Ingin Menyusun Cerita di Media Sosial Steller? Ikuti garis panduan berikut

stellerImej dari Thenextweb.com

Beberapa waktu yang lalu saya telah menjelaskan apa yang Steller media sosial kini popular di Dunia. Steller yang mempunyai akronim dari "pencerita" yang bermaksud pencerita atau pencerita dalam bahasa Dunia memang menawarkan konsep yang berbeza dari kebanyakan media sosial.

Ya, dalam Steller ini, seseorang semestinya diminta untuk fokus menjadi pencerita. Sekarang di sinilah banyak pengguna masih mengalami kesukaran. Walaupun sebilangan orang masih menghadapi kesukaran menggunakan #media sosial ini, tetapi sebenarnya dengan langkah-langkah yang tepat untuk menyusunnya, anda akan dapat melakukannya dengan cepat dan mudah. Dan berikut adalah panduan untuk menyusun cerita di Steller bagi anda yang masih menghadapi masalah untuk melakukannya.

1. Mulakan Post Steller

Langkah pertama yang harus anda lakukan untuk mengatur cerita anda di Steller adalah dengan mula menghantar. Setelah mendapat permohonan, sediakan koleksi gambar anda untuk diposkan ke Steller. Setelah log masuk, anda akan dibawa ke menu skrin utama.

Dalam menu ini, anda akan ditunjukkan pelbagai kisah "pencerita" dari beberapa akaun yang anda ikuti. Sekarang untuk memulakan cerita anda sendiri, anda boleh menyentuh butang bulat dengan logo pensil yang terletak di kanan bawah skrin utama.

Artikel lain:  Steller ~ Media Sosial Baru yang Mula Berkumandang di Dunia

2. Pilih Tema

Selepas itu anda boleh memilih 1 dari 11 tema Steller yang sesuai dengan cerita yang akan disampaikan. Untuk melihat tema dengan lebih terperinci (pratonton) anda dapat menyentuh dan menahan pilihan tema selama beberapa saat. Dari sini anda akan mendapat gambaran lengkap mengenai deskripsi reka bentuk dan pasukan pembuatnya.

3. Pasang gambar

Kemudian setelah memilih tema, anda boleh mula menyiarkan foto pertama anda sebagai paparan muka depan. Untuk melakukan ini, anda hanya boleh menyentuh logo #kamera yang terletak di kiri atas. Sekiranya logo kamera disentuh, anda akan dibawa ke galeri foto pada telefon pintar anda. Pilih satu foto yang ingin anda tutup sebagai foto. Untuk menyiarkan foto di halaman Steller lain, anda juga boleh melakukan perkara yang sama.

4. Susun Teks dan Susun atur

Seterusnya, langkah-langkah yang perlu diambil untuk membuat cerita di Steller adalah melakukan pengaturan teks dan susun atur. Bagi anda pengguna telefon pintar #iOS, akan ada banyak pilihan untuk membuat tetapan ini berbanding pengguna Android. Beberapa tetapan lengkap yang ada di platform iOS adalah memilih fon, ukuran fon, hingga penjajaran kata (tetapan penjajaran kanan, kiri, atau tengah).

Tetapi harap maklum bahawa tidak semua tema dari Steller dapat melakukan semua tetapan. Kerana beberapa tema ini tidak membenarkan pengubahsuaian sama sekali. Bagi anda pengguna platform Android, anda hanya dapat melakukan tetapan kata dan memilih susun atur sahaja

5. Muat naik Cerita

Setelah memilih tema, foto dan tetapan, sudah waktunya untuk memuat naik cerita, ya, menurut konsep Steller, yang merupakan "pencerita", pengguna semestinya diminta untuk bercerita untuk melengkapkan foto, video dan tema yang telah dipilih. Tulis kata demi kata yang sesuai dengan foto atau video yang telah disiarkan.

Setelah penulisan telah diberikan sehingga sebuah cerita menarik dibentuk maka sudah tiba masanya untuk menerbitkan atau menerbitkannya dengan menekan butang Publish di sudut kanan bawah skrin. Setiap cerita yang diterbitkan akan dilihat pada garis masa.

6. Letakkan Tanda Pagar

Untuk menyasarkan atau menargetkan orang tertentu, anda boleh menambah atau melekatkan hashtag (hash) tertentu. Seperti jika anda mahu kisah anda berada dalam kumpulan atau kategori pencerita Indonesia, maka anda hanya perlu menambahkan hashtag #StellerID.

Baca juga:  Friendster.id ~ "Reinkarnasi" Media Sosial Lama dengan Rasa Dunia yang Lebih Khas

7. Ringkas Koleksi

Akhirnya, langkah untuk membuat cerita di media sosial Steller adalah membersihkan koleksi. Sebenarnya pada langkah sebelumnya "pencerita" anda telah berjaya disiarkan. Namun, kerana semakin banyak koleksi cerita anda, maka membersihkan koleksi adalah sesuatu yang patut dilakukan. Sekarang berkaitan dengan Steller ini dia sendiri mempunyai tab khas yang disebut "Koleksi". Dengan tab ini, anda dapat menyusun pelbagai cerita yang anda suka, termasuk karya anda sendiri.

Artikel Berkaitan