Petua Menjadi Blogger Kecantikan Dari Michelle Phan

Michelle PhanImej dari Turner.com

Dunia blog pada masa ini semakin berkembang dan semakin ramai peminatnya. Bukan hanya lelaki, kini wanita juga mulai berbondong-bondong untuk berpartisipasi dalam dunia #blogging. Cara menyampaikan kandungan dan maklumat kini juga mulai berkembang dengan menggunakan video atau sering disebut Vlogger. Bagi wanita, apa yang paling sering digunakan sebagai bahan atau kandungannya pastinya sesuatu yang tidak jauh dari kehidupan mereka, iaitu kecantikan.

Terdapat banyak wanita Vlogger yang mula berkongsi cara dan petua untuk menjadikan wanita lebih cantik. Sekiranya anda seorang wanita yang gemar berkongsi dan kini menjalankan # perniagaan dalam talian dengan menjadi Vlogger, maka tidak ada salahnya anda memperhatikan beberapa petua untuk menjadi blogger kecantikan dari Michelle Phan di bawah. Michelle Phan sendiri adalah seorang Blogger atau Vlogger yang sering berkongsi kandungan mengenai petua kecantikan, terutamanya bagaimana cara menata khalayak.

1. Hendaklah Memahami Matlamat yang Akan Dicapai

Tetapi jika anda sedang mengikuti dunia Vlogging, anda mesti terlebih dahulu memahami apa tujuan yang ingin anda capai. Ringkasnya, jika anda menginginkan pelbagai petua atau pengalaman anda dari segi kecantikan, tentu saja tumpuan anda adalah pada isi. Atau ia dapat dikejar lagi misalnya anda ingin memberi inspirasi kepada orang lain dengan berkongsi petua mengenai tata rias, maka anda juga perlu fokus pada kandungan tersebut.

Tujuan yang disasarkan adalah sangat penting dalam hal ini, kerana pada masa ini semakin banyak Vlogger muncul yang tentunya akan menjadikan persaingan semakin ketat.

Artikel lain:  Stella Lee ~ Blogger Kecantikan Dunia Asli dengan kejayaan global

2. Memahami Isi Apa yang Akan Dihantar

Seterusnya adalah mengenai kandungan, anda mesti benar-benar memahami dan memahami apa yang anda kongsi dengan khalayak. Jangan sampai anda tidak memahami apa yang anda kongsi, ini sangat buruk. Apabila anda berkongsi kandungan tertentu, suatu hari pasti ada beberapa penonton yang bertanya mengenai masalah yang berkaitan dengan kandungan anda.

Sekiranya anda tidak memahami kandungannya, maka anda akan sukar dijawab, dan apabila itu berlaku, maka kredibiliti anda akan diragui sehingga akan membuat anda dijauhi oleh penonton, dan itu sangat memudaratkan anda.

3. Mempunyai peralatan yang mencukupi

Anda mesti mempunyai alat yang mencukupi untuk membuat isi kandungan. Tidak perlu mahal, yang paling penting adalah dapat membuat yang baik dan bermanfaat untuk penonton. Dalam hal ini Phan menekankan pentingnya pencahayaan dalam proses pembuatan kandungan. Anda boleh bertanya kepada jurugambar atau videografer bagaimana mendapatkan visual yang baik mengenai pencahayaan semasa proses pembuatan kandungan vlogging. Ini sangat penting kerana bahan yang anda buat adalah kandungan video.

4. Buat Sesuatu Yang Berbeza

Berbeza, ini boleh menjadi kunci utama anda untuk berjaya ketika anda mengejar dunia vlog. Memang logik, jika anda hanya mengikuti kandungan yang sudah ada, sudah tentu orang tidak akan berminat dengan kandungan anda. Dan ini sangat membawa maut, kerana apabila mereka tidak berminat dengan kandungan anda, sudah tentu mereka tidak akan pernah mengunjungi saluran anda.

Atas sebab ini, penting untuk berbeza agar anda masih dapat bersaing dengan Vloggers lain. Terus meneroka konsep anda sendiri, percayalah suatu hari anda pasti akan menemui sesuatu yang berbeza yang boleh menjadi tanda dagangan anda.

Baca juga:  Diana Rikasari ~ Blogger Fesyen Popular yang Berjaya Memulakan Jenama dan Kasut Pop

5. Mempunyai Keupayaan Penyuntingan Video

Anda mesti mempunyai keupayaan menyunting video. Jangan hanya mengutamakan pengetahuan bercakap di depan kamera, anda harus meningkatkan kemampuan anda dari segi penyuntingan. Ini akan sangat berguna berkaitan dengan kandungan yang anda sampaikan. Anda boleh membuat ciri tersendiri dengan menambahkan "sesuatu" pada kandungan video anda.

Sekiranya anda mempunyai kemampuan penyuntingan video, anda boleh membuat video dengan hasil ciptaan anda sendiri, yang tentunya boleh berbeza dengan yang lain. Dan ini boleh menjadi kekuatan kandungan anda yang boleh menjadi tarikan penonton.

Artikel Berkaitan