Berguna, Bill Gates Mengesyorkan 8 Buku Ini untuk Anda, Baca!

Bill GatesImej dari Winbeta.org

Buku adalah jendela dunia, kerana banyak orang memanggilnya. Begitu juga bagi jutawan Amerika Bill Gates, buku adalah objek berharga bagi sesiapa sahaja yang menginginkan kehidupan yang luar biasa. Walaupun menurutnya dengan buku, sesiapa sahaja akan mengelakkan kemerosotan walaupun dia tersesat.

Selain aktiviti sosial, Bill Gates pada masa tuanya sering menggunakan zamannya untuk membaca buku. Semua buku menurut pengasas Microsoft pastinya bagus untuk dibaca. Tetapi jika diminta untuk menyebut beberapa buku terbaik, Bill Gates mengesyorkan lapan buku yang mesti dibaca.

Sudah tentu, apabila Bill Gates, yang merupakan orang terkaya di dunia, mengesyorkan sebuah buku, pasti buku itu bukan gurauan. Buku-buku yang dicadangkan oleh Bill Gates dikategorikan dalam beberapa kumpulan seperti sains, perniagaan, dasar awam dan pembangunan diri. Dan inilah buku-buku yang dicadangkan dan disyorkan oleh Bill Gates.

1. Pengembaraan Perniagaan

Buku baik pertama yang disyorkan dan disarankan oleh Bill Gates untuk dibaca ialah Business Adventures. Bercakap mengenai sektor ekonomi, artikel yang ditulis oleh John Brooks menerangkan bagaimana watak dan sikap manusia menentukan nasib perniagaan.

Bukan hanya itu, dalam buku ini, ia juga dijelaskan dan diberitahu berapa banyak orang yang kemudian menyesali akhir hidup mereka, tetapi mereka menyedari bahawa ia sudah terlambat. Buku ini sendiri adalah antologi 12 kisah yang diilhamkan oleh dunia bursa saham Wall Street.

Artikel lain:  Inilah Rahsia Bill Gates Sturdy Di Puncak Lelaki Terkaya di Dunia

2. Kekuatan untuk Bersaing

Seterusnya, buku yang dicadangkan oleh Bill Gates adalah The Power to Complete. Buku itu, yang ditulis oleh Hiroshi Mikitani dan Ryoichi Mikitani, mengisahkan tentang perspektif orang Jepun yang mempunyai etika kerja yang kuat dalam bekerja dan membina syarikat. Ketika mereka sangat serius membangun perniagaan dan perusahaan, negara itu kemudian diketahui memiliki daya saing yang kuat untuk bersaing dengan syarikat lain di luar Jepun.

Di samping itu, buku ini juga mengungkapkan sebab-sebab di sebalik sikap Jepun dalam dunia perniagaan antarabangsa. Syarikat di Jepun selalu mengutamakan pekerja dengan bakat terbaik untuk memajukan syarikat dan membina iklim persaingan yang sengit.

3. Tenaga Lestari - Tanpa Udara Panas

Buku Sustainable Energy - tanpa udara panas oleh David JC MacKay menjadi buku ketiga yang disyorkan oleh Bill Gates. Dengan membaca buku ini, menurut Bill, pembaca akan mengetahui perkara-perkara yang berkaitan dengan analisis dasar awam, terutama dalam menangani masalah persekitaran. Di samping itu, dengan buku ini, pembaca juga akan mengetahui mengenai masalah tenaga, organisasi pemerintah, potensi, dan tabiat masyarakat secara koheren.

4. Malaikat Yang Lebih Baik dari Alam Kita

Buku seterusnya yang menjadi cadangan Bill Gates adalah buku yang membincangkan sudut pandang sejarah. Menurut penulis, Steven Pinker, buku The Better Angels of Our Nature, akan mengkaji banyak isu perang, jenayah, keganasan, dan penganiayaan yang nampaknya selalu berkaitan dengan luka masa lalu.

5. Sapiens

Sekiranya kita melihat tajuknya, kita dapat meneka bahawa buku ini mempunyai kaitan dengan teori evolusi Charles Darwin dengan Homo Sapiens. Pengarang buku Sapiens sendiri, Yuval Noah Harari, memang menulis buku ini dengan menyatukan sejarah, sains, dan perkembangan manusia, untuk bertindak balas terhadap peristiwa semasa. Dalam buku ini, yang banyak membincangkan asal-usul manusia, juga membincangkan peranan undang-undang dan proses pembentukannya.

6. Soalan Vital

Bercakap mengenai kehidupan manusia, buku The Vital Question dari Nick Lane adalah salah satu buku yang disyorkan oleh Bill Gates. Buku ini sendiri mengkaji banyak utas antara tenaga, sel biologi, dan evolusi yang tidak berkesudahan.

Baca juga: Lihat  Bahagian "Nakal" Microsoft Boss Bill Gates

7. Bagaimana Tidak Keliru

Akhirnya, buku yang disyorkan dan disyorkan oleh Gates untuk pembaca adalah Bagaimana Tidak Salah. Dengan analisis matematik, pengarang buku ini, Jordan Ellenberg, menawarkan kepada sesiapa sahaja untuk mengambil tindakan yang sewajarnya dalam situasi yang sukar. Tidak hanya itu dalam buku ini penulis juga mengajarkan bahawa dengan mengambil tindakan yang tepat sebagai jalan penyelesaiannya, seseorang tidak harus selalu melakukan kesalahan atau kesalahan.

Artikel Berkaitan