Menulis Artikel Blog Dengan Telefon Pintar, Ketahui Kelebihan dan Kelemahan Berikut

berblog dengan telefon pintarImej dari Wpuniversity.com

Menulis atau menyiarkan blog adalah suatu keharusan bagi setiap blogger. Blog perlu dikemas kini setiap hari agar dapat terus mendapat trafik yang besar. Tanpa sebarang catatan lalu lintas blog dapat menurun dan akan menjadikan nilai blog juga menurun. Oleh itu menulis dan menyiarkan blog adalah aktiviti rutin setiap hari yang mesti dilakukan oleh blogger agar blog tersebut masih wujud dan tujuan blog dapat direalisasikan.

Tetapi malangnya untuk menulis dan menyiarkan artikel ini, banyak blogger terkawal mengikut tempat dan masa. Oleh itu, sebilangan blogger kemudian membuat jalan keluar sendiri dari rintangan dan masalah ini dengan menggunakan #smartphone atau telefon pintar.

Dengan kecanggihan berada di telefon pintar, menulis dan menyiarkan artikel di blog memang mungkin. Tetapi dalam menulis blog di telefon pintar terdapat juga beberapa perkara yang perlu anda ketahui terutamanya kelebihan dan kekurangannya. Penjelasan berikut.

Kelebihan Menulis dan Menyiarkan Artikel Blog dengan Telefon Pintar

1. Boleh Menulis dan Menghantar dengan Kelenturan Tinggi 

Kelebihan pertama menulis dan menyiarkan artikel blog melalui telefon pintar adalah dapat menulis dan menghantar di mana sahaja dan bila-bila masa. Telefon pintar memang menawarkan fleksibiliti yang sangat tinggi. Bagaimana tidak, telefon pintar yang sangat ringan dan mudah alih menjadikan telefon pintar akan dapat dibawa ke mana sahaja dan bila-bila masa. Sama ada di tempat awam seperti stesen, terminal atau kenderaan anda boleh menulis dan menghantar artikel blog.

Artikel lain:  Kepentingan Catatan Berjadual Untuk Blogger yang Berpendapatan

2. Tidak perlu rumit untuk memuat naik atau mengedit gambar

Sebilangan besar telefon pintar sudah dilengkapi dengan kamera yang boleh dianggap canggih. Sekarang dari ciri kamera ini, # blogger akan dengan mudah mengambil gambar dengan cepat dan kemudian menggunakannya untuk menyelesaikan teks. Lalu bagaimana dengan mengedit gambar sendiri, tentu ada sejumlah aplikasi yang dapat anda muat turun dan gunakan untuk mengedit gambar melalui telefon pintar.

3. Mudah Mencari Rangkaian dan Hotspot

Akhirnya, kelebihan menulis dan menyiarkan artikel blog melalui telefon pintar adalah kemudahan mencari rangkaian dan hos. Ya, kadangkala rangkaian internet yang kita perlukan memang tidak stabil.

Oleh itu, apabila ini berlaku dengan telefon pintar, kita dapat bergerak dengan mudah ke tempat yang mempunyai rangkaian yang lebih kuat. Dengan telefon pintar ini, anda juga boleh mendapatkan rangkaian hot spot dengan lebih mudah untuk mencari bahan rujukan untuk menulis.

Kekurangan Menulis dan Menyiarkan Artikel Blog dengan Telefon Pintar

1. Typo Selalunya Berlaku Semasa Menaip

Kelemahan atau kelemahan pertama menulis artikel blog dengan telefon pintar adalah kerap berlaku kesalahan ketik ketika menaip. Kesalahan typo atau tulisan atau taip memang sering berlaku pada peranti telefon pintar. Ini berlaku pada telefon pintar kerana pada peranti ini papan kekunci sangat kecil untuk ditekan dengan jari. Dari sini, kesalahan typo atau typographical sering berlaku.

2. Tidak Dapat Mengedit Kod Html

Selanjutnya, kelemahan menulis artikel blog dengan telefon pintar adalah bahawa ia tidak dapat mengedit kod html. Dalam aktiviti menulis artikel blog memang kadang-kadang kita memerlukan beberapa kod html untuk dapat membuat catatan yang lebih baik.

Malangnya apabila anda menggunakan telefon pintar, penyuntingan html akan menjadi sukar. Walaupun telefon pintar anda cukup canggih, masih sukar untuk menggunakan kod html. Penyuntingan HTML hanya sesuai dan sesuai dengan peranti PC atau komputer riba.

Baca juga:  Ingin Menghantar Blog Setiap Hari? Cuba lakukan 3 cara mudah berikut

3. Sukar Mengawal Navigasi Halaman

Akhirnya, kelemahan atau kelemahan menulis artikel blog dengan telefon pintar adalah kesukaran mengawal navigasi halaman. Ya, semasa menggunakan aplikasi blog melalui telefon pintar, blogger semestinya diperlukan untuk dapat mengawal navigasi halaman dengan baik.

Sekarang apabila anda menggunakan telefon pintar maka anda akan diuji secara mental untuk memaksimumkan kemahiran jari dalam mengendalikan tatal kawalan halaman. Kesukaran menavigasi halaman blog dari telefon pintar ini sering kali membuat sebilangan blogger berputus asa dan berputus asa.

Artikel Berkaitan