba 5 petua berikut

Blogging Adalah Blogging

Kegiatan blogging yang juga semakin popular dilakukan oleh sebilangan blogger sememangnya menjadikan persaingan semakin ketat. Ini kerana hampir sebahagian besar blogger cuba menjadi yang paling utama. Untuk berada di barisan hadapan, blogger kemudian menjalankan pelbagai strategi, salah satunya adalah dengan memaksimumkan media sosial.

Tetapi satu perkara yang perlu diberi perhatian oleh setiap blogger dalam kes ini adalah bagaimana anda akan berjaya sekiranya anda tidak menumpukan perhatian pada aktiviti utama. Blogging adalah blogging. Oleh itu, walaupun anda menggunakan strategi media sosial untuk meningkatkan populariti blog, pastikan anda terus mengutamakan blog sebagai aktiviti utamanya.

Artikel Berkaitan