Inilah Rahsia Rangkaian Kawasan Setempat (LAN) Yang Terdapat Di Pejabat Anda, Adakah Anda Belum Tahu?

Rangkaian Kawasan SetempatImej dari Emresupcin.com

LAN atau Local Area Network adalah rangkaian komputer berskala kecil yang biasanya terdapat di pejabat, sekolah dan kafe internet. Dengan LAN ini, komputer yang disambungkan dapat menghantar atau menukar data melalui kabel atau WiFi. Untuk membuat LAN, ada beberapa peralatan yang mesti disediakan termasuk router, suis, kad Ethernet, kabel Ethernet, modem, alat kelim, penguji LAN, dan multimeter. Alat-alat ini saling berkaitan sehingga sangat diperlukan untuk tersedia.

Fungsi dan Penerangan Alat untuk Membangunkan Rangkaian LAN

1. Penghala (alat dalam bentuk kota sebagai penerus data)

Alat ini berbentuk kota dan berfungsi sebagai alat yang dapat mengirim data pada jaringan dengan proses routing. Selain itu, penghala dapat digunakan sebagai alat untuk menghubungkan dua atau lebih rangkaian untuk mengirimkan data dari satu jaringan ke jaringan lain. Secara teknikal, penghala adalah tempat berkumpulnya beberapa kabel LAN sebagai tempat penghubung.

Artikel lain:  Wifi Pasif ~ Dengan Teknologi Internet Tanpa Wayar Dengan Fokus Penjimatan Kuasa

2. Tukar (Pautan Antara Pengguna)

Tidak seperti penghala, suis hanya dapat menghubungkan data antara pengguna dan tidak dapat meneruskan data kerana setiap pengguna mesti memiliki IP yang berbeza. Berdasarkan fungsinya, alat ini hanya mempunyai satu jalur data.

3. Kad Ethernet (Kad Rangkaian)

Alat ini biasanya dipanggil kad rangkaian dalam bentuk perkakasan yang dipasang pada PC atau komputer riba. Peranti akan disambungkan ke penghala atau beralih melalui saluran kabel LAN. Fungsi kad rangkaian sebagai jalan untuk menerima atau mengirim data.

4. Kabel Ethernet (Kabel LAN)

Kabel LAN ini digunakan sebagai penghubung antara kad ethernet dengan suis atau penghala. Kabel Ethernet terdiri daripada beberapa kabel yang terdapat di dalamnya dengan lapan jenis warna. Urutan warna kabel LAN bergantung pada jenis lurus dan silang. Untuk kabel lurus, ia digunakan sebagai penyambung untuk dua peranti yang berbeza. Contoh penggunaan kabel lurus ini dapat dilihat kabel yang dihubungkan antara PC dengan suis atau penghala.

Sementara penyortiran kabel lurus dapat dipesan secara bebas, asalkan mempunyai susunan yang sama antara kedua ujungnya. Tidak seperti kabel silang, di mana antara hujung kabel mempunyai susunan yang berbeza. Dan kabel silang berfungsi sebagai kabel penghubung antara dua peranti yang sama seperti menghubungkan dua PC atau antara dua suis.

5. Alat Crimping

Tangki crimping hampir sama dengan tang biasa, tetapi mempunyai lebih banyak fungsi. Selain memotong kabel luar (penebat), tang ini juga berfungsi sebagai pengikat antara tembaga dan RJ-45.

6. Penguji Rangkaian Kawasan Setempat

Fungsi penguji LAN adalah untuk memeriksa sama ada semua urutan kabel yang terdapat dalam kabel LAN disambungkan dengan betul. Terdapat dua kemungkinan jika satu susunan kabel tidak disambungkan, iaitu antara pemasangan tembaga dan RJ-45 tidak dipasang dengan betul atau berlakunya pecahan tembaga.

Komputer Pelayan Sebagai Pusat Penyediaan dan Pengendalian Komputer Pelanggan

Di rangkaian, terdapat dunia jenis komputer, iaitu pelayan dan klien. Di mana pelayan mempunyai fungsi sebagai data pusat yang dapat diakses oleh klien dengan memberikan izin untuk mengaksesnya. Sekiranya anda bukan pekerja IT, kemungkinan besar komputer yang anda gunakan disertakan dalam komputer pelanggan. Sementara komputer pelayan pasti dipegang oleh bahagian IT atau lebih tepat lagi oleh Sokongan IT.

Dari komputer pelayan inilah pelbagai data dikumpulkan dari semua komputer pelanggan. Sebagai tambahan, pelayan boleh menghadkan akses #internet ke komputer pelanggan. Dan biasanya, komputer pelayan aktif 24 jam dan ditempatkan di ruangan yang disertai dengan alat penyejuk. Sekiranya terdapat gangguan pada pelayan, komputer klien juga akan mengalami gangguan dalam bentuk kesalahan dalam mengirim dan meminta data.

Baca juga:  7 Inisiatif Terunggul Kemajuan Teknologi Internet

Alamat IP Untuk Identiti Komputer

Kita sudah tahu bahawa dalam rangkaian ada kegiatan mengirim dan menerima data. Trafik data yang berjalan tidak semestinya mengalir dengan sendirinya. Pengirim mesti mengetahui di mana data akan dihantar. Begitu juga, penerima data, mesti mengetahui identiti pengirimnya. Identiti ini dipanggil Alamat IP (alamat protokol internet) dalam bentuk deretan nombor binari.

Artikel Berkaitan