Momochi ~ Penciptaan Perniagaan Kuliner Mochi dengan Nikmat Ais Krim yang Unik

momochiImej dari Perniagaanukm.com

Ramai orang berpendapat bahawa dunia perniagaan selalu memerlukan model yang cukup untuk memulakannya. Modal dapat ditafsirkan di sini bermula dari wang modal, idea, peralatan hingga keperluan lain yang dapat menyokong perniagaan. Tetapi sebenarnya tidak selalu seperti itu.

Ini telah dibuktikan oleh seorang pengusaha kuliner dari kota Bogor bernama Iwan Widoyoko. Iwan adalah pengasas perniagaan kuliner makanan ringan yang unik bernama Momochi. Produk kuliner berbentuk Mochi dipenuhi dengan ais krim lembut, ia pernah didirikan walaupun dengan modal yang sangat terhad. Dengan keyakinan dan semangat untuk terus berkembang, buktinya ialah Iwan telah berjaya membawa Momochi menjadi salah satu jenama makanan ringan yang popular dan bahkan telah dipasarkan #franchise ke beberapa wilayah di Dunia.

Lebih lanjut mengenai perniagaan kuliner Momochi, kami telah meringkaskan artikel di bawah.

Mula Melihat Perniagaan Kulinari

Ketika pertama kali memasuki dunia # bisnes kuliner, Iwan Widoyoko sebenarnya tidak mempunyai modal yang besar kecuali tekad dan kreativiti dalam memproses produk masakan. Pada masa itu, Iwan, yang gemar makan pelbagai makanan ringan tradisional, berfikir untuk membuat makanan ringan dari kawasan itu dengan penampilan dan konsep yang lebih moden.

Sebelumnya, dia menjalankan perniagaan cenderamata khas di Bogor. Dan setelah itu dia mulai melirik salah satu kuliner unik iaitu mochi yang memang banyak dipasarkan di daerah Sukabumi terutama di puncak Bogor. Tetapi kerana dianggap biasa dan tidak mempunyai keunikan yang unik. Akhirnya dia mula membuat makanan ringan yang berasal dari Jepun.

Artikel lain:  Salji Cireng ~ Perniagaan Kuliner Menyajikan Snek Cireng yang Sihat dengan Rasa Super Sedap

Idea Ais Krim Mochi

Kembali pada tahun 2011, pada masa itu Iwan yang ingin membuka perniagaan kuliner baru akhirnya memutuskan untuk mengusahakan kuliner mochi sebagai produk andalan. Tetapi tidak mahu menghasilkan mochi dengan penampilan yang sama, lelaki berusia 31 tahun ini mencuba ciptaan baru dengan mengisi kek mochi buatan dengan ais krim lembut.

Pilihan mochi itu sendiri pastinya bukan tanpa sebab. Makanan ringan khas dari negara yang sedang meningkat naik ini memang mempunyai nilai jual tersendiri kerana nampak unik dan juga lucu. Dengan rasa yang lembut dan digabungkan dengan barang yang tidak kurang menarik, ia pasti akan membuatkan pengguna terpikat dan ingin mencubanya.

Setelah memutuskan untuk membuat mochi penuh dengan ais krim, Iwan dan isterinya mula berusaha membuat menu yang tepat untuk membuat mochi diisi dengan ais krim. Dengan pelaburan minimum, selama 2 bulan Iwan terus mencuba dan berulang kali gagal sehingga akhirnya dia menemui campuran resipi yang tepat dari segi rasa, tekstur dan penampilan produk.

Iwan kemudian membawa nama Momochi, nama itu diambil dari 2 kata iaitu mo yang bermaksud mangkuk dan mochi yang bermaksud bersih atau juga dapat ditafsirkan sebagai kue mochi itu sendiri. Dari situ dia mula memperkenalkan produk mochi yang mengandungi ais krim yang ternyata mendapat banyak penghargaan positif.

Perbezaan antara produk mochi Iwan dan produk mochi yang banyak dijual di daerah Sukabumi, tentu saja, dari ketahanan terhadap suhu. Sekiranya Sukabumi mochi dapat dipasarkan pada suhu bilik, bukan dengan produk Momochi yang mesti disimpan dalam suhu minus 15 darjah. Dan untuk rasa, tentu saja, produk Momochi lebih enak kerana akan menyajikan sensasi rasa lembut yang digabungkan dengan ais krim sejuk dan sah dengan pelbagai rasa.

Baca juga:  Haesanmul Gansig ~ Perniagaan Kuliner Bakso Khas Korea Selatan

Pemasaran Produk Momochi

Ketika saya mula-mula membuka perniagaan, dan setelah memiliki produk Momochi, Iwan kemudian mula memasarkannya di salah satu pusat membeli-belah iaitu Cibubur Junction. Di lokasi itulah dia pertama kali menawarkan produk Momochi yang menargetkan sasaran kelas menengah.

Sebab mengapa Iwam memilih khalayak sasaran kelas menengah adalah bahawa selain produk Momochi memang dibuat dengan kualiti yang baik, dia juga ingin meningkatkan kepakaran daerah ke tahap yang lebih tinggi. Dengan pembungkusan dan konsep moden, terdapat banyak pengunjung yang berminat untuk mencuba produk Momochi. Walaupun setelah beberapa waktu berlalu, Iwan mendapat tawaran untuk mengembangkan bisnisnya secara francais sehingga dapat dipasarkan secara meluas.

Hingga kini, setelah perniagaannya berkembang dengan cukup besar, dengan bantuan 7 orang pekerja, dia dapat membuat 300 ais krim mochi bersaiz besar, 300 ukuran kecil dan 80 tepung doh mochi yang digunakan untuk dihantar ke rakan francaisnya di berbagai wilayah. Walaupun masih terkendala dalam pengiriman, tetapi Iwan pasti akan terus mengembangkan sayap perniagaannya hingga ke luar negeri dalam waktu mendatang.

Artikel Berkaitan