Kisah Inspirasi Di Sebalik Penciptaan Aplikasi WhatsApp, Ingin tahu? Ikuti Jalan Cerita Di Sini

Aplikasi WhatsAppImej dari Okejoss.co

Siapa yang tidak tahu aplikasi sembang satu ini, yang pasti akan dipasang pada setiap #smartphone. Setiap karya hebat pastinya diciptakan oleh orang-orang hebat, ini telah menjadi undang-undang alam. Tetapi dari setiap karya hebat yang telah dibuat, ada perjuangan yang melelahkan dan ini dialami oleh Jan Koum.

Jan Koum sendiri adalah pengaturcara dan pembangun yang pernah bekerja di syarikat internet multinasional iaitu Yahoo! Inc. Selama 10 tahun dia bekerja melalui syarikat internet dan berkhidmat sebagai jurutera. Oleh kerana bidang pekerjaan yang dia jalani adalah semangat untuknya, dia mengalami perkembangan yang sangat baik dalam pekerjaannya.

Lalu apa kisah inspirasi di sebalik penciptaan #WhatsApp oleh Jan Koum sendiri? Berikutan kajian semula.

Masa Sulit Berpengalaman Jan Koum

Bermula dari masa-masa sukar yang dialami Jan Koum, tepatnya ketika berusia 16 tahun. Dia dan ibunya pindah dari Kiev (Ukraine) ke Mountain View (Amerika Syarikat), tepatnya pada tahun 1992. Pada masa ini kehidupan Jan Koum sangat membimbangkan, dia tinggal di sebuah apartmen yang sangat sederhana dan harus beratur untuk mendapatkan makanan yang disubsidi oleh pemerintah.

Kerana keadaan ekonomi yang tidak menguntungkan ini, memaksa Jan Koum bekerja sebagai Perkhidmatan Pembersih (penjaga kebersihan) di salah sebuah pasar raya berhampiran kediamannya. Bukan hanya masalah yang dihadapi oleh Jan Koum, ibunya didiagnosis oleh doktor dengan barah. Penderitaan yang dialaminya tidak membuatnya putus asa dalam menjalani kehidupan.

Artikel lain:  Inilah 5 Jutawan Ini Mencapai Kejayaan Selepas Umur 30 Tahun

Pada usia 18 tahun, Jan Koum mula menyukai dunia pengaturcaraan setelah membaca sejumlah buku mengenai #komputer. Kerana cintanya yang semakin meningkat untuk dunia pengaturcaraan, dia akhirnya memutuskan untuk belajar di San Jose State University.

Pertemuan Jan Koum dengan Brian Acton

Semasa bekerja di Ernts & Young, dia memegang jawatan sebagai penguji keselamatan dan dia bertemu dengan Brian Acton. Kedekatan yang mereka alami adalah kerana ayah dan ibu Jan meninggal hanya dalam masa 3 tahun, iaitu ayahnya pada tahun 1997 dan ibunya pada tahun 2000. Brian Acton adalah orang yang selalu menemani Jan Koum semasa berkabung.

Setelah meninggalkan Yahoo! Jan dan Brian memutuskan untuk bercuti ke Amerika Syarikat pada bulan September 2007. Setelah bercuti, mereka mencuba nasib untuk melamar pekerjaan di #Facebook, tetapi nasib baik tidak menyebelahi mereka.

Inspirasi Kebangkitan Idea Untuk Membuat Aplikasi WhatsApp

Pembuatan aplikasi pesanan segera ini dimulakan dengan inspirasi yang diperoleh Jan setelah membeli iPhone yang mempunyai ciri App Store, menurutnya App Store boleh mempengaruhi dunia telefon pintar.

Dengan rakannya Alex Fishman, Jan membincangkan aplikasi pesanan segera yang kelihatan seperti buku alamat. Jan memutuskan untuk menubuhkan WhatsApp Inc. dengan Brian, tetapi dalam perjalanannya Jan putus asa dan tidak mahu meneruskan projek pembuatan WhatsApp yang ada kerana kesukaran untuk menyegerakkan aplikasi pesanan ini dengan nombor telefon.

Brian memberitahu Jan bahawa "bodoh jika kita berhenti ketika kita sampai sejauh ini". Setelah beberapa lama berusaha untuk menyegerakkan nombor telefon, akhirnya dibuat aplikasi pemesejan iaitu WhatsApp yang dapat kita nikmati manfaatnya.

Pekerja Yahoo! Jadilah Pelabur WhatsApp Inc

Perjuangan mereka tidak berakhir di sana, mereka mesti mencari pelabur untuk membiayai projek mereka. Brian memutuskan untuk mencari pelabur dari rakannya sendiri yang bekerja di Yahoo !. Pada awal aplikasi WhatsApp perintis, perbelanjaan yang harus mereka lakukan cukup besar. Tetapi setelah semakin banyak pengguna aplikasi WhatsApp akhirnya dapat menuai hasil perjuangan mereka.

Baca juga:  Fakta Menarik Di Sebalik Facebook "Pinangan" untuk WhatsApp

Sertailah Facebook dan WhatsApp

Berita baik datang dari syarikat yang diketuai oleh Mark Zuckerberg yang ingin membeli aplikasi WhatsApp Inc. dengan harga 22 bilion Dolar AS. Jan dan Brian menyetujui perjanjian tersebut, kerana Facebook dan WhatsApp memiliki misi dan visi yang sama, iaitu saling memperbaiki masa depan kedua aplikasi tersebut. Perjanjian itu, menjadikan Jan dan Brian bekerja di Facebook sebagai kedudukan yang cukup tinggi.

Pada pendapat saya, dari kisah pengasas aplikasi WhatsApp kita dapat mengambil pelajaran, bahawa usaha dan kerja keras kita tidak akan mengkhianati hasil yang akan kita peroleh pada masa akan datang. Sekiranya anda ingin mengalami kejayaan yang besar, maka lakukanlah kerja keras mengikut kejayaan yang anda mahukan.

Artikel Berkaitan