Adi Sutrisno ~ Aplikasi Pengesanan Penemu Pelajar Lampung untuk Sel Darah Merah

Adi SutrisnoImej Price.web.id

Jika dibandingkan dengan generasi muda yang ada di luar negara, saya pasti dapat mengatakan bahawa generasi muda dunia yang sebenarnya mempunyai kualiti yang tidak kalah dengan daya saing. Tetapi masalahnya adalah, di Dunia masih ada kemudahan dan infrastruktur sokongan yang cukup minimum yang dapat mendorong anak muda untuk berprestasi.

Sebagai bukti bahawa generasi muda Dunia juga memiliki kemampuan hebat untuk bersaing di peringkat global, pencapaian itu baru-baru ini ditulis oleh seorang pelajar dari Institut Maklumat dan Perniagaan (IBI) Darmajaya, Lampung, yang menemui # aplikasi digital pengesan serta jumlah sel darah merah di dalam badan manusia. Penemuannya tentu sangat berguna, terutama bagi sektor kesihatan yang masih terkekang dalam teknologi pengiraan sel darah merah.

Berikut adalah tinjauan lengkap pencapaian Adi Sutrisno, penemu kiraan sel darah merah dari Lampung.

Menggunakan Teknologi Segmentasi Imej

Pada satu kesempatan, Adi Sutrisno, seorang pelajar Kejuruteraan Informatika IBI, Darmajaya Lampung, menjelaskan bahawa penerapan penemuannya menggunakan kaedah segmentasi gambar yang berasal dari gambar gambar dan juga teknologi #nyny untuk mengetahui dan menghitung jumlah sel darah merah di dalam tubuh pesakit. Kelebihan teknologi penemuan adi ini adalah dapat menghitung jumlah sel darah merah dalam tubuh pesakit, baik jika jumlah sel darah merah normal atau tidak normal.

Seperti yang diketahui, saat ini teknologi di bidang kesihatan di Dunia untuk menghitung jumlah sel darah merah masih sangat terhad yang hanya dapat diketahui jika jumlah selnya normal. Sekiranya sel yang dilihat tidak normal, agak sukar untuk diketahui. Dengan kemasukan teknologi yang dibuat oleh pelajar Lampung, tentunya dunia kesihatan dunia akan lebih terbantu kerana prosesnya cepat dan lebih mudah.

Artikel lain:  BloobIS ~ Permulaan yang Mudah dan Berkesan Menghubungkan dan Mencari Penyambung Darah

Bukan hanya mempunyai kelebihan dalam menentukan jumlah sel darah merah yang tidak normal, teknologi penciptaan Adi juga dapat memberikan informasi mengenai sel darah merah yang tidak normal ini dan variasi bentuk eritrosit. Keupayaan ini diperoleh kerana proses pemetaan jumlah sel darah merah dilakukan secara mikroskopik melalui aplikasi digital. Dengan pengiraan yang begitu tepat dan juga maklumat yang berkaitan dengan sel darah merah dapat diketahui dengan lebih jelas daripada teknologi yang ada.

Kaedah Menggunakan Teknologi

Dalam pernyataannya, pakar teknologi juga menjelaskan sedikit tentang bagaimana mesin penciptaannya berfungsi. Pertama sekali kakitangan perubatan akan mengambil sampel darah dari pesakit. Dari sampel darah gambar mikroskopik akan dilakukan dengan pembesaran 1000 kali untuk melihat gambar sel darah merah.

Langkah selanjutnya, yang merupakan foto yang dibuat dalam format jpg 448 x 336 piksel, akan dimasukkan ke dalam perisian yang memproses gambar sel darah merah. Hasil keluaran adalah hasil segmentasi gambar, jumlah gambar yang dimasukkan piksel dan maklumat lain mengenai sampel yang dapat mendiagnosis sama ada pesakit termasuk kelebihan atau kelebihan sel darah merah.

Sedikit maklumat, sel darah merah itu sendiri adalah salah satu jenis sel darah yang mempunyai peranan yang sangat penting kerana mengandungi hemoglobin. Fungsinya adalah untuk mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan, yang tentunya dapat mempengaruhi prestasi dan keadaan tubuh seseorang yang baik. Dan maklumat yang banyak dicari adalah keadaan di mana pesakit mempunyai sel darah merah yang berlebihan, biasanya disebut polisitemia, atau kekurangan sel darah merah, atau apa yang biasa disebut anemia.

Baca juga:  Aplikasi Tenang ~ Aplikasi Anti Depresi Asli yang Dibuat oleh Kanak-kanak Domestik

Pembangunan dan Harapan Masa Depan

Ketika pertama kali mengembangkan aplikasi teknologi pengiraan sel darah merah ini, Adi Sutrisno membuat penelitiannya di Laboratorium Kesihatan UPTD Balai Lampung. Dari hasil penyelidikan, akhirnya teknologi dapat dikembangkan yang saat ini diedarkan ke beberapa agensi kesihatan di seluruh Dunia.

Hadi Sutrisno berharap bahawa aplikasinya dapat memberikan manfaat besar bukan hanya dalam aplikasi langsungnya tetapi juga untuk mendorong penyelidikan lebih lanjut untuk meningkatkan teknologi penemuannya.

"Diharapkan aplikasi ini berguna untuk pihak atau badan kesihatan, karena selain menyederhanakan waktu pemeriksaan sel darah merah normal dan tidak normal, aplikasi ini juga meminimalkan kesalahan diagnostik oleh manusia," katanya.

Artikel Berkaitan