Ini adalah 6 lokasi di dunia yang tidak ditangkap oleh Google Earth

dunia GoogleImej dari Softonic.com

Kecanggihan #teknologi kini menjadikan semua kemungkinan terbuka luas. Bukan hanya untuk membantu kehidupan manusia, dengan teknologi manusia kini dapat melihat secara langsung lokasi-lokasi yang ada di dunia ini dengan mudah dan praktikal. Dan satu bentuk teknologi canggih yang mampu melakukan ini adalah Google Earth.

Ya, dengan bantuan satelit, Google Earth dari Google memang dapat membuat kita melihat semua lokasi di bumi. Tetapi dari carian yang telah ada sejak kemunculan #Google Earth pada tahun 2001, ternyata ada beberapa lokasi atau tempat yang tidak dapat ditangkap oleh aplikasi ini. Lalu ada tempat di bumi yang tidak dapat ditangkap oleh Google Earth? Berikutan kajian semula.

1. Laman HAARP, di Sempadan Washington-Oregon

Lokasi atau lokasi pertama di mana Google Earth tidak dapat ditangkap adalah laman HAARP di sempadan Washington-Oregon. HAARP (Program Penyelidikan Auroral Aktif Frekuensi Tinggi) sendiri dikenali sebagai program yang dirancang oleh Amerika untuk mengawal cuaca. Lebih dari itu ada juga yang menyatakan bahawa laman web HAARP adalah laman ujian UFO.

Sejak tahun 2014 sahaja, Angkatan Udara AS telah menutup kawasan ini untuk mencari kemudahan penyelidikan yang mengkaji kawasan bertenaga dan aktif di atmosfer atas yang dikenali sebagai ionosfera. Dari semua pernyataan yang ada, teori konspirasi dapat dibahas di laman web yang dikatakan dibiayai oleh Angkatan Udara AS, Tentera Laut AS, Universiti Alaska dan Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA).

Artikel lain:  Deep Web ~ Memasuki Bahagian Paling Gelap di Internet

2. Bandar Rahsia di Rusia

Sekiranya anda cuba memperbesar tundra Siberia (medan kutub), Rusia, anda akan mendapat pemandangan kabur dari Google Earth anda. Tenang, Google Earth anda tidak rosak pada masa itu, tetapi ini lebih disebabkan oleh misteri yang ada di kawasan itu. Apa misteri? Memang, terdapat banyak pendapat dari beberapa pihak mengenai keadaan yang menyebabkan pemandangan kabut di lokasi tersebut.

Ada yang mendakwa bahawa di lokasi itu pada tahun 1986 terdapat kematian lebih dari satu juta orang yang tinggal di dalamnya. Sebilangan pihak lain menyatakan bahawa ini disebabkan oleh adanya stesen radar atau pemintas peluru berpandu di lokasi. Lokasi ini lebih pelik apabila di sebilangan kota di kawasan itu menemui nombor misteri yang tertera pada nama mereka seperti Arzamas-16.

3. Penjara Portslaoise di Ireland

Walaupun tidak terlihat kabur di Google Earth, lokasi penjara Portslaoise di Ireland mempunyai warna yang tidak akan sesuai dengan persekitarannya ketika Google Earth diperbesar. Penjara yang terletak betul-betul di County Laois, Ireland ini memang terkenal sebagai penjara keselamatan tertinggi bagi penjenayah paling berbahaya di negara ini.

4. Kepulauan Faroe, Denmark

Tempat seterusnya yang tidak dapat dilihat di Google Earth adalah Kepulauan Faore, Denmark. Wilayah yang terdiri daripada 18 pulau gunung berapi di utara Lautan Atlantik memang mempunyai pemerintahan sendiri di Denmark. Hampir semua pulau di kepulauan ini hilang, termasuk pangkalan tentera Perang Dunia II di Pulau Vagar. Ketidakpastian kawasan yang dihuni oleh 50,000 orang di Google Earth belum mengetahui puncanya.

5. Kilang Minyak Szazhlombatta di Hungary

Selanjutnya, kawasan yang tidak ditangkap di Google Earth adalah kilang minyak Szazhlombatta di Hungary. Kes kehilangan kawasan kilang minyak Szazhalombatta di Hungary sendiri diketahui kerana pemilik kilang tersebut meminta agar Google mengeluarkannya dari citra satelit dan mewarnakannya hijau.

Namun ada sesuatu yang pelik tentang ini, kerana permintaan dari kilang itu tidak jelas mengapa. Dan yang membuatnya lebih pelik adalah adanya blok hijau di luar ladang rumput tanpa apa-apa di atasnya.

Baca juga:  5 Ramalan Serangan Peretas Mengerikan yang Akan Berlaku pada 2016

6. Kangtega, Nepal

Akhirnya, wilayah Google Earth yang tidak kelihatan dan tidak kelihatan adalah Kangatega di Nepal. Kawasan ini, juga dikenal sebagai Snow Saddle, memiliki ketinggian 6,782 meter dari permukaan laut dan terletak di puncak gunung Himalaya yang besar di Nepal.

Seperti halnya Kepulauan Faroe di Denmark, kehilangan wilayah Kangtega di Nepal juga tidak ada yang tahu penyebabnya. Terdapat beberapa analisis yang menyatakan bahawa ini berlaku kerana kesalahan sistem.

Artikel Berkaitan