Tanpa diduga, Separuh Lalu Lintas Internet Menuju Bot

bot internetImej dari Espiritolivre.org

Teknologi internet masa kini telah berkembang dengan pesat sehingga perkembangannya bahkan melebihi apa yang kita bayangkan beberapa tahun yang lalu. Sekarang terdapat begitu banyak fungsi yang dapat kita perolehi dari teknologi internet yang pastinya dapat menolong pelbagai aktiviti dan minat manusia moden.

Salah satu perkara yang mengagumkan dari data yang diperoleh berkaitan dengan teknologi #internet adalah, mengenai jumlah lalu lintas atau pengunjung lalu lintas di dunia maya. Sehingga 2016, lalu lintas internet telah mencapai berbilion setiap hari. Tetapi yang unik, dari jumlah lalu lintas hampir separuh nampaknya disumbangkan oleh mesin bot automatik.

Data yang dikumpulkan oleh syarikat analitik internet, Device Atlas menunjukkan bahawa ternyata bot atau mesin penyemak imbas automatik mempunyai bahagian yang sangat besar dari dunia lalu lintas internet semasa. Sungguh mengejutkan, tetapi ini adalah kenyataan bahawa dunia internet belum dikawal sepenuhnya oleh pengunjung sebenar. Maklumat lengkap dapat dilihat oleh rakan sekerja dalam artikel di bawah.

Penguasaan Bot dalam Lalu Lintas Internet

Syarikat analisis lalu lintas internet, Device Atlas baru-baru ini mengeluarkan data kajian yang berkaitan dengan lalu lintas internet yang terjadi pada suku pertama 2016. Hasilnya menyebutkan bahawa lalu lintas internet yang berasal dari sistem bot, berjumlah tidak kurang dari 48% dari jumlah lalu lintas internet.

Untuk makluman, mesin bot adalah skema digital yang dibuat untuk tujuan tertentu oleh sejumlah pihak, mulai dari syarikat yang bergerak dalam perniagaan digital hingga individu yang memiliki tujuan tertentu. Jenis bot yang kini tersebar di internet juga beragam, di mana terdapat beberapa bot dari syarikat besar seperti #Google, Yahoo dan lain-lain, yang dibuat untuk mengambil data penting yang berkaitan dengan perkembangan perniagaan syarikat.

Artikel lain:  Deep Web ~ Memasuki Bahagian Paling Gelap di Internet

Sebagai contoh untuk syarikat mesin carian Google, teknologi bot digunakan sebagai akses perayap web yang memantau dari satu laman web ke laman web lain. Fungsinya adalah untuk melakukan ranking dan juga melihat kualiti laman web yang dikunjungi oleh web crawler. Mengenai skala, Google juga merupakan salah satu penyumbang terbesar lalu lintas yang dibawa oleh bot selain syarikat teknologi besar lain.

Selamanya Digunakan Untuk Tujuan Positif

Tetapi nampaknya, selain digunakan oleh sejumlah syarikat untuk meningkatkan perniagaan mereka, bot juga dibuat oleh individu yang bertujuan untuk aktiviti topi hitam, alias jenayah. Bot seperti ini tentunya menjadi ancaman bukan hanya untuk pemilik laman web tetapi juga pengguna rangkaian internet yang lain.

Syaratnya sekarang teknologi bot yang dihasilkan oleh unsur-unsur yang tidak bertanggungjawab juga berkembang dengan pesat. Dari teknologi bot pertama diketahui bergerak secara pasif, kini ia dapat meneroka rangkaian internet secara aktif. Pada peringkat seterusnya, bot ini bahkan dapat melayari laman web dengan corak seperti pengguna asal iaitu manusia pada umumnya.

Sebagai contoh konkrit, ada bot yang bertujuan menyerang laman web dengan mengaksesnya secara berlebihan. Dengan serangan seperti itu, laman web mangsa akan sukar diakses kerana pengunjung yang berlebihan. Kesannya, laman web ini sebenarnya akan kehilangan pelawat asal. Tindakan seperti ini tentunya akan sangat memudaratkan pemilik laman web, dan juga pengunjung tulen yang ingin mendapatkan maklumat dari laman web yang mereka lawati.

Baca juga  Melihat Trend Kejahatan Siber pada tahun 2016 yang Harus Diperhatikan, Seperti Apa?

Perkembangan Hebat

Sehingga kini, teknologi bot internet memang akan terus berkembang dari masa ke masa. Beberapa industri yang terlibat dalam keselamatan digital dan internet juga tidak mahu ketinggalan zaman dengan mengembangkan teknologi analisis lalu lintas yang dapat mengenali atau mengesan pergerakan mesin bot. Dari sana, data yang dipaparkan akan berkaitan dengan lalu lintas internet, ia akan mengatasi lalu lintas yang dibuat oleh bot.

Tetapi sekali lagi, yang perlu diperhatikan adalah pencipta bot ini juga terus berkembang untuk mencipta teknologi bot yang lebih canggih. Oleh itu, di sinilah penting untuk sentiasa menambah pengetahuan, terutama bagi anda yang berjuang dalam bidang digital dan internet.

Artikel Berkaitan