Alfred Bernhard Nobel ~ Kisah Panjang Pemula Hadiah Nobel

Alfred Bernhard NobelGambar dari Antaranews.com

Kita sering mendengar bahawa beberapa pencipta dan orang yang menyumbang kepada masyarakat telah menerima hadiah Nobel. Siapa sebenarnya yang memberikan hadiah itu? Dia adalah Alfred Bernhard Nobel yang dilahirkan di Stockholm, Sweden pada 21 Oktober 1833. Alfred Nobel terkenal sebagai penulis, ahli fizik & ahli kimia, penemu dinamit dan pemberi hadiah Nobel.

Sehingga akhir zamannya, Nobel tidak mempunyai isteri dan anak-anak. Dengan cara itu dia memutuskan untuk memberikan semua kekayaannya kepada penulis, pencipta dan orang yang menyumbang kepada masyarakat.

Pengembaraan Alfred Bernhard Nobel dalam Mempelajari Ilmu

Ayahnya, yang bimbang anaknya itu tenang dan menghabiskan banyak waktunya hanya membaca dan menterjemahkan sastera dan menulis puisi, memutuskan untuk menghantar Nobel ke Amerika Syarikat pada tahun 1850 untuk belajar kejuruteraan kimia. Setahun kemudian, Nobel pergi ke Paris, Perancis untuk bekerja di makmal milik Profesor TJ Pelouze atas saranan Profesor Zinin yang merupakan guru kimia Nobel semasa di Amerika Syarikat.

Di Paris inilah Nobel berkenalan dengan salah seorang pelajar Pelouze bernama Ascanio Sobrero yang berasal dari Itali. Ahli kimia muda ini (Sobrero) adalah salah seorang saintis yang mencipta bahan pyroglicerine (nitrogliserin) cecair. Dari pengenalannya, Nobel mengetahui bahawa cecair piroglikerin ternyata mempunyai daya letupan yang cukup tinggi, tetapi sayangnya Sobrero belum tahu bagaimana mengawal letupan dari cecair tersebut.

Artikel lain:  Leonard Kleinrock ~ Pencipta Teknologi Tokoh Dunia Internet

Penemuan yang melonjakkan namanya

Pyroglicerine atau yang sekarang lebih dikenali sebagai nitrogliserin adalah hasil daripada campuran beberapa bahan kimia dalam bentuk gliserin, asid nitrik dan sulfur. Nitrogliserin adalah bahan kimia yang sangat berbahaya kerana boleh meletup jika berlaku tekanan dan suhu.

Mengetahui hal ini, Nobel berminat untuk membuat kajian mengenai bahan-bahan ini untuk digunakan dalam perniagaan pembinaan. Tetapi pada tahun 1852 mengetahui bahawa akan ada perang Krimea di Rusia, ayah Nobel, Immanuel Nobel, memutuskan untuk melakukan perniagaan dalam bentuk senjata perang dalam bentuk nitrogliserin dalam jumlah besar.

Setelah melakukan beberapa eksperimen dan selalu gagal, akhirnya pada tahun 1860 Nobel berjaya menghasilkan nitrogliserin tanpa menimbulkan masalah dalam letupan. Selepas itu, Nobel melakukan eksperimennya dengan mencampurkan nitrogliserin dengan mesiu disertai dengan sumbu sebagai bahan untuk membakarnya. Dari sejumlah eksperimen yang berjaya, manfaat Nobel telah datang.

Walaupun kekayaannya sudah ada, itu tidak menghalangnya untuk terus melakukan penyelidikannya. Di Jerman, Nobel telah berjaya menemui Kieselguhr untuk membuat bentuk nitrogliserin sehingga dapat dibawa ke mana saja dengan mudah dan bahaya letupan minimum. Dari ini terciptanya bahan letupan yang disebut dinamit.

Tidak Mempunyai Isteri dan Anak-Anak, Menjadikan Dia Pemberi Hadiah Nobel

Kesibukan yang dia jalani, tidak meluangkan masa untuk kepentingan peribadi. Tetapi menurut beberapa penulis biografi, Alfred Nobel telah menjalin hubungan dengan tiga wanita, tetapi tidak berakhir dengan perkahwinan. Nobel telah jatuh cinta dengan seorang wanita dari Rusia bernama Alexandra. Dia bermaksud melamarnya, tetapi Alexandra menolak. Nobel juga mempunyai hubungan yang cukup singkat dengan Bertha von Suttner.

Nobel juga menjalin hubungan selam selama 18 tahun dengan seorang gadis bernama Sofie Hess Vienna. Dalam menjalani hubungan dengan wanita-wanita ini, Nobel sering mengirim dan membalas ketiga wanita tersebut. Pada masa itu, surat-surat itu disimpan di Nobel Institute. Namun, pada tahun 1955, dokumen yang disimpan direkodkan untuk biografi Alfred Bernhard Nobel.

Baca juga:  Alan Turing ~ Bapa Sains Komputer yang Menyelesaikan Kod Enigma

Hadiah Nobel yang diberikannya berasal dari kekayaan perniagaannya dan 355 paten yang dimilikinya. Kerana Alfred Nobel tidak mempunyai isteri dan anak, pada 27 November 1895 memutuskan untuk memberikan kekayaannya kepada setiap saintis dan penulis yang telah membuat karya baru. Dan jangan melarikan diri juga kerana orang yang telah menyumbang kepada masyarakat akan mendapat hadiah. Hingga kini Hadiah Nobel masih diberikan kepada orang-orang yang telah mencipta penemuan baru dalam bidang sains, sastera dan kemanusiaan.

Artikel Berkaitan