Jemi Ngadiono ~ Anak-anak Petani dan Usahawan Sosial yang Berjaya Mengumpulkan Komuniti 1,000 Guru

Jemi NgadionoImej dari Kompasiana.com

Pengalaman hidup yang benar-benar kurang dan sukar tidak semestinya membuat seseorang putus asa dan tidak dapat memiliki impian dan masa depan. Kerana sesiapa yang ingin mencuba dan berjuang, dia dapat memperoleh harapan dan cita-cita yang lebih baik. Inilah yang telah dibuktikan oleh sekurang-kurangnya anak petani sederhana, Jemi Ngadiono (Jemi). Walaupun keadaan ekonomi keluarga itu biasa-biasa saja, Jemi berjaya menamatkan pengajiannya hingga ke kuliah.

Tetapi pencapaian pendidikan ini bukan hanya mudah dicapai. Sebabnya, Jemi diharuskan melakukan pekerjaan ganjil dan mengetepikan penghasilannya untuk dapat masuk ke kuliah ke Jabatan Penyiaran, Bina Sarana Informatika. Bukan itu sahaja, Jemi kini telah menjadi usahawan sosial dengan mewujudkan komuniti seramai 1,000 orang guru. Lalu bagaimana kisah Jemi Ngadiono? Berikutan kajian semula.

Mengasaskan Komuniti 1000 Guru

Embrio komuniti 1000 guru bermula dengan Jemi Ngadiono ketika dia di kuliah pada bulan Ogos 2012 dengan membuat akaun #Twitter bernama @ 1000_guru. Semasa bekerja juga di sebuah syarikat media elektronik, Jemi pada masa itu selalu mendokumentasikan peristiwa dan peristiwa yang berkaitan dengan pendidikan di kawasan yang terpencil atau terpencil. Tiada akaun Twitter @ 1000_guru mendapat sambutan positif daripada netizen.

Ini dapat dilihat dari jumlah pengikut yang mencecah 30 ribu dalam satu tahun. Kerana ketika itu banyak pengikutnya ingin turut serta dalam kegiatan yang dilakukan oleh Jemi, lelaki kelahiran Tulang Bawang, Lampung, 11 Mei 1984, juga mengisytiharkan Komuniti sebanyak 1,000 Guru pada bulan November 2013.

Artikel lain:  Henny Kristianus ~ Wanita yang Dengan rela hati meninggalkan tempat tinggal untuk Anak Jalanan

Sejurus selepas mewujudkan #komuniti 1000 guru, Jemi mengatakan bahawa komuniti ini tidak berafiliasi dengan agensi kerajaan. Komuniti 100 guru itu sendiri mempunyai aktiviti utama mengajak peserta komuniti untuk membuka perjalanan (menjelajah wilayah) yang  berlangsung selama tiga hari (Jumaat-Ahad).

Memulakan Aktiviti Masyarakat 1000 Guru

Setelah secara rasmi menubuhkan komuniti 1000 guru Jemi, mereka segera memulakan kegiatan mereka pada tahun 2013 dengan mengadakan lawatan terbuka di pedalaman Rangkasbitung, Banten. Dia mengatakan bahawa pada awal penjelajahannya hanya ada 9 peserta. Tetapi dari aktiviti awal ini Jemi terus mendapat banyak peserta untuk lawatan terbuka seterusnya.

Kini aktiviti komuniti 1000 guru ini juga telah dikonsepkan secara utuh dengan membuat pengalaman pendidikan dan backpacker yang menarik dengan nama program TnT (Perjalanan dan Pengajaran). Ya, para peserta yang mengambil bahagian dalam 1000 komuniti lawatan terbuka guru, selain membantu program pendidikan seperti mengajar atau memberikan bantuan pendidikan, mereka juga akan mengunjungi pelbagai tarikan gaya backpacker.

Pembangunan Aktiviti TnT Komuniti 1000 Guru

Dari peringkat perintis masyarakat 1000 guru kini aktiviti TnT telah berlaku setiap bulan di kawasan terpencil yang dianggap dikunjungi. Perkembangan komuniti 1,000 guru itu sendiri begitu meluas sehingga di luar Jawa. Hingga kini 1000 komuniti guru itu sendiri mempunyai 38 cabang daerah di 30 provinsi dengan Jakarta sebagai pusat komando. Beberapa cabang komuniti 1,000 guru termasuk Bengkulu, Bandung, Kupang, Makassar dan Samarinda.

Setiap cabang dari 1000 komuniti guru sudah dapat mengadakan lawatan terbuka TnT sendiri setiap bulan ke desa-desa terpencil dengan aktiviti yang sama seperti yang ditentukan oleh pusat. Kegiatan atau aktiviti 1000 peserta lawatan terbuka komuniti itu sendiri dilakukan pada hujung minggu (hujung minggu) sehingga tidak mengganggu aktiviti peserta yang bekerja pada hari kerja.

Aktiviti lawatan terbuka ini lebih menarik kerana semua peserta akan menginap di rumah penduduk kampung sekitarnya. Tujuan bermalam adalah menjalin ikatan emosi antara peserta dan penduduk setempat.

Baca juga:  Eugene Cho ~ Menyebarkan Misi Mengenai Orang Lain dengan Tindakan Sebenar

Berikan Biasiswa dan Kempen untuk Menghormati Guru Anda

Selain membantu pendidikan dan perjalanan, komuniti 100 guru juga menyampaikan program biasiswa kepada guru pedalaman dan kempen moral yang bertajuk Hormati Guru Anda. Biasiswa ini akan diberikan kepada guru-guru pedalaman yang hanya lulus sekolah menengah atau setaraf untuk melanjutkan pelajaran ke kolej.

Walaupun telah dianggap berjaya sebagai usahawan sosial, Jemi mengatakan bahawa dia masih mahu beralih ke sasaran dan impian seterusnya. Dalam hal ini, sasaran yang akan segera dicapai adalah dengan mewujudkan landasan sebagai payung undang-undang bagi komuniti 1000 guru.

Apabila yayasan ini ditubuhkan, Jami ingin pergi ke NTT (Nusa Tenggara Timur) untuk memberikan bantuan selama 12 bulan. Selanjutnya, impian Jemi Ngadiono adalah untuk mewujudkan pendidikan yang tepat untuk anak-anak di luar bandar dan kawasan terpencil dan untuk membantu guru luar bandar menjadi lebih sejahtera.

Artikel Berkaitan