Anda Pengguna Periskop? Ketahui 4 Ciri Periskop Terkini Berikut

Ciri periskopImej dari Thecountrycaller.com

Sebagai salah satu bahagian dalam aplikasi Twitter, Periscope kini telah menjadi popular bukan sahaja di kalangan netizen, tetapi juga di kalangan wartawan, pemuzik, atlet dan masyarakat umum. Kini kerana setiap tahun pengguna semakin meningkat, #Twitter sebagai pemilik aplikasi siaran langsung memutuskan untuk terus bertambah baik.

Sejak Twitter diperoleh pada 12 Mei 2015 dengan nilai US $ 86,6 juta (sekitar Rp 1,2 triliun), Periscope memang menunjukkan tren pertumbuhan yang signifikan. Oleh itu untuk melayani dan memuaskan penggunanya, Periscope pada hari Rabu (11 Mei 2016) semalam melancarkan beberapa ciri baru.

Ciri-ciri terbaru yang terdiri daripada hashtag #save, penyimpanan siaran automatik, carian baru, dan penyatuan dengan drone DJI itu sendiri ditujukan untuk pengguna peranti iOS dan Android. Lalu apa ciri terbaru Periscope ini? Berikutan kajian semula.

1. #Simpan (iOS dan Android)

Ciri baru Periscope baru ialah #Save. Apa itu #Save? #Save adalah ciri yang akan membuat siaran yang dapat ditonton oleh pengguna lain di Periscope dan Twitter, walaupun setelah 24 jam berlalu. Bagaimana nak guna? Sangat mudah, hanya dengan menaip hashtag #save dalam tajuk video sehingga ciri ini akan berfungsi dengan segera. Untuk ketersediaannya sendiri, ciri ini akan tersedia secara berperingkat dalam peranti iOS dan Android.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Aplikasi Media Sosial Paling Digemari Sepanjang 2015

2. Penyimpanan Siaran Automatik (iOS dan Android)

Seterusnya, ciri terbaru Periscope adalah penyimpanan siaran automatik. Dalam beberapa minggu ke depan, baik di Twitter dan Periscope, setiap siaran Periscope akan disimpan secara automatik secara automatik.

Ini adalah fungsi ciri terkini. Walaupun disimpan secara automatik, jika dikehendaki, pengguna akhirnya diberi pilihan untuk menghapus siaran secara automatik setelah 24 jam. Untuk mengubah pilihan ini atau anda sendiri pengguna Periscope dapat membuat tetapan dalam Tetapan Akaun.

3. Ciri "Carian" baru (iOS dan Android)

Tambahan pula, ciri terbaru aplikasi Periscope adalah ciri "carian" baru. Apabila ciri "carian" digunakan dengan menyentuh butang, senarai topik yang sedang popular dan popular akan muncul seperti #Food, #Travel, #Music dan #FirstScope sebagai topik yang dibuat untuk menyambut penyiar baru.

Butang "carian" baru itu sendiri dapat diakses oleh pengguna melalui Daftar Global dan membolehkan pengguna mencari siaran yang sedang berlangsung atau disiarkan semula berdasarkan topik atau tajuk siaran. untuk menambahkan hashtag yang relevan, atau menambahkan hashtag untuk tajuk siaran langsung itu sendiri dalam carian topik pengguna, cukup tekan butang Siaran.

4. Integrasi dengan DJI Drone (iOS)

Akhirnya, ciri terbaru Periscope adalah penyatuan dengan drone DJI. Dengan ciri ini sahaja pengguna akan dapat dengan mudah mencari siaran (sama ada  secara langsung  atau  ulang tayang ) yang dilakukan melalui GoPro dan #Drone. Ini memang dapat dilakukan kerana ciri ini meneruskan integrasi yang telah dilakukan dengan GoPro HERO yang sesuai dengan fungsi penyiaran aktif di DJI Drone. Dengan ciri ini, pengguna akan dapat menyiarkan secara langsung melalui drone DJI.

Drone yang memiliki pandangan mata burung maka seseorang akan dapat melakukan narasi dan menggunakan fitur Sketch baru. Kegiatan ini sendiri kemudian dapat diteruskan untuk menyoroti pemandangan yang berlainan sepanjang siaran. Untuk melakukan ini, hanya perlu menyambungkan iPhone yang dimilikinya ke alat kawalan jauh drone.

Baca juga:  Twitter Membolehkan Iklan Video Youtube Ciri Pengewangan Serupa

Berikut adalah beberapa fungsi dan ciri terkini Periscope. Dari ciri ini, tentunya Periscope akan lebih canggih dan berkemampuan. Dengan ini, Periscope akan menjadi salah satu bahagian dunia tekno dan rangkaian dalam talian yang lebih menarik.

Aplikasi periskop yang dikembangkan oleh dua orang, iaitu Kayvon Beykpour dan Joe Bernstein sendiri akan diramalkan akan lebih bersinar dengan kehadiran 4 ciri baru. Aplikasi live streaming ini sendiri telah muncul di gedung aplikasi App Store pada bulan Mac 2015 dan dilanjutkan sebulan kemudian pada bulan April 2015 ke platform Android.

Artikel Berkaitan