Ibu Teresa ~ Tokoh kemanusiaan pemenang Hadiah Nobel Keamanan

Ibu TeresaImej dari Profilbos.com

Dilahirkan oleh bapa bernama Nikola dan ibu bernama Drane Bojaxhiu di Skopje, Albania pada 29 Ogos 1910, Ibu Teresa dikenali oleh orang ramai sebagai wanita yang memberikan nyawanya untuk melayani orang miskin di India.

Mendapat nama Agnes Gonxha ketika dia dibaptis, tokoh damai ini mempunyai dua saudara perempuan dan seorang saudara lelaki. Pada bulan November 1916, Ibu Teresa menerima upacara sakramen pertamanya pada usia 5 tahun, di mana sakramen adalah tanda dan cara penyatuan manusia dengan Tuhan.

Perjalanan Hidup Ibu Teresa

Ketika ayahnya meninggal pada usia lapan tahun, kehidupan ekonominya menjadi semakin sukar. Dengan kasih sayang, ibunya terus berjuang untuk menyara ibunya dan tiga orang adik beradiknya. Sikap ibunya seperti ini yang mempengaruhi watak dan keperibadian Ibu Teresa. Semasa remaja, ibu menjadi biarawati mubaligh Katolik yang bermula dengan penyertaan dalam kumpulan pemuda gereja dengan nama Sodality.

Tepat pada 28 November 1928, ibu tersebut bergabung dengan komuniti Sisters of Lorreto. Nama Teresa yang dia namakan berasal dari Saint Theresa Lisieux ketika dia membuat komitmennya kepada Tuhan dalam komuniti yang dia sertai. Komuniti Sisters of Lorreto juga dikenali sebagai Institut Perawan Maria.

Artikel lain:  Berikut adalah 7 Formula Hidup yang Berjaya dari Saintis Albert Einstein

Sebagai bentuk pendidikan untuk seorang biarawati, Mother Teresa dihantar ke India dan mengajar di St Mary's High School di Calcutta sebagai guru Geografi dan Katekismus. Setelah dilantik menjadi guru besar di St Mary's High School pada tahun 1944, dia terpaksa berhenti mengajar kerana tuberkulosis dan terpaksa pergi ke Darjeeling (yang merupakan salah satu bandar di India) untuk mendapatkan rawatan.

Hari Inspirasi

Pada 10 September 1946, dalam perjalanan ke Darjeeling dengan kereta api, ibu menerima panggilan Tuhan dengan merasa belas kasihan kepada banyak jiwa yang memerlukan pertolongan. Panggilan ini membuat dia melakukan perkhidmatan dengan membuka sekolah pada 21 Disember 1948 di persekitaran kumuh.

Di sinilah dia mengajar anak-anak membaca, menulis, menerapkan gaya hidup yang lebih baik. Dengan pengetahuan perubatan yang dimilikinya, dia sering membawa anak-anak yang sakit ke rumahnya untuk dijaga olehnya.

Diilhamkan olehnya, salah seorang pelajarnya di St Mary's High School memutuskan untuk bergabung pada 19 Mac 1949, untuk memberikan perkhidmatan kepada sesiapa sahaja yang memerlukan pertolongan. Kerana melihat banyak orang miskin dipindahkan dan ditolak oleh hospital, Ibu Teresa dan rakan-rakannya memutuskan untuk menyewa rumah untuk menjadi tempat untuk mereka yang memerlukan.

Anugerah untuk Ibu

Dengan penubuhan Missionary of Charity di Calcutta pada 7 Oktober 1950, para anggota yang bergabung dengannya menjadi semakin bersemangat untuk memberikan perkhidmatan kepada orang miskin sebagai jalan pertolongan Tuhan. Sepuluh tahun kemudian, Mother Teresa mula mengirim Sisters ke wilayah-wilayah di India dalam usaha memperluas penyampaian perkhidmatan untuk orang miskin dan pengungsi. Seiring berjalannya waktu, tahun demi tahun dia hidup dalam menolong orang yang memerlukan, akhirnya Missionary of Charity mengalami pertumbuhan dalam melayani hingga ribuan orang.

Dengan pengembangan pusat layanan yang ditubuhkan oleh 450 institusi, dia dapat membangun rumah untuk orang-orang yang menderita, mati, ditolak oleh masyarakat. Dengan sejumlah perkhidmatan yang dimiliki, Mother Teresa dapat memberikan perkhidmatan yang tersebar dari kota Calcutta di India ke Albania (salah satu negara di Eropah Tenggara) tempat ibu dilahirkan.

Dengan sejumlah pemikiran yang baik, Ibu Teresa menerima pelbagai anugerah kemanusiaan dari John XXIII International Prize for Peace pada tahun 1979 yang diberikan oleh Paus Paul VI. Pada tahun 1979, dia juga menerima anugerah Good Samaritan di Boston (Amerika Syarikat). Dan pada tahun 1985 Mother Teresa menerima Hadiah Nobel dengan menerima wang tunai $ 6,000 yang dia gunakan untuk perkhidmatan di kota Calcutta. Walaupun banyak penghargaan yang dia terima, layanan yang dilakukannya selama ini hanyalah untuk memenuhi panggilan Tuhan.

Baca juga:  Eugene Cho ~ Menyebarkan Misi Mengenai Orang Lain dengan Tindakan Sebenar

Kematian tokoh manusia

Pada tahun 1989, Ibu Teresa mengalami serangan jantung dan meminta agar dia tidak melakukan aktiviti yang berlebihan agar tidak memburukkan lagi keadaan kesihatan ibu. Lama kelamaan, keadaan ibu bertambah buruk dan membuatnya meminta Misionaris Amal mencari pengganti.

Setelah pelbagai pertimbangan, Sister Nirmala akhirnya dipilih sebagai penerus perjuangan Mother Teresa pada 13 Mac 1997. Pada 5 September 1997, dunia ditinggalkan oleh seseorang yang mendedikasikan hidupnya untuk melayani mereka yang memerlukan. Tepat pada usia 87 tahun, Ibu Teresa menghembuskan nafas terakhir.

Artikel Berkaitan