Gabag, Asal Beg Termal Global yang Berjaya Bersedia untuk Menjelajah Pasar Asia dan Eropah

Beg termal GabagGambar dari Tokopedia.com

Idea bernas apabila dilaksanakan dengan kreativiti dan kerja keras akan membuka peluang besar untuk berjaya. Inilah yang dilakukan oleh Gabriella Rayana Lengkong (Gaby) yang berani melaksanakan idenya dalam bentuk beg susu ibu yang berjaya berjalan ke pasaran antarabangsa. Sehingga kini beg yang dilancarkan ke pasaran pada tahun 2011 telah dapat menembusi pasaran Malaysia dan Australia.

Malah beg yang kemudian diberi nama Gabag itu sendiri menyelesaikan urusan undang-undang untuk menjelajahi pasar Afrika, Brunei Darussalam, Filipina, Turki dan Kosovo. Lalu apa beg Gabag yang merupakan jenama beg termal pertama di dunia? Berikutan kajian semula.

Idea untuk membuat beg Gabag

Beg Gabag sendiri muncul dari pengalaman hariannya di mana Gaby sukar menemui beg yang lebih sejuk (beg susu ibu) mengikut kehendaknya. Memang, pilihannya masih ada pada beg yang lebih sejuk, tetapi jumlah beg Coller itu sendiri masih terhad. Sekiranya ada, beg sejuk ini tidak menarik kerana hanya dalam bentuk kotak, satu susun, dengan warna yang kaku. Berangkat dari pengalaman ini, Gaby terinspirasi untuk membuat beg itu.

Dari ini, lahirlah beg ibu menyusu, yang diberi nama jenama Gabag. Peralatan untuk ibu dan bayi yang menyusu sudah sangat dikenali dengan Gaby. Kerana sebelum beg Gabag muncul, dia dan suaminya, Fandy Sundoro, pertama kali menjalankan perniagaan pakaian dan peralatan untuk bayi.

Artikel lain:  Bodypack ~ Kejayaan Perniagaan Beg Kreatif yang Terlahir dari Inovasi yang Tidak Berujung

Peluang Perniagaan Beg Gabag

Selain terinspirasi oleh idea dari pengalaman hariannya, Gaby mengakui bahawa dia membuat dan menjual beg Gabag ini kerana peluang besar dalam beg itu. Kenapa begitu? Kerana sejak dikeluarkannya Peraturan PP No. 33 pada tahun 2012 yang menyatakan bahawa setiap syarikat harus menyediakan ruang khusus untuk penyusuan susu ibu dan larangan produk pengganti susu ibu untuk iklan, beg Gabag diyakini dapat berjaya.

Bahkan tidak berpuas hati dengan peluang beg Gabag dipercayai Gaby dapat menarik pasaran untuk 5 tahun akan datang. Ini sendiri telah terbukti dengan peningkatan penjualan kami, di mana pada tahun 2014 perniagaannya berkembang hampir 200%, termasuk eksport. Pasaran domestik sahaja mampu menyerap hingga 60%.

Permulaan Perniagaan Beg Gabag

Dari kepercayaan ini pada awal perniagaan, Gaby dan suaminya, Fandy memutuskan untuk menghabiskan semua simpanan yang ada sebagai modal untuk membuat beg Gabag. Seterusnya, Fandy mencari kain yang bagus untuk beg yang akan dihasilkannya. Selain mencari kain pada masa itu, Fandy juga tidak lupa mencari penjahit yang boleh membuat pesanan mereka. Pada awal pengeluarannya pada tahun 2010-2011 beg Gabag dihasilkan sebanyak 300 buah dan diperkenalkan dengan tiga model iaitu model piknik, ransel, dan sling bag.

Kebajikan Gabag Bags

Keuntungan atau kelebihan Gabag Bags menurut Gaby adalah kehadiran multikompartemen dengan kombinasi warna yang menarik. Walaupun sudah ada produk serupa di luar negara, tetapi diakui beg serupa Gaby hanya satu petak dan hanya mempunyai satu warna yang tentunya sangat monoton.

Gabag yang mempunyai pelbagai bahagian dengan kombinasi warna yang menarik akan sesuai dan sesuai digunakan oleh ibu yang bekerja. Pengedar di Malaysia sendiri malah menyebut beg Gabag sebagai produk yang luar biasa. Bukan hanya menarik, tetapi dengan jaminan kebocoran dan ketahanan sejuk yang mencapai 16 jam untuk beg yang lebih sejuk, produk ini wajar dikatakan hebat.

Dalam menguji kekuatannya, Gaby telah mengujinya di Sucofindo. Dengan semua kelebihan dan kebaikan beg Gabag yang ada, kemudian berjaya memenangi beberapa anugerah seperti Top Brand Award, Business Records Award, dan sijil dari Sucofindo.

Baca juga: Perniagaan  Evrawood ~ Urban Casual Bag Yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Resipi dan Kaedah Kejayaan untuk Perniagaan Beg Gabag

Ketika ditanya mengenai resipi kejayaan menjalankan beg Gabag ini, seorang wanita kelahiran Palu, 22 November 1983, menyatakan bahawa dia menggunakan sikap empati dan kreativiti. Kedua-dua gerakan ini digunakan oleh Gaby untuk membuat produk berkualiti mengikut keperluan pengguna. Dari dua gerakan ini, dia juga dapat membuat produk yang inovatif dan bergaya.

Prinsip yang dipatuhi olehnya adalah "jadikan pelanggan sendiri" juga merupakan pendorong dan kejayaan Gaby menjalankan beg Gabag.

Artikel Berkaitan