5 Tanda Anda Tidak Sedia Menjadi Blogger Sepenuh Masa

blogger sepenuh masaImej dari Brighterlife.co.id

Dalam dunia blogging, pasti ada sebilangan orang yang menjadi blogger sepenuh masa. Blogger sepenuh masa adalah orang yang bergantung pada memenuhi keperluan kewangan mereka dengan menjadi #Blogger. Segala keperluan hidupnya dibuat dengan menjana pendapatan dari menguruskan blog. Oleh itu, menjadi orang yang berurusan dengan dunia perniagaan dalam talian, salah satunya adalah blogger, jika dia boleh berjaya itu sangat menggoda.

Banyak pendapatan dan tentunya daya tarikan untuk bekerja dari rumah dengan mudah menjadi tarikan yang sangat menggoda. Terdapat banyak blogger sepenuh masa yang berjaya dengan pendapatan yang terlalu tinggi. Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang ingin menjadi blogger sepenuh masa, tidak mengapa dan itu adalah keinginan yang sangat wajar.

Tetapi jika keadaan anda tidak bersedia untuk menjadi Blogger sepenuh masa, anda harus menangguhkan keinginan anda terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa faktor yang menunjukkan bahawa anda belum menjadi Blogger sepenuh masa, perhatikan dengan teliti.

1. Tidak Boleh Selaras dengan Kandungan

Ini sering menjadi masalah, walaupun kedengarannya sangat sederhana. Konsistensi dalam menguruskan blog bukanlah perkara yang mudah, memerlukan perjuangan untuk masih mempunyai kekuatan untuk mengisi blog anda. Apa yang sering berlaku adalah, kita suka mempunyai tenaga yang berlebihan ketika membina blog. Sehingga kita dapat membuat artikel atau menyiarkan artikel di blog kita setiap hari.

Tetapi ketika blog telah berjalan selama beberapa bulan, rasa malas mula datang, ditambah dengan pengunjung yang tidak datang. Ini bermaksud anda tidak boleh konsisten dengan kandungan, walaupun konsistensi kandungan sangat penting pada masa membina blog.

Artikel lain:  5 Petua Berjaya Menjadi Blogger Separuh Masa

2. Ketergantungan dengan kerja luar talian masih tinggi

Ini bermaksud bahawa pergantungan pada kerja luar talian adalah bahawa keperluan hidup anda masih sangat bergantung pada pendapatan dari pekerjaan luar talian. Perkara seperti ini jika anda memaksa diri untuk menjadi blogger sepenuh masa, ia akan sangat berisiko.

Anda terlalu mengambil risiko jika anda berkeras untuk menjadi blogger sepenuh masa kerana anda masih memerlukan pendapatan dari kerja luar talian. Keadaan ekonomi dan kewangan anda boleh menjadi huru-hara sekiranya dalam keadaan ini anda memaksa diri.

3. Pendapatan dari blog belum stabil

Mempunyai blog yang dapat menjana wang memerlukan proses yang tidak mudah. Setiap orang berbeza, ada beberapa orang yang tidak memerlukan masa yang lama untuk menjana wang dari blog. Tetapi tidak sedikit yang memerlukan masa yang lama, bahkan hingga bertahun-tahun untuk dapat menjana wang dari blog.

Dan, apabila dapat menjana wang dari blog, untuk mencapai tahap stabil juga memerlukan proses. Oleh itu, jika anda belum dapat memperoleh pendapatan yang stabil dari blog, saya cadangkan untuk tidak menjadi blogger sepenuh masa.

4. Kesukaran Menguruskan Masa

Masa sering menjadi masalah besar bagi pekerja dalam talian, terutamanya bagi seorang blogger. Sekiranya anda belum dapat menguruskan masa anda dengan betul, pertama anda harus mengelakkan keinginan untuk menjadi blogger sepenuh masa. Menjadi blogger akan memakan banyak masa anda, jadi anda seharusnya dapat membahagikan masa anda dengan betul.

Terutama bagi anda yang masih bersekolah, kuliah, atau anda sudah berkahwin. Anda mesti dapat membahagikan masa antara menguruskan blog, belajar untuk anda yang masih bersekolah, dan masa untuk keluarga jika anda sudah berkahwin. Tambahan untuk berkongsi masa untuk komuniti sosial anda kerana anda juga makhluk sosial yang mesti bersosial.

Baca juga:  4 perkara yang sering menjadi matlamat seseorang blogging

5. Pendapatan dari blog tidak memenuhi keperluan hidup

Ini juga penting, walaupun pendapatan anda dari blog stabil, tetapi sebenarnya tidak cukup untuk memenuhi keperluan hidup anda, maka anda harus terus mencari pendapatan dari tempat lain. Cukup jadikan aktiviti #blogging anda sebagai pekerjaan sampingan untuk meningkatkan pendapatan utama anda.

Bersabar dan terus menjalani proses blogging anda, jangan terburu-buru untuk mendapatkan status blogger sepenuh masa, kerana jika anda membuat keputusan yang salah, ia sama dengan merosakkan hidup anda sendiri.

Artikel Berkaitan