Wilhelm Maximilian Wundt ~ Mr. Pencipta Sains Tingkah Laku Manusia dan Fungsi Mental (Psikologi)

Wilhelm Maximilian WundtImej dari Manetho.com

Wilhelm Maximilian Wundt, yang memegang gelaran sebagai profesor, ahli fisiologi, doktor dan sebagai pengasas sains psikologi, dilahirkan di Neckarau, Baden, Jerman pada 16 Ogos 1832 dari keluarga intelektual. Sejak kecil, Wundt dilihat sebagai seorang kanak-kanak yang perangai, agresif dan serius.

Dia menghabiskan masa kecilnya dalam kesendirian sejak saudaranya meninggal dan seorang saudaranya pergi untuk melanjutkan pelajaran. Friederich Muller adalah seorang paderi dan rakan bapanya yang menjadi temannya untuk belajar. Kerana Wundt sangat senang belajar dengan Muller, dia terpaksa meninggalkan ibu bapanya untuk belajar dengan Muller yang pada masa itu berpindah ke kampung lain dari tempat dia tinggal.

Orang Muda yang bercita-cita tinggi dengan fisiologi

Untuk mengikuti cita-citanya yang kuat, Wilhelm Maximilian Wundt memasuki bidang fisiologi dengan mempelajarinya bermula ketika dia berusia 19 tahun. Pernah belajar di University of Tubingen tetapi berhenti di tengah jalan kerana ayahnya meninggal sehingga keluarganya tidak mampu membayarnya.

Baru pada tahun 1851, dia melanjutkan pendidikannya dengan mengambil jurusan perubatan dapat bekerja setelah lulus dari University of Heidelberg. Pada tahun 1856, Wundt mendapat gelar doktor setelah menamatkan pengajian. Wundt juga menderita penyakit yang hampir meragut nyawanya ketika belajar di Heidelberg. Di samping itu, dia juga memperoleh ijazah sarjana muda undang-undang dari University of Berlin.

Artikel lain:  Alfred Bernhard Nobel ~ Kisah Panjang Pemula Hadiah Nobel 

Dialah yang mendirikan makmal pertama yang melakukan penyelidikan psikologi pada tahun 1879 di University of Leipzig. Pada tahun 1881, dia juga membuat jurnal pertamanya mengenai penyelidikan psikologi. Kerana dia berminat dalam penyelidikan fisiologi, Wundt dan saudara-saudaranya, Johannes Mueller dan Herman von Helmholtz, melakukan penelitian di bidang psikofizik.

Pada tahun 1874 adalah momen paling bersejarah dalam hidupnya untuk dunia psikologi dengan karya bertulis terkenal yang berjudul "Prinsip Psikologi Fisiologi". Makalah Wundt berisi penelitian tentang pengalaman melalui kesedaran, emosi, idea dengan teknik introspeksi.

Permulaan Idea Psikologi Wilhelm Maximilian Wundt

Sebagai pensyarah mengajar fisiologi, Wilhelm Maximilian Wundt memberikan program pertamanya dalam bentuk psikologi saintifik dengan memasukkan unsur-unsur kaedah eksperimen yang terdapat dalam sains semula jadi, keterikatan fisiologi otak dan akal manusia. Bapa psikologi ini berusaha menyelami minda manusia melalui beberapa elemen yang membentuk kesedaran manusia dengan asas kimia yang dapat dibahagikan kepada beberapa elemen.

Dari ini, Wundt menganggap bahawa psikologi adalah bahagian sains yang dapat dipelajari seperti sains lain yang berdasarkan kumpulan unsur-unsur yang membentuk kesedaran. Walaupun sebagai pelopor kelahiran psikologi kontemporari yang banyak diperdebatkan pada masa ini, Wundt adalah orang yang dianggap penting dalam kelahiran dan perkembangan psikologi.

Dalam penyelidikannya, pada awalnya Wundt mengelompokkan minda sebagai proses ketidaksadaran atau ketidaksadaran (satu bahagian dari ciri-ciri jiwa). Kaedah penyelidikan yang dilakukan dalam bentuk kesinambungan penelitian terhadap minda bermula dari tingkat kesadaran hingga tingkat ketidaksadaran. Dan dapat dikatakan bahawa kaedah eksperimen adalah perjalanan yang membawa minda ke ruang lingkup kesucian sains yang terhad secara objektif dan empirik.

Sejarah Penubuhan Makmal Psikologi Pertama di Dunia

Bersama pelajarnya, Wundt menubuhkan makmal untuk melakukan penyelidikan mengenai tingkah laku dan jiwa manusia pada tahun 1879 di Leipzig, Jerman. Dengan penubuhan makmal psikologi ini, menjadikan sains psikologi berdiri sendiri yang sebelumnya disatukan dengan sains falsafah dan fisiologi. Sejak penubuhan makmal itu, Wundt tidak lagi dianggap doktor kerana dia telah melakukan penyelidikan mengenai psikologi. Oleh itu, dapatkan ijazah sebagai pakar dalam bidang psikologi.

Baca juga:  Douglas Engelbart ~ Tokoh Teknologi Pencipta Tetikus Komputer

Seumur hidupnya selama 46 tahun, Wundt mengabdikan diri untuk melatih psikologi dan membuat 54,000 halaman laporan eksperimen dan teori. Karya beliau dalam bentuk buku yang ditulis adalah Beitrage Zur Theorie Der Sines Wahrnemung atau Persepsi Dipengaruhi oleh Kesedaran dan diterbitkan pada tahun 1862.

Dan buku keduanya berjudul Grund zuge der Physiologischen Psychologie atau asas fisiologi pelbagai gejala psikologi yang diterbitkan pada tahun 1873. Karyanya adalah permulaan perkembangan psikologi yang memberi impak kepada sains psikologi yang ada sekarang.

Artikel Berkaitan