Apa itu Pemasaran Internet: Pemahaman, Faedah dan Kelebihan Pemasaran Dalam Talian

Memahami Pemasaran Internet

Memahami Pemasaran Internet

Sebenarnya, apa itu pemasaran internet (pemasaran dalam talian)? Secara umum, pemahaman pemasaran internet adalah satu bentuk pemasaran yang dilakukan melalui atau menggunakan media internet atau dalam talian.

Mungkin selama ini pemahaman kita tentang pemasaran internet hanya dijual melalui internet . Sebenarnya tidak salah sama ada jika dilihat dari definisinya, pemasaran internet adalah pemasaran dalam talian melalui internet. Namun, jika kita sudah berbicara tentang pemasaran, itu berarti bukan hanya penjualan tetapi juga termasuk promosi, iklan, penjenamaan, dan layanan pelanggan yang dilakukan dalam talian.

Lalu, apa gunanya kita melakukan pemasaran internet? Sudah tentu, setiap orang perniagaan ingin meningkatkan hasil penjualan mereka atau ingin menjadikan jenama mereka lebih terkenal. Nah, internet adalah salah satu media yang sangat baik untuk memberikan maklumat kepada pengguna internet mengenai perniagaan mereka, dan juga sebagai media untuk menjual produk yang mereka ada.

Untuk memudahkan kita memahami apa itu pemasaran internet, saya akan berusaha menjelaskannya dengan cara yang lebih sederhana dan memberikan beberapa contoh bentuk pemasaran internet yang biasanya dilakukan oleh pemasar internet (pemasar dalam talian).

Bentuk pemasaran internet dapat dibahagikan kepada 2 bahagian, iaitu sebagai sumber pendapatan , dan cara mempromosikan . Pada dasarnya apa yang dilakukan dalam pemasaran dalam talian sebenarnya hanya dua daripadanya, tetapi terdapat banyak jenis perniagaan. Berikut adalah penjelasan yang lebih mudah mengenai pemasaran internet:

Baca juga: Memahami Pemasaran

A. Pemasaran Internet Untuk Sumber Pendapatan ( Sumber Pendapatan )

Pada masa ini, internet telah menjadi gaya hidup masyarakat dunia, terutamanya masyarakat bandar. Lihat di sekitar anda, hampir semua orang sudah memiliki telefon pintar, bahkan tukang siomay sudah memiliki Aplikasi WhatsApp di telefon pintarnya sehingga dia dapat langsung mempromosikan barang dagangannya kepada pelanggan.

Pemasaran dalam talian sebagai sumber pendapatan boleh dilakukan dengan beberapa jenis perniagaan, termasuk PPC ( Pay Per Click ), PPS ( Pay Per Sale ), PPL ( Pay Per Lead ), menjual produk anda sendiri (barang dan perkhidmatan), dan sebagainya. Penjelasan berikut:

1. PPC ( Bayar Setiap Klik )

Program PPC ( Bayar Per Klik ) sering diikuti oleh pemilik laman web / blog untuk mendapatkan pendapatan dari harta tanah dalam talian mereka, seperti Artikel Blog, saluran YouTube, Forum Dalam Talian, Portal Berita, dan lain-lain. Pendapatan yang diperoleh dari program PPC ini diperoleh dari lawatan dan juga klik yang dibuat oleh pengunjung ke iklan di laman web.

Penerbit atau pemilik laman web akan dibayar per klik yang dibuat oleh pengunjung ke laman web tersebut, di mana harga per klik telah ditentukan terlebih dahulu oleh Pengiklan / pengiklan. Jumlah pendapatan bergantung pada jumlah klik iklan dan juga harga tawaran klik oleh pengiklan.

Program PPC ini adalah salah satu model perniagaan dalam talian yang paling menjanjikan. Beberapa syarikat yang menawarkan program PPC termasuk:

 • Google Adsense
 • Bidvertiser
 • Chitika
 • Infolinks
 • Kumpulkan Blogger
 • Sitti
 • ID Rangkaian Blog
 • AdsenseCamp
 • Klik Saya
 • Dan lain lain

2. PPS ( Bayar Setiap Jualan )

Dari nama sahaja kita mungkin dapat memahami mengenai program ini. Kami akan dibayar setiap kali pembelian produk berasal dari pautan afiliasi kami. Jumlah pendapatan bergantung pada jumlah barang yang dijual, dan juga kadar komisen pemilik barang tersebut.

Syarikat yang menawarkan program PPS termasuk:

 • Amazon.com
 • Klikbank.com
 • Dan lain lain

3. PPL ( Bayar Per Lead )

Ini adalah program afiliasi di mana penjual / vendor akan memberikan komisen setiap kali kami berjaya menghantar petunjuk kepada penjual / vendor. Sebagai contoh, kami mengarahkan pengguna internet untuk mendaftar di buletin e-mel, percubaan percuma, atau mengisi borang, melalui pautan afiliasi kami. Salah satu syarikat yang menawarkan program PPL ialah MaxBounty.com.

4. Menjual Produk Anda Sendiri atau Produk Lain

Pada masa kini, menjual sesuatu melalui internet bukanlah sesuatu yang luar biasa. Kami boleh menjual apa sahaja melalui internet sama ada barang atau perkhidmatan. Selain itu, perniagaan luar talian kami juga dapat dipasarkan melalui internet, anda tahu. Contohnya kita mempunyai perniagaan menjual bawang goreng, hanya menjualnya melalui internet, seseorang mesti membeli :)

Selain menjual produk kita sendiri, kita juga dapat memperoleh pendapatan dengan menjual produk orang lain, baik produk fizikal dan produk digital. Salah satu proses pemasaran internet dengan menjual produk orang lain adalah dengan menjadi penjual semula atau dropshipper produk orang lain. Begitu juga dengan produk digital, kita boleh menjadi pemasar afiliasi untuk produk yang dijual oleh orang lain.

5. Lelong ( Lelong Dalam Talian )

Di internet juga terdapat tempat untuk menjual sesuatu yang menjadi milik kita atau orang lain yang kita bantu jual, melalui lelong. Sudah tentu ini boleh menguntungkan kerana kita dapat menjual barang kita kepada orang yang menawar dengan harga tertinggi.

Syarikat terkenal yang menyediakan kemudahan lelong dalam talian:

 • eBay.com
 • Flippa.com
 • Dan lain lain

B. Pemasaran Internet untuk Promosi Dalam Talian ( Penjanaan Lalu Lintas )

Seperti yang disebutkan di awal artikel, promosi dalam talian adalah bentuk pemasaran dalam talian. Tidak kira produk atau perniagaan apa yang ingin anda promosikan, internet adalah salah satu media yang paling berkesan untuk membina jenama dan menjadikan laman web perniagaan kami diketahui oleh banyak orang.

Ada banyak cara untuk mempromosikan perniagaan melalui media internet, termasuk melalui SEO ( Search Engine Optimization ), melalui iklan PPC (Iklan PPC), Pemasaran E-mel, Iklan Bergerak, dan Pemasaran Media Sosial.

1. SEO ( Pengoptimuman Mesin Pencari )

SEO adalah satu bentuk promosi dalam talian yang sangat saya sukai kerana percuma. Namun, SEO memerlukan kepakaran khas, memerlukan proses yang tidak singkat. Sebenarnya, SEO sering memerlukan banyak wang untuk melakukan pengoptimuman.

Itulah sebabnya terdapat banyak pemilik laman web yang sanggup mengeluarkan wang untuk menyewa perkhidmatan SEO untuk menjadikan laman web perniagaan mereka termasuk dalam halaman utama hasil carian mesin pencari.

Baca juga: Apa itu SEO?

3. SEM ( Pemasaran Mesin Pencari )

Tidak seperti SEO, pemasaran mesin pencari adalah iklan PPC (bayar per klik) yang muncul di halaman hasil carian laman web mesin pencari. Di Dunia, Google adalah enjin carian yang paling banyak digunakan di internet.

Untuk kata kunci yang banyak dicari oleh pengguna internet, kita akan melihat iklan di bahagian atas, kanan, dan bawah hasil carian kata kunci. Banyak pakar pemasaran internet mengatakan bahawa Google Ads adalah kaedah pemasaran yang sangat tinggi kerana halaman laman web kami mempunyai peluang besar untuk mendapatkan calon pelanggan dari mesin pencari.

Dalam hal ini kita sebagai pengiklan harus mengeluarkan uang agar iklan kita muncul di mesin pencari. Sudah tentu kita dapat menyesuaikan harga iklan sesuai dengan anggaran yang ada.

4. Pemasaran E-mel

Seperti namanya, pemasaran e-mel adalah proses memasarkan produk atau perkhidmatan menggunakan e-mel sebagai alat. Pemasaran e-mel juga pelbagai jenis, ada e-mel langsung, penyimpanan e-mel, dan beriklan di e-mel orang lain. Pemasaran melalui e-mel biasanya sangat berkesan kerana promosi atau surat penjualan dapat dihantar terus kepada pemilik akaun e-mel.

Catatan penting yang mesti diingat adalah bahawa kita tidak boleh melakukan SPAM kerana akan mengganggu orang lain, dan tentu saja itu akan merugikan kita kerana pemilik e-mel tersebut dapat menghentikan langganan atau memasukkan e-mel kita ke dalam senarai SPAMMER.

Baca juga: Apa itu Pemasaran E-mel

5. Iklan Mudah Alih

Iklan mudah alih adalah perkhidmatan periklanan melalui aplikasi mudah alih. Seperti yang kita ketahui, pengguna telefon pintar sekarang sangat jamak, dan biasanya telefon bimbit mereka dibawa ke mana-mana. Inilah yang menjadikan pengiklanan mudah alih sangat berkesan untuk media promosi perniagaan. Beberapa model iklan mudah alih adalah melalui SMS, Iklan Sepanduk, Permainan, dan lain-lain.

6. Pemasaran Media Sosial

Sama seperti SEO, promosi dalam talian menggunakan media sosial boleh dilakukan secara percuma. Tetapi ini tidak semudah yang dibayangkan oleh kebanyakan orang kerana ia melibatkan banyak faktor, baik dari pengguna media sosial dan dari media sosial mereka sendiri.

Seperti yang kita ketahui, pengguna laman media sosial seperti Facebook, Twitter, Google+, dan YouTube, sudah ada banyak sekali. Dan ini adalah media promosi yang sangat berkesan untuk memasarkan sebarang produk melalui internet.

Media sosial juga mempunyai ciri iklan yang sangat banyak digunakan oleh pemasar internet untuk mendapatkan lalu lintas dan penjualan. Sebahagian daripada mereka yang popular sekarang adalah:

 • Iklan Facebook
 • Iklan Twitter
 • Iklan Instagram
 • Iklan YouTube
 • Dan sebagainya

Kelebihan Pemasaran Internet

Pemasaran dalam talian mempunyai beberapa kebaikan dan kelebihan berbanding pemasaran konvensional. Merujuk kepada pemahaman pemasaran internet di atas, berikut adalah beberapa kelebihan pemasaran dalam talian:

 • Pemasaran dalam talian boleh dilakukan 24 jam tanpa henti.
 • Jangkauan pasaran sangat luas kerana kita dapat menjangkau berbagai kota, provinsi, dan bahkan negara lain (secara global) ketika memasarkan produk melalui internet.
 • Kos pemasaran dalam talian cenderung lebih efisien berbanding pemasaran konvensional.
 • Dengan pemasaran internet, risiko kerugian cenderung lebih kecil daripada pemasaran konvensional.
 • Kami dapat mengesan dan mengukur data tindak balas pengguna dalam aktiviti pemasaran.
 • Boleh memasarkan produk tersebut kepada ramai orang secara langsung tanpa memerlukan masa.
 • Dan banyak kelebihan lain.

Baca juga: Apa itu Permulaan

Demikian sedikit penjelasan ringkas mengenai apa itu pemasaran internet, dan media yang dapat digunakan untuk pemasaran dalam talian. Memang ada banyak cara untuk melakukan pemasaran internet, tetapi kita tidak perlu melakukan semuanya kerana tidak semua kaedah pemasaran dapat berjaya diusahakan. Pilih yang paling berkesan dan sesuai untuk menjana wang dalam talian atau memasarkan produk / perkhidmatan yang ingin anda promosikan.

Artikel Berkaitan