Peluang Perniagaan Durian Weasel King Weakel dan Menjanjikan

Perniagaan Durian Weasel KingPernahkah anda mendengar durian Musang King? Bercakap mengenai durian memang tidak berkesudahan. Buah itu, yang dijuluki sebagai raja semua buah, memang penuh dengan kontroversi: begitu banyak yang menyukainya, tetapi tidak sedikit yang membencinya.

Buah tropika ini yang tumbuh di Asia Tenggara mempunyai kulit berduri, daging manis berkrim lembut dan aroma pedas. Kerana keunikan bahawa banyak orang segera menutup hidung atau menggaru wajah mereka walaupun mereka hanya mendengar nama mereka atau menelan dengan kuat kerana mereka membayangkan kesenangan mereka.

Terdapat banyak jenis buah durian, salah satunya terkenal ialah Weasel King. Apakah itu? Bagaimana ciri-cirinya? Lihat ulasan di bawah untuk menjawab soalan anda.

Adakah Itu Raja Musang Durian?

Raja Musang Durian

Musang King Durian adalah salah satu varian durian dari negara jiran, yang terdapat di kawasan Gua Kelantan, Tanah Merah, Malaysia, dan dikatakan sebagai salah satu jenis durian terbaik. Pertama kali dikenali pada tahun 1990, durian jenis ini segera disebut sebagai jenis terbaik di kelasnya.

Macam mana boleh jadi? Dagingnya tebal tetapi kuning lembut, rasanya manis dengan tambahan sedikit pahit, biji sangat kecil, dan baunya tidak terlalu menyengat seperti jenis lain jelas dapat memenangi hati para pencinta buah berduri.

Buahnya cenderung kering dan sering disebut sebagai durian buah kering terbaik. Saiz buah juga cenderung lebih besar daripada Monthong, jenis yang juga sangat disukai.

Di negara asalnya, Malaysia, durian ini lebih dikenali sebagai mao shan wang yang bermaksud raja kucing. Nama Weasel King sendiri muncul kerana lokasi pokok induk pertama didapati berdekatan dengan Gua Musang, Kelantan, bukan kerana ia berkaitan dengan musang.

Kegembiraan itu terjadi ketika pertama kali ditemui di Tanah Merah, Kelantan, Malaysia, kerana ternyata menanam pokok buah-buahan yang disukai oleh masyarakat sekitarnya dengan buah-buahan yang berkualiti di daerah ini. Tiga tahun kemudian, seorang penduduk tempatan bernama Wee Chong Beng mendaftarkan spesies ini sebagai jenis unggul sebagai Raja Kunyit, kerana dagingnya berwarna kuning seperti kunyit.

Kemunculan spesies unggul ini langsung menjadi topik tren dan petani di negara jiran berusaha untuk menanamnya. Pada awal tahun 2000-an, pokok-pokok yang ditanam mula berbuah dan dapat dituai. Nampaknya, hasilnya tetap berkualiti. Ini semakin menarik minat banyak petani untuk menanam jenis ini.

Kerajaan Malaysia menyenaraikan jenis biji ini sebagai 197 jenis atau dikenali sebagai D-197.

Apakah Ciri-ciri Durian Raja Musang?

Bercakap mengenai ciri fizikal, ada beberapa perkara yang harus diketahui sebelum membeli kesilapan. Bermula dari daun hingga buah. Daunnya memanjang dan runcing, tidak lebar seperti jenis lain. Untuk warna, daunnya agak kuning. Kemudian daunnya dapat tumbuh lebat selagi terkena cahaya matahari yang baik dan mencukupi.

Dari segi batang tidak terlalu berbeza dengan jenis lain secara amnya. Ia tumbuh tegak dengan banyak cabang yang juga kuat. Akarnya meliputi akar umbi dan terbahagi kepada tiga: primer, tersier dan sekunder.

Ciri menarik dapat dilihat pada buah. Duri itu dijumpai pada buah berbentuk piramid dengan tepi rata. Bentuk buahnya juga agak berbeza dengan jenis biasa. Sekiranya buah durian biasanya bulat, jenis ini berbentuk bujur seperti bola ragbi. Ciri unik lain ialah batang buahnya berwarna coklat dan agak botak. Di dasar buah sisi, terdapat lima garis tanpa duri yang menyerupai bintang laut.

Pastikan buah yang anda beli mempunyai semua ciri fizikal seperti di atas. Mungkin ada yang mempunyai dua atau tiga sifat, tetapi jenis yang asli mesti mempunyai keseluruhan sifat. Jangan salah pilih atau ditipu!

Julat Harga Weasel King Durian

Sejak dulu lagi, buah pedas ini dikenali sebagai buah yang mahal. Ini wajar kerana mengambil masa sekurang-kurangnya 10 tahun untuk tanaman ini mencapai kematangan yang sempurna. Memang, teknologi yang jauh lebih maju dapat mempercepat masa menuai, tetapi itu tidak mengurangkan harga tinggi buah ini.

Sekiranya jenis biasa mahal, bagaimana dengan raja musang? Di negara asalnya, harga per kg buah ini sekitar RM 45 (Rp 157,500), bahkan ada yang mencapai RM 85 (Rp 297,000). Hebat bukan? Di dunia itu sendiri, buah jenis ini telah banyak ditanam sehingga harganya tidak terlalu jauh berbeda dengan daerah asalnya, walaupun masih lebih tinggi. Harga buahnya boleh mencecah Rp 200,000 / kg. Sekiranya harga anak benih durian raja musang bermula dari Rp 50.000 - Rp 2.0000.000 bergantung pada ukurannya.

Wah, sungguh mahal! Tidak hairanlah varian ini diramalkan sebagai Raja Durian.

Walaupun harganya cukup mahal, permintaannya tidak sedikit kerana rasanya memang tidak diragukan. Bukan hanya membeli buah, banyak pencinta yang ingin menanam sendiri dengan membeli biji. Oleh itu, semakin banyak penjual mengusahakannya.

Ini menjadikan penanaman durian Weasel King menjadi peluang perniagaan yang sangat menguntungkan. Kerana peminat buah ini tidak pernah sunyi. Terutama jika musim menuai, di mana anda dapat merasakan puncaknya, penjualan skala jalanan dan pasar raya besar akan meningkat dengan mendadak.

Weasel King jenis ini yang dikatakan unggul juga cukup mudah ditanam dan kuat. Anda tidak perlu memberi rawatan khas, hanya air setiap hari dan gunakan baja organik seperti sangkar atau kompos. Walau bagaimanapun, jika anda ingin tumbuh lebih cepat, anda boleh menambah baja NPK kelas rendah setiap tiga bulan.

Perkara penting yang perlu diingat ialah tanaman ini memerlukan cahaya matahari yang optimum. Oleh itu, pastikan tidak ada tanaman yang lebih tinggi di sekitarnya.

Pelancongan Taman Musang King Durian

Dengan minat yang meningkat terhadap jenis buah ini, semakin banyak perkebunan membuka lawatan buah durian, di mana terdapat jenis Musang Raja.

Lawatan ini sesuai untuk anda yang menggemari buah ini. Biasanya, pengunjung akan dibenarkan melihat-lihat ladang untuk melihat lebih dekat perbezaan jenisnya dan secara langsung memilih mana yang hendak dibeli. Tidak jarang, penjual membenarkan pengunjung memetik buah mereka sendiri dari pokok itu. Ini adalah pengalaman yang tidak akan dilupakan bagi anda maniak maniak berduri.

Ini juga merupakan kawasan perniagaan yang cukup menguntungkan. Sekiranya anda mempunyai kawasan yang cukup luas, anda boleh mempertimbangkan untuk memulakan lawatan ini. Pelaburan di ladang buah dikatakan menghasilkan perolehan yang lebih tinggi berbanding tanaman getah atau kelapa sawit.

Sekiranya sehektar dapat ditanam sekitar 200 pokok, setiap pokok kemudian dapat menuai sekitar 100-200 kg buah. Jadi, sekurang-kurangnya anda dapat menuai 20,000 kg buah pada waktu menuai. Gandakan sendiri berapa dolar yang anda dapat jika anda dapat menuai sebanyak itu.

Dengan kemudahan penanaman, tidak mungkin mengalami kegagalan tanaman. Tambahan minat pasar terhadap buah yang juga sering disebut durian tidak pernah berkurang. Ini menjadikan perniagaan ini semakin popular.

Bagaimana? Anda berminat dengan perniagaan durian raja musang?

Baca juga: Perniagaan Montong Durian Plantation

Artikel Berkaitan