9 Aksesori Kamera yang Harus dimiliki oleh Jurugambar Pemula

Aksesori Kamera

Peminat fotografi pada amnya mempunyai beberapa aksesori kamera untuk menyokong aktiviti mereka. Dengan aksesori ini, aktiviti mengambil gambar pelbagai objek menjadi lebih menarik dan menyeronokkan.

Secara amnya hasil tangkapan kamera dipengaruhi oleh kemampuan jurugambar dan juga kamera DSLR yang digunakannya. Selain itu, beberapa aksesori yang digunakan oleh jurugambar dapat meningkatkan kualiti tangkapan kamera DSLR dan juga melindungi kamera dari kerosakan.

Bagi anda yang tidak tahu, berikut adalah beberapa aksesori kamera DSLR dan fungsinya yang mesti dimiliki oleh jurugambar pemula.

Aksesori Kamera untuk Jurugambar Pemula

1. Beg Kamera

Beg kamera berfungsi sebagai tempat menyimpan kamera dan lensa semasa kami melakukan perjalanan. Kamera DSLR akan dilindungi dari kotoran, air, atau hentaman sekiranya terdapat beg ini.

Beg kamera DSLR tersedia dalam pelbagai jenis dan saiz. Untuk pemula, anda harus menggunakan beg kamera yang ringkas dan sesuai dengan keperluan anda, misalnya jenis tali pinggang, beg galas , atau sisi sling .

2. Lap Microfiber, Blower dan Cleaning Kit

Microfiber lap , blower , dan pembersihan kit adalah aksesori kamera yang diperlukan oleh seorang jurugambar untuk kamera DSLR bersih dari kotoran atau air yang melekat pada kamera.

Terutama pada lensa kamera, pastikan sentiasa membersihkan bahagian ini setiap kali dan setelah menggunakan kamera. Proses pembersihan dapat dilakukan dengan blower khas agar tidak meninggalkan noda di atasnya.

3. Kotak Kering

Kotak kering adalah sejenis kabinet khas untuk menyimpan barang elektronik seperti kamera digital dan lensa untuk mengelakkan serangan kulat.

Dengan kotak kering atau kabinet kering , anda boleh menyesuaikan tahap kelembapan di ruang simpanan untuk mengelakkan acuan.

4. Kad Memori dan Pembaca Kad Tambahan

Biasanya kad memori sudah ada dalam satu bungkusan ketika kita membeli kamera DSLR. Walau bagaimanapun, jurugambar diharuskan memiliki kad memori tambahan untuk menyokong fotografi dan membuat sandaran data apabila diperlukan.

Pembaca kad juga diperlukan ketika kita akan memindahkan fail foto dari kamera ke komputer. Walaupun beberapa komputer atau komputer riba mempunyai pembaca kad terbina dalam , anda juga harus mempunyai pembaca kad untuk memindahkan fail foto ke komputer riba.

5. Sandaran Bateri

Pasti akan menjengkelkan apabila kita tidak dapat mendokumentasikan detik-detik baik kerana bateri kamera tiba-tiba habis tanpa kita sedari. Oleh itu, pastikan selalu menyimpan bateri ganti semasa melakukan aktiviti fotografi, terutama bagi mereka yang sering melakukan perjalanan .

6. Aksesori Kamera, Tripod

Secara umum, fungsi tripod adalah untuk menyokong kamera agar tetap stabil ketika kita memakai lensa berat sehingga kita dapat menghasilkan foto yang tajam.

Terdapat beberapa jenis aksesori kamera, misalnya monopod , gorillapod , di mana fungsi utamanya adalah menyokong kamera dan lensa.

7. Penapis Pelindung Lensa

Penapis pelindung lensa adalah aksesori kamera DSLR yang cukup penting. Terdapat banyak jenis penapis yang dapat kita temukan di pasaran, tetapi secara umum fungsi penapis adalah melindungi kamera DSLR, mengurangi pantulan cahaya, menghilangkan pantulan di dalam air, mengasah objek tertentu, dan beberapa fungsi lainnya.

8. Ketegangan

Tudung lensa adalah aksesori kamera yang berfungsi menyekat cahaya matahari sehingga tidak masuk langsung ke lensa kamera yang biasanya sensitif.

Selain itu, penutup lensa juga berfungsi melindungi lensa dari percikan air, calar, dan tumbukan yang boleh merosakkan lensa kamera.

9. Pelepasan Shutter

Pelepas rana adalah aksesori kamera yang dapat membantu anda menekan butang untuk menyentak tanpa menyentuh kamera DSLR itu sendiri supaya getaran dapat diminimumkan. Aksesori ini biasanya digunakan oleh jurugambar landskap dan digunakan bersama dengan tripod.

Itu adalah beberapa aksesori kamera DSLR yang mesti dimiliki oleh jurugambar pemula. Anda boleh membeli semua aksesori ini di kedai kamera atau melalui kedai dalam talian , seperti Shopee. Semoga artikel ini bermanfaat bagi anda yang mengikuti profesion sebagai jurugambar.

Baca juga:  Hobi Belia Yang Boleh Menjadi Perniagaan

Artikel Berkaitan