Perniagaan GlamRock ~ Kafe Sihat Dibuat oleh Sang Alang Tanpa Menu Alkohol

GlamRockImej dari Viva.co.id

Sehingga kini, cafe rock selalu identik dengan minuman beralkohol. Terutama jika diketahui bahawa pemilik perniagaan adalah rocker sejati. Sudah tentu imej minuman keras akan lebih kuat. Tetapi nampaknya di sebalik semua andaian Sang Alang yang merupakan rocker era 90-an yang terkenal dengan lagu "Alone" mengubah corak pemikiran dan merobohkan imej yang dibentuk.

Dengan perniagaan kafe bernama GlamRock yang didirikannya, Sang Alang menjadikan kafenya bebas alkohol dan bertema agama kerana ruang solat. Nah apa sebenarnya perniagaan Alan Alan ini? Berikutan kajian semula.

Dapatkan Konsep Kafe Sihat

Dari banyak andaian mengenai rock cafe yang buruk, Sang Alang yang merupakan pemuzik atau rocker negara ini kemudian mengasaskan GlamRock Cafe. Dengan konsep kafe sihat yang dibawanya, GlamRock dianggap bertentangan dengan kebiasaan umum kafe batuan yang ada yang menyediakan minuman beralkohol. Ya, GlamRock Cafe tidak menyediakan minuman beralkohol untuk mewujudkan kehidupan yang lebih sihat. Selain menyajikan konsep yang sihat, kafe ini juga menawarkan suasana, muzik langsung, dan pelbagai makanan istimewa bintang lima dengan harga yang mesra.

Artikel lain:  Klasik Rock Rock ~ Perkongsian Perniagaan Cafe Rock Music Lovers dari Kota Bandung

Menerima kritikan dan satira 

Ketika dia hendak menubuhkan perniagaannya dengan konsep sehat ini, Sang Alang mendapat kritikan sindiran dan kritikan dari rakan-rakan pemuziknya. Ada yang mengatakan bahawa idea itu adalah idea yang gila kerana kebanyakan orang yang datang ke kafe rock akan mabuk sambil menikmati muzik. Namun Sang Alang tidak mundur, dia percaya masih ada banyak orang yang tidak suka mabuk untuk menikmati muzik rock. Sebenarnya, menurutnya, pada waktunya orang akan menyatakan bahawa lebih baik tanpa mabuk ketika mendengar muzik.

Untuk menubuhkan perniagaan ini, Sang Alang mengambil masa dua tahun. Masa dua tahun itu sendiri digunakan untuk banyak perkara seperti melihat # peluang perniagaan kafe dan juga meneliti tentang harga yang akan dijual. Kegiatan penyelidikan ini sendiri dilakukan untuk menjadikan perniagaan dapat wujud dan bertahan lama. Impian atau impian Sang Alang sendiri adalah untuk menubuhkan perniagaannya di beberapa bandar besar di seluruh Dunia.

Sediakan juga Mushola

Selain mengemukakan konsep perniagaan yang sihat, GlamRock juga menyediakan barang-barang lain yang jarang dimiliki oleh kafe lain. Dan perkara yang disampaikan oleh Sang Alang untuk perniagaannya yang berbeza dari yang lain adalah masjid. Jadi di kafe ini pengunjung tidak hanya akan mendapat hiburan yang hanya mengutamakan kesenangan dunia, tetapi dengan masjid mereka juga akan mendapat akhirat mereka dengan melaksanakan kewajipan beribadah.

Dengan adanya masjid, para pengunjung dapat beribadah dengan selesa dan tidak perlu keliru mencari tempat beribadah. Menurut Sang Alang, yang beragama Islam sendiri, menyediakan ruang solat dengan tujuan agar pengunjung Muslim dapat mengerjakan solatnya dengan tenang, jadi jelas Sang Alang yang membuka perniagaannya dengan basmallah.

Pembukaan GlamRock Cafe di Bekasi

Dalam pembukaan GlamRock di Bekasi pada hari Sabtu, 14 Mei 2016 semalam, Alang menjemput Dik Doang sebagai sahabatnya untuk memeriahkan suasana kafe. Menurut Dik Dong, Sang Alang memang orang yang beriman, jadi wajarlah Sang Alang tidak menjual minuman beralkohol. Dik Doang sangat menyokong apa yang dilakukan Sang Alang dengan perniagaan GlamRock Cafe ini. Kerana kafe ini tidak menyajikan minuman yang dilarang oleh agama ini, Dik Doang juga ingin datang untuk memeriahkan pembukaan GlamRock Cafe.

Baca juga:  Markobar Cafe ~ Perniagaan Kuliner Martabak Manis dengan 8 Rasa Topping yang Unik

GlamRock sendiri kini mempunyai 3 cawangan, salah satunya berada di kawasan Galaxy City, Bekasi Selatan. Walau bagaimanapun, Sang Alang masih mahu membuka 5 lagi cawangan di bandar-bandar utama di Dunia tahun ini. Menurut penjelasan Sang Alang, bandar-bandar berikutnya yang dirancang untuk dikunjungi oleh GlamRock Cafe adalah Jogja dan Bali.

GlamRock Cafe sendiri akan dapat menjadi tempat perjumpaan untuk rakan-rakan rocker lama dan baru. Selain tempat reuni rocker, menurut Sang Alang GlamRock juga dapat menjadi tempat berkumpulnya para pengusaha atau siapa saja untuk pertemuan atau hanya berbual.

Artikel Berkaitan