Blog Paste Copy Mengapa masih ada? Rupanya Ini Sebabnya

copy paste bloggerImej dari Feker.net

#Blogging secara amnya di dunia dan di tanah air kita boleh dikatakan sudah banyak berkembang. Bukan hanya dari pelaku, tetapi pengetahuan blog yang ada dapat dikatakan terus berkembang pesat. Ini adalah bukti bahawa perkembangan blog hari ini telah berkembang dengan baik. Sekarang dari perkembangan blog ini, blogger semestinya tahu bahawa hanya kandungan asli tanpa copy paste sahaja yang terbaik untuk blog.

Tetapi kenyataannya ada di lapangan yang kami dapati masih ada blog yang dibuat dengan memaparkan artikel copy paste. Sudah tentu ini sangat bertentangan dengan peraturan dan garis panduan penulisan dan sains blog yang betul. Tetapi yang perlu kita tanyakan ialah mengapa masih ada blogger copy and paste? Inilah penjelasannya.

1. Jangan Percaya Keupayaan Diri Anda

Perkara pertama yang menyebabkan blogger menyalin dan menampal adalah kurangnya kepercayaan terhadap kebolehan seseorang. Sikap tidak percaya terhadap kebolehan diri sendiri sememangnya sangat mungkin untuk membuat blogger membuat artikel copy paste. Sudah tentu ini adalah perkara yang sangat buruk dan buruk. Kerana blogger yang juga penulis akan dianggap mencemarkan peraturan dan panduan penulisan dan sains blog.

Seperti melakukan kerja anda sendiri di sekolah, maka mengusahakan kandungan blog dengan keaslian anda sendiri adalah perkara yang perlu dilakukan oleh #blogger. Ini bukan hanya masalah keaslian, tetapi juga mengenai kejujuran. Sekiranya anda menyalin dan menampal untuk memenuhi blog maka anda boleh dianggap sebagai tidak jujur ​​dan pastinya penipu.

Artikel lain:  Blogging Tanpa "Kehidupan" ~ Kesalahan dalam Pemasaran Dalam Talian

Oleh itu, jangan biarkan aktiviti copy paste ini anda lakukan walaupun sekali. Kerana jika anda mempunyai kebiasaan maka anda akan terpaksa melakukannya berulang kali. Sekiranya ini berlaku, anda pasti dapat merasakan kebergantungan kepada orang lain untuk menyalin dan menampal artikel. Yakin pada keyakinan diri anda supaya anda tidak dapat menyalin.

2. Tidak Berminat Belajar Menulis

Perkara seterusnya yang boleh menyebabkan blogger copy paste adalah kurangnya minat blogger untuk belajar menulis. Selain tidak yakin dalam menulis, blogger yang tidak berminat belajar menulis juga boleh menyebabkan mereka melakukan peniruan dengan cara copy and paste. Apabila seseorang terjun ke dunia blogging, pasti mereka juga harus berhadapan dengan dunia penulisan.

Nah, di sinilah blogger sekurang-kurangnya mesti mempunyai minat dalam dunia penulisan. Kurangnya minat menulis akan membuat copy dan paste blogger segera. Penulis mengatakan blogger seketika kerana blogger yang menyalin dan menampal tidak akan bertahan lama dan tidak lama lagi akan berhenti sendiri. Ini kerana mereka tidak akan mendapat hasil dari aktiviti blog mereka.

3. Terlalu mementingkan kuantiti dan bukannya kualiti

Selain itu, perkara yang boleh menyebabkan blogger menyalin tampalan adalah terlalu memfokuskan pada kuantiti (bilangan) artikel dan bukannya kualiti artikel. Ya, semakin banyak artikel yang diterbitkan memang akan membuat blog yang akan cepat dan dikunjungi oleh banyak pengunjung. Tetapi percayalah bahawa ini tidak akan bertahan lama.

Sebabnya ialah #Google sudah mempunyai sistemnya sendiri untuk meletakkan blog atau laman web yang mempunyai nilai dan keaslian pada kandungan yang mereka miliki. Sehingga kandungan artikel yang disiarkan sekiranya ternyata kandungannya adalah copy paste maka ini tidak akan berguna dan tidak akan menjadikan blog mereka mulia. Oleh itu, utamakan kualiti yang baik dalam membuat artikel untuk blog. Walaupun agak berkualiti, Google juga akan menyukainya.

Baca juga:  Sukar untuk Blog, Masih Berminat Menjadi Blogger?

4. Tidak Serius dan Hanya Mencari Perubahan

Akhirnya, perkara yang membuat copy dan paste blogger adalah kerana tidak ada kesungguhan dan hanya mencari perubahan. Kurangnya niat dan kesungguhan dalam menjalankan aktiviti blogging akan membuatkan seseorang tidak mempunyai minat dan semangat untuk menulis artikel dengan betul. Oleh itu, bukannya menulis dengan artikel yang berkualiti, mereka cenderung melakukan plagiarisme atau copy paste. Dan kebanyakan blogger yang tidak mempunyai niat dan kesungguhan adalah orang yang hanya mencari perubahan dalam blog.

Artikel Berkaitan