Kerana Beberapa Kesalahan, Intel Mungkin Menjadi Masa Kritis

intelImej dari Digitaltrends.com

Bercakap mengenai industri teknologi yang sedang berkembang, tentu saja, memerlukan para pelaku yang bermain di industri ini untuk terus bersedia dengan pelbagai keperluan masyarakat yang sangat dinamis. Sekiranya mungkin belasan tahun yang lalu, telefon bimbit masih merupakan peranti yang sangat penting dan dianggap sebagai kejayaan besar, tetapi tidak buat masa ini.

Kini terdapat pelbagai peranti teknologi lain yang bahkan melebihi jangkaan peranti mudah alih biasa. Kini telah muncul #smartphone atau telefon pintar yang tentunya mampu memberikan lebih banyak faedah dan dapat membantu menyelesaikan pelbagai masalah yang ada. Perkembangan ini nampaknya menjadi halangan bagi salah satu syarikat teknologi besar, Intel.

Pengilang perkakasan cip, kini memasuki masa kritikal dan bahkan dikhabarkan akan memberhentikan puluhan ribu pekerja. Mengapa ini berlaku pada syarikat kelas Intel? Ternyata ada beberapa kesalahan yang pernah dilakukan Intel pada masa lalu yang menjadikannya dalam keadaan sekarang

Terlambat Menyedari Potensi Teknologi Mudah Alih

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, jika pada masa lalu peranti mudah alih dianggap sangat canggih dan dapat membantu keperluan komunikasi umat manusia, tidak pada masa ini. Kini manusia moden memerlukan sesuatu yang lebih bernilai, bukan sekadar komunikasi. Mereka memerlukan hiburan, keamanan, ke pelbagai kemudahan yang dapat membantu pekerjaan mereka.

Dari situlah muncul trend peranti berasaskan mudah alih yang canggih. Peranti seperti telefon pintar, tablet ke peranti yang boleh dipakai, semuanya direka untuk memberikan pelbagai faedah melalui satu peranti. Dan apa yang berlaku kepada syarikat Intel? pada saat potensi teknologi bergerak tidak berkembang seperti sekarang, syarikat itu nampaknya tidak peduli hanya berpegang pada pengembangan cip untuk komputer atau peranti PC.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Projek "Gila" yang Gagal Disedari oleh Google

Disampaikan oleh pemerhati teknologi, Walter Isaacson, saat ini era penggunaan peranti komputer riba atau PC telah mulai beralih ke peranti mudah alih. Penggunaan aplikasi yang mempunyai pelbagai fungsi, dianggap lebih adaptif untuk masyarakat bandar.

Dan dalam perkembangannya, sebenarnya syarikat-syarikat besar seperti Microsoft dan Intel juga agak gagal menyesuaikan diri dengan revolusi mudah alih. Bagi syarikat Intel itu sendiri, mereka sebenarnya tidak terlalu serius ketika mengusahakan cip yang direka khusus untuk peranti berasaskan mudah alih. Ini adalah kesilapan pertama yang menjadikan Intel menghadapi masalah.

"Saya rasa kita semua berpindah dari era komputer riba dan PC ke era mudah alih, yang melibatkan aplikasi dan sebagainya. Dan sama seperti Microsoft terlepas revolusi mudah alih, Intel juga melakukannya. Mereka tidak pernah benar-benar membuat cip yang tepat untuk telefon bimbit dan peranti mudah alih, "kata Walter.

Tidak berani mengambil risiko

Apabila syarikat lain seperti Apple, yang dikembangkan di bawah jagaan Steve Jobs, dapat memanfaatkan awal pertumbuhan industri peranti mudah alih, tidak begitu dengan syarikat Intel yang sebenarnya sudah memiliki landasan yang baik.

Dalam pernyataannya Walter Issacson mengatakan bahawa tokoh Steve Jobs memiliki keberanian untuk menjalankan strategi yang disebut kanibalisasi perniagaan. Sekiranya diterjemahkan lagi, strategi ini dilaksanakan dengan mengorbankan beberapa pencapaian perniagaan dalam bentuk produk untuk membuat produk baru yang dapat berkembang dan mempunyai masa depan yang lebih baik.

Dia memberikan contoh, ketika mengembangkan Apple, pada waktu itu Steve Jobs berani melakukan terobosan ketika mengembangkan pemutar muzik iPod. Setelah iPod cukup dikembangkan, Steve kembali ke strategi kanibalisasi dengan mengembangkan iPhone. Dan sebenarnya, produk #iPhone dapat bersaing dengan sangat baik terutama ketika trend peranti mudah alih berkembang pesat seperti sekarang.

Baca juga:  Menjejaki Kemerosotan Industri Telefon Pintar China, Adakah Era Telefon bimbit "Kelas Kedua" akan pupus?

Sebaliknya, pada tahun 2007 ketika tren mudah alih mula berkembang, Intel sebenarnya dianggap kurang berani untuk berpaling daripada mengembangkan cip untuk peranti PC. Walaupun telah menjadikan teknologi cip untuk PC iaitu Atom, sebenarnya jenis cip tersebut tidak mendapat perhatian sepenuh hati sehingga gagal bersaing dengan pemain lain dalam bidang cip mudah alih seperti ARM yang kini berjaya menjadi pangkalan vendor untuk produk seperti Qualcomm dan Samsung.

Sebilangan kesalahan ini akhirnya memberi kesan besar terhadap kelangsungan perniagaan Intel. Seolah-olah tergesa-gesa mengejar ketinggalan, Intel juga "menolak harga" sehingga cip mudah alih Atom dapat digunakan secara meluas pada perangkat tablet. Sebenarnya, trend penggunaan tablet tidak terlalu berkembang tidak dapat menyaingi produk telefon pintar yang akhirnya menyebabkan Intel tenggelam.

Artikel Berkaitan