Amar Bose Gopal ~ Buat Penceramah Unggul dengan Ketuhanan dan Cinta

Amar Bose GopalImej dari Blogcdn.com

Dari keghairahan dan cinta akan sesuatu, sangat mungkin muncul karya luar biasa. Terutama jika semangat disokong oleh pengerjaan secara total, hasil yang sempurna tidak mustahil. Ini sekurang-kurangnya dibuktikan oleh Amar Bose Gopal (Bose) yang berjaya menghasilkan alat audio (pembesar suara) terbaik yang pernah ada di dunia, Bose.

Dengan karya ini yang dihasilkan dari semangat dan totalitas, Bose diangkat sebagai salah satu daripada 500 orang terkaya di dunia di tempat ke-359 oleh Majalah Forbes dalam beberapa tahun selain dari tahun 2009 dan 2010. Syarikatnya sendiri, Bose, dianggarkan memiliki kekayaan 1 miliar dolar AS. Lalu bagaimana kisah Amar Bose Gopal (Bose) sebenarnya? Berikutan kajian semula.

Cinta Amar Bose Gopal terhadap Dunia Elektronik

Bose Gopal sendiri adalah keturunan India yang tinggal di Amerika Syarikat yang datang bersama keluarganya pada masa itu hanya dengan modal 5 dolar AS. Sebagai keturunan dari India, Bose di tanah Paman Sam mendapat banyak tindakan rasis dari persekitaran. Tetapi Bose menghadapinya dengan sabar dan tabah.

Bose sendiri sangat menyukai dunia elektronik. Ketika berusia 13 tahun, Bose biasa bermain-main dengan alat elektronik, terutama radio dan memperbaikinya. Atas semangat ini, Bose melanjutkan pelajaran di Jabatan Kejuruteraan Elektrik MIT (Massachusetts Institute of Technology) di Amerika.

Artikel lain:  Raymond Tomlinson ~ Pakar Komputer, Penemu eMail

Menjalankan Profesor Pensyarah

Pendidikan tinggi Bose sahaja memperoleh gelar doktor dalam bidang elektrik. Selepas tamat pengajian, Bose kemudian menjadi pensyarah elektrik di MIT. Dia menggunakan kedudukannya sebagai pensyarah elektrik di kampus untuk mengembangkan alat audio. Dia melakukan pelbagai kajian dan penyelidikan sehingga Bose berjaya membuat pembicara bertaraf dunia selama 25 tahun dan juga memperoleh hak paten.

Semasa menjadi pensyarah, Bose menerapkan teknik pengajaran yang berbeza dan unik. Selain menggunakan media papan sembilan, Bose mengajar pelajarnya dengan meminta mereka mengemukakan soalan yang paling sukar. Selepas itu, Bose memberikan jawapan dan penjelasan serta penyelesaian untuk semua persoalan dan masalah yang ada. Cara yang lebih unik untuk mengajar Bose di kampus adalah dengan membenarkan setiap pelajar membuka buku tanpa mengehadkan masa ketika menduduki peperiksaan.

Memulakan Perniagaan

Dari profesion keguruan, Amar Bose Gopal memasuki bidang perniagaan. Penglibatan Bose dalam dunia perniagaan itu sendiri mesti diakui bukan dari keinginan atau impian Bose. Oleh itu, ketika bergaul dengan pensyarah MIT, semangat perniagaannya muncul. Keinginannya untuk menjadi usahawan bertambah hebat apabila dia menemui satu set audio kesetiaan tinggi (Hi-Fi) yang dibelinya di kedai itu sangat buruk dan mengecewakan. Dari sini dia kemudian berfikir untuk membuat alat audio sendiri yang lebih baik dan memberikan kualiti suara terbaik dan menjualnya kepada pengguna.

Dari keinginan yang semakin kuat untuk menjadi usahawan, Bose terus mengembangkan alat audio untuk menghasilkan suara terbaik seperti ketika mendengar konsert di bangunan. Dari rangkaian kajian dan penyelidikan, Bose akhirnya berjaya mendapat hak paten pada reka bentuk pembesar suara. Dari pencapaian ini, Bose kemudian meneruskan langkahnya dengan bekerjasama dengan pelabur YW Lee untuk menubuhkan Bose Corporation pada tahun 1964.

Setelah syarikat itu ditubuhkan, Bose segera membuat produk pertamanya, pembicara langsung / pantulan 901 Bose. Ketika 901 langsung / pantulan Bose dilancarkan, ternyata terdaftar sebagai produk pembesar suara pertama di dunia yang menggunakan ruang sekitarnya dan tidak menghasilkan suara seperti di ruang vakum. Dan dari sini pembesar suara langsung / refleksi Bose 901 selalu menjadi penanda aras dan standard untuk membuat pembesar suara selama hampir 25 tahun.

Baca juga:  10 Orang Paling Berpengaruh di Apple Selepas Kematian Steve Jobs

Memindahkan Perniagaan dari Bukit

Sekarang Amar Bose Gopal memang memindahkan syarikatnya dari sebuah pejabat di sebuah bukit bernama The Mountain di Framingham, Massachusetts. Di bukit ini Bose menjalankan beberapa aktiviti seperti penyelidikan, pemasangan dan pengeluaran peralatan audio berkualiti terbaik di bawah jenama Bose. Dan ketika syarikat itu telah berkembang dan berkembang dengan kegemilangannya, Bose kemudian memperluas pengeluarannya dengan membuat pemasangan audio untuk auditorium kelas dunia dan persembahan konsert.

Artikel Berkaitan