Simply Homy ~ Perniagaan Francais Guest House yang Menarik untuk Pemilik Rumah dan Penyewa Rumah

Cukup HomyImej dari Bisnistop.id

Francais kini merupakan perniagaan yang disentuh oleh banyak kalangan. Tidak perlu merintis dan membina jenama perniagaan untuk menjadi kelebihan dan sesuatu yang menarik bagi banyak francaisi untuk memilih dan menjalankan francais #business. Pada masa ini, pelbagai perniagaan francais dapat dipilih oleh masyarakat. Dari perniagaan makanan dan minuman (kuliner) hingga kedai gunting rambut, semuanya dapat dipilih sebagai perniagaan francais yang tepat.

Seiring berkembangnya perniagaan francais, konsep francais kini semakin diperluas ke perniagaan penginapan. Ya, francais perniagaan penginapan memang wujud ketika Simply Homy datang ke khalayak ramai. Lalu apa perniagaan Simply House yang dianggap sebagai perniagaan francais rumah tumpangan pertama di Dunia? Berikutan kajian semula.

Idea dan Inspirasi Perniagaan Cukup Homy

Perniagaan francais penginapan Simply Homy sendiri menurut Alfiansyah Denny Purwono, Pengurus Operasi Simply Homy Guest House bermula dengan idea pengasasnya, Agung Nugroho Susanto, ketika dia melihat jumlah rumah kosong atau pengangguran. Apabila ada rumah kosong atau pengangguran, ia pasti tidak bermakna dan tidak produktif. Dari idea dan inspirasi inilah muncul perniagaan yang beroperasi di bawah panji PT Vindra Sushantco Putra, Alfiansyah menjelaskan.

Artikel lain:  SewaKasur.com ~ Perniagaan menyewa tilam di Yogyakarta dengan perolehan berbilion rupiah

Cara Berfungsi Cukup Homy

Perniagaan ini, yang merupakan perniagaan francais, mempunyai mekanisme kerja di mana pemilik rumah yang ingin menyewa rumah mereka dapat menghubungi Simply Homy untuk memproses proses menjadi francaisi terlebih dahulu. Setelah proses ini berlaku, akan ada proses wawancara sehingga tinjauan lokasi rumah juga dilakukan. Dalam kerjasama ini pemilik rumah juga tidak akan terganggu dengan perniagaan yang ada. Kerana pengurusannya akan dilaksanakan sepenuhnya oleh Simply Homy.

Lalu bagaimana hasil kerjasama ini? Kemudian francaisi akan melakukan sistem pembahagian keuntungan dengan pemilik rumah dari perolehan bersih yang diperoleh dari penyewa.

Cara Bergabung Simply Homy

Untuk menjadi francaisi Simply Homy, seseorang mesti memenuhi syarat. Tidak semestinya berdekatan dengan lokasi pelancongan tetapi syarat-syarat ini seperti lokasi rumah yang strategik, jalan masuk ke rumah yang boleh dilalui oleh kereta dengan dua lorong, dan yang ketiga dekat dengan kemudahan awam.

Keperluan lain adalah minimum tiga bilik tidur ditambah satu bilik pembantu rumah. Power house juga diharuskan mempunyai kuasa minimum 3500 watt. Apabila semua syarat dipenuhi maka akan ada perjanjian perniagaan, di mana beberapa bahagian rumah francaisi akan diubah.

Harga Sewa untuk Rumah dari Perniagaan Simply Homy

Untuk rumah yang telah dijemput untuk bekerja dengan Simply Homy, akan ada harga sewa yang mesti ditebus oleh seseorang yang akan menyewa. Harga sewa untuk francais itu sendiri adalah Rp1-1,5 juta per malam untuk satu rumah dan Rp.300,000-350,000 untuk sewa satu bilik per malam. Tetapi harganya ternyata menjadi kisaran harga, kerana dalam francais ini penyewa dapat membuat tawaran dari harga yang ada.

Sudah tentu dengan ini, menyewa melalui Simply Homy sangat menarik. Dalam julat harga yang ada, penyewa akan mendapati bahawa harga sewa setiap musim jatuh akan lebih mahal. Ini kerana perniagaan sasaran memang keluarga, jadi sangat disarankan penyewa dapat menyewa seluruh rumah dengan keluarga. Satu perkara lagi dari harga yang ada adalah kemungkinan julat harga dari satu rumah ke rumah yang lain akan berbeza kerana ini berdasarkan kemudahan yang ada di rumah tersebut.

Baca juga:  8 Jenis Perniagaan / Perniagaan yang Sesuai dalam Tarikan Pelancong

Cara Memesan dan Pencapaian

Untuk memesan sewa rumah anda sendiri, orang boleh melakukannya melalui telefon. Alfiansyah mengakui bahawa tempahan telefon masih dalam tahap awal, kerana dia merancang agar tempahan untuk rumah sewa Simply Homy dapat dilakukan secara dalam talian. Hingga kini, Simply Homy sudah mempunyai 15 francaisi rumah tumpangan. Dari jumlah tersebut, 12 rumah tamu terletak di Yogyakarta. Selebihnya 3 rumah tumpangan berada di kota Bandung.

Artikel Berkaitan