Alan Turing ~ Bapa Sains Komputer yang Menyelesaikan Kod Enigma

Alan TuringImej dari Stutteringhelp.org

Mesin turing adalah alat pemecah kod yang berfungsi secara automatik dan dilengkapi dengan beberapa pita yang disertakan dengan dinamo untuk menggerakkan pita bolak-balik yang bertujuan untuk menulis dan membaca arahan. Mesin ini pertama kali dicipta di England pada tahun 1935 yang kemudian digunakan untuk memecah kod Enigma yang dibuat oleh pasukan NAZI Jerman dalam Perang Dunia II.

Sesuai dengan nama mesin, pencipta alat pemecah kod Enigma automatik diciptakan oleh Alan Mattison Turing dari kewarganegaraan Britain. Dia adalah seorang ahli matematik, pemecah kod, saintis komputer dan berita buruknya ialah dia juga seorang yang menyukai jantina yang sama. Dan nampaknya lelaki yang dilahirkan di London (England) adalah pencipta komputer pertama di dunia.

Masa Paling Bersejarah untuk Dunia Komputer

Komputer pertama yang dibuat oleh Alan Turing dinamakan ACE (Automatic Computing Engine) pada 10 Mei 1950, yang mempunyai program yang terpasang di dalamnya. Pada tarikh tersebut, merupakan tempoh paling bersejarah bagi dunia komputer. Bukan hanya itu, Turing masih tidak berpuas hati dengan penemuannya.

Dia terus mengembangkan dan ingin membuat komputer yang dapat diberi petunjuk oleh penggunanya. 2 tahun kemudian Turing mencipta permainan catur komputer sederhana yang dia hasilkan.

Artikel lain:  Leonard Kleinrock ~ Pencipta Teknologi Tokoh Dunia Internet

Mesin Turing Dicipta Di Tengah Perang Dunia II

Semasa Perang Dunia II, Turing bergabung dengan agensi kerajaan Britain sebagai pemecah kod Enigma. Enigma Code ini berasal dari mesin yang hampir sama dengan mesin taip yang berfungsi untuk menghantar dan menerima mesej dalam bentuk kata laluan. Mesin ini mempunyai 3 rotor yang berputar dan menghasilkan kata laluan dengan 159 juta kemungkinan. Teknologi canggih pada masa ini, dimiliki oleh NAZI yang digunakan untuk mengirim dan menerima mesej dalam kegiatan serangan yang mereka lakukan.

Agensi kerajaan tempat Alan Turing bekerja hampir tidak mempercayai kemampuannya kerana jangka masa yang diperlukan untuk memecahkan kod Enigma yang dimiliki oleh tentera Inggeris. Atas motivasi dan pertolongan rakannya, Turing akhirnya berjaya melanggar kod Enigma pada 6 Jun 1944. Pada masa itu Turing dan rakan-rakannya berperanan menyelamatkan ribuan malah berjuta-juta tentera Britain yang bertempur melawan NAZI.

Bahagian Lain Alan Turing

Seperti kebanyakan orang pintar lain, Alan Turing mempunyai keperibadian tertutup dan jarang bergaul yang menjadikannya seorang yang pendiam. Hidupnya dipenuhi dengan nombor dan formula matematik. Ketika berusia 18 tahun dan masih bersekolah, dia menemui cinta sejatinya. Namun, cinta yang dimiliki Turing ditujukan kepada teman lelaki kelas 1nya Christopher Morcom. Cinta Turing bertambah kerana keprihatinan Morcom kepadanya ketika rakan-rakannya menipu dia. Lama kelamaan, kedekatan mereka berdua semakin erat, dan begitu juga cinta Turing semakin mendalam.

Berita buruk telah berlaku ketika berita diberitakan bahawa Christopher Morcom telah meninggal kerana penyakit TB dari seekor lembu yang susu yang diminumnya. Kejadian ini seolah-olah memberi tamparan hebat kepada Turing, hingga dia menjadi ateis (mempercayai semua yang berlaku di dunia ini disebabkan oleh reaksi semula jadi).

Kematian Pencipta Komputer Pertama

Setelah Perang Dunia berakhir, Alan Turing malah mendapat penghargaan atas layanan yang telah dilakukannya. Tetapi dihukum oleh pemerintah Inggeris kerana pada masa itu homoseksual adalah kejahatan dan harus dihukum.

Turing hanya mempunyai dua pilihan pada waktu itu, iaitu pergi ke penjara atau menjalani terapi dengan mengambil ubat-ubatan yang dapat mengubah hormon menjadi heteroseksual. Ubat pengganti hormon yang dimakan oleh Turing mempunyai kesan sampingan berjabat tangan, pengurangan fokus disertai dengan keseimbangan yang berkurang dan badan menjadi lemas.

Baca juga:  Raymond Tomlinson ~ Pakar Komputer, Penemu eMail

Kerana beratnya kesan sampingan dari ubat yang dimakannya, mengakibatkan beras Alan Turing mengalami kemurungan pada usia 42 tahun. Turing merasakan bahawa jangka hayatnya telah hilang dan memutuskan untuk bunuh diri dengan memakan racun sianida yang disapukan pada epal sebelum memakannya.

Teknologi yang kita gunakan sekarang adalah pengembangan yang dilakukan oleh saintis komputer. Tetapi perlu diingat bahawa semuanya bermula dengan penemuan yang dibuat oleh Alan Mattison Turing. Walaupun dia seorang homoseksual, kita mesti melihat layanan yang telah dilakukannya. Dan menurut pendapat penulis, kebaikan seseorang tidak dilihat dari apa yang dialaminya, tetapi dari apa yang telah dilakukannya.

Artikel Berkaitan