Ingin Tahu Jika Mesin Masa Ada, Inilah Jawapannya!

mesin masaImej dari WordPress.com

Ini akan menjadi pengembaraan yang hebat sekiranya kita dapat kembali ke masa lalu dan memperbaiki semua kesalahan yang telah berlaku. Di samping itu, kita dapat menembusi masa yang berlaku pada masa akan datang. Secara logiknya, penciptaan mesin masa adalah perkara yang sangat mustahil berlaku. Masa lalu adalah sesuatu yang tidak dapat dimainkan dan tidak boleh diubah.

Sehingga ada pepatah yang berlalu, biarkan ia berlalu. Tetapi dunia barat tidak mempercayai ucapan itu. Dengan perkembangan teknologi yang berlaku, para saintis telah menemui mesin yang dapat membawa kita ke masa lalu dan masa depan.

Alat Yang Boleh Kembali Ke Masa Lalu

Mesin masa telah dibuat lama dahulu, seperti yang dibuktikan dengan penemuan peranti seberat 500 kg yang dilengkapi dengan kerusi merah dan cakera bulat di belakangnya. Walaupun ramai yang tidak mempercayai peranti perjalanan waktu, bukti sebenar yang tersebar di media internet telah mengejutkan banyak orang. Peredaran gambar orang yang dapat menjelajahi masa menarik minat banyak orang.

Dia adalah John Titor, orang yang diketahui berasal dari tahun 2036 dan menghabiskan masa dengan alat seberat 500 kg. Penciptaan mesin masa ini berdasarkan kepada adanya lubang hitam. Lubang hitam adalah ruang waktu yang mempunyai graviti yang begitu kuat sehingga cahaya tidak dapat melepaskan diri dari gaya graviti. Dari sini Albert Einstein telah mencipta formula relativiti umum.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Trend Teknologi yang Dipercayai untuk Memperkukuhkan Ekosistem E-dagang di Masa Depan

Mesin Masa Boleh Melakukan Pemindahan Dimensi Bukan Pemindahan Jarak

Ramai orang berpendapat bahawa mesin masa adalah alat yang dapat mengulangi masa yang telah berlaku, tetapi sebenarnya ini tidak berlaku. Alat perjalanan masa ini memang tidak dapat mengubah perkara yang akan berlaku pada masa akan datang dan tidak akan mengulangi peristiwa yang sama pada masa lalu.

Terlepas dari semua itu, banyak bukti nyata yang menunjukkan dalam bentuk gambar orang yang memakai pakaian moden dan perbezaan yang sangat ketara dengan orang di sekelilingnya. Dengan bukti ini, banyak saintis yang ingin membuktikan kebenaran kerja mesin masa. Ahli fizik yang paling terkenal juga cuba membuktikannya dengan teori relativiti umum dan hukum relativiti khas yang diciptanya.

Membekalkan Mesin Masa Dengan Hukum Relativiti Einstein

Teori relativiti khas menjelaskan bahawa dua pemerhati berada dalam kerangka rujukan lengai dan bergerak pada kelajuan relatif yang sama dengan pemerhati lain, sehingga kedua pemerhati tidak dapat membezakan sama ada mereka bergerak atau bergerak. Teori relativiti khas didasarkan pada rujukan bahawa kelajuan cahaya akan menghasilkan nilai yang sama untuk kedua-dua pemerhati.

Membuktikan perjalanan waktu terbukti pada tahun 1949 oleh seorang ahli matematik, Kurt Godel, menggunakan teori relativiti Einstein. Karl Schwartz adalah orang yang menduga bahawa lubang hitam adalah pintu masuk untuk menempuh masa.

Karl berpendapat bahawa lubang hitam adalah objek yang berada di ruang dengan jisim tinggi dan mempunyai graviti yang sangat kuat sehingga objek yang tertarik tidak dapat dipisahkan, termasuk cahaya. Pada masa J. Richard Goth telah mengembangkan teori rentetan kosmik di mana tali kosmik digantung pada tali, para saintis semakin bersemangat untuk membuktikan kebenaran mesin masa.

Baca juga:  Matlamat untuk Interaksi Sosial Masa Depan, Facebook Membangunkan Teknologi Realiti Maya

Mesin Masa Kosmik

Membuat mesin masa dengan ukuran kosmik di mana ukurannya hampir sama dengan ukuran atom, mesti mempunyai dua tali kosmik dengan kecepatan yang menyerupai kelajuan cahaya. Mesin masa dicipta dengan teori pergerakan dari satu tempat ke tempat lain yang mempunyai jarak satu meter. Masa yang diperlukan untuk menempuh jarak ini adalah satu saat dan ketika bergerak, anda akan melihat orang yang bergerak di sekitar anda kelihatan normal.

Apa yang akan berlaku sekiranya anda bergerak dengan kelajuan yang lebih pantas? Kemudian anda akan melihat bahawa orang yang bergerak di sekitar anda akan kelihatan perlahan. Semakin cepat anda bergerak, semakin perlahan orang akan bergerak di sekitar anda. Ini adalah teori asas dalam perjalanan masa.

Artikel Berkaitan