Wenart Gunadi ~ Berjaya Menubuhkan Seni Menyimpang, Perniagaan Ilustrasi Kreatif di Medan Permainan Menang

Wenart GunadiGambar dari Satujam.com

Hobi dan kepakaran adalah dua kombinasi yang sangat baik untuk menjadikan perniagaan berjalan dengan sepenuhnya. Ya, kedua elemen ini akan sangat mempengaruhi bagaimana perniagaan dapat dijalankan oleh pengusaha atau pengasas.

Dengan mempelopori perniagaan melalui dua elemen ini, secara amnya seorang usahawan akan mempunyai minat dan impian yang baik untuk berjaya perniagaannya. Bagaimana mungkin hanya dua elemen ini yang dapat menjadikan perniagaan mempunyai prospek yang cerah? Sekurang-kurangnya seorang usahawan ini telah membuktikannya.

Ya, dengan kepakaran dan minatnya dalam bidang permainan dan ilustrator, Wenart Gunadi (Wenart) telah berjaya menjadikan perniagaannya, Deviant Art, sebuah perniagaan yang menjanjikan. Lalu bagaimana kisah Wenart Guandi dalam mengembangkan Deviant Art? Berikutan kajian semula.

Kisah Wenart Gunadi Mengasaskan Seni Menyimpang dan Permainan Studio Ladang Kecil

Sejak kecil, Wenart Gunadi sudah biasa dengan beberapa permainan tradisional. Bukan hanya dengan permainan Wenart juga sangat menyukai makanan ringan atau makanan ringan tradisional. Pada zaman moden yang telah banyak berubah, Wenart dengan kepakaran dalam bidang ilustrasi menjadikan makanan ringan tradisional diubah menjadi permainan atau permainan kreatif dan menarik.

Dari kepakarannya dalam membuat permainan ini Wenart juga mendirikan Deviant Art pada tahun 2007. Dalam usaha ini Wenart juga mendirikan sebuah studio produksi permainan bernama Small Farm di Surabaya. Dari studio ini, Wenart Gunadi juga membuat ilustrasi untuk permainan berasaskan Android yang disebut Jemil Kingdom sejak Ogos 2015. Dalam penghasilan atau pembuatan permainan ini Wenart menjalankan fungsinya sebagai pembuat konsep dan ilustrator.

Artikel lain:  Ami Raditya ~ Pengasas Duniaku.net Dengan Banyak Pengalaman dalam Industri Media

Konsep yang dibawa oleh Wenart dalam permainan Jemil Kingdom itu sendiri adalah permainan ketangkasan dengan bidang kuliner. Dan kerana cintanya pada Dunia kuliner, Wenart juga memperkenalkan banyak Dunia kuliner untuk permainan Jemil Kingdom. Permainan ini sendiri akan mengajak para pemain untuk memasangkan makanan ringan pasar dengan tahap kesukaran sehingga tahap 50.

Menjadi Sumber Mata Pencaharian dan Proses Membuat Ilustrasi

Dari hobi membuat ilustrasi ini, Wenart Gunadi meneruskan hasratnya untuk menjadi profesion dan menjana pendapatan. Untuk membuat gambaran permainan, Wenart menjelaskan bahawa dia bermula dengan proses sumbang saran. Proses sumbang saran itu sendiri dilakukan untuk menentukan konsep dan pelaksanaannya. Di sinilah semua proses dan langkah akan dijalankan.

Dari sini Wenart meneruskan kerjanya dengan membuat beberapa lakaran untuk menjelaskan idea tersebut kepada klien. Semasa membuat lakaran, pelanggan yang memesan boleh memberikan semakan sehingga akhirnya idea yang tepat dan sesuai dipilih. Selanjutnya, ilustrasi dibuat dengan masa yang boleh mencapai beberapa hari.

Tetapi setiap hari Wenart sebagai penyedia perkhidmatan akan selalu menghantar kemas kini kerja supaya pelanggan dapat segera melihat kemajuan pekerjaan mereka. Sekiranya memang ada semakan, Wenart akan segera memperbaiki kerjanya sehingga akhirnya perjanjian tersebut dipersetujui oleh pelanggan.

Cabaran Mengalami Kerja Illustrator

Dalam melaksanakan pekerjaan ini, lelaki yang lulus dari Visual Communication Design, Petra Christian University, Surabaya ini mengakui bahawa halangan terbesarnya adalah memahami keinginan pelanggan yang kadang-kadang mempunyai pelbagai khayalan dan kadang-kadang sukar dibayangkan. Oleh itu, pada setiap taklimat, Wenart sentiasa berusaha membaca minda pelanggan dengan sebaik mungkin. Dan apabila masalah ini berlaku, jalan keluarnya adalah dengan membuka komunikasi yang baik dengan pelanggan.

Untuk mendapatkan pesanan lain dari pelanggan, Wenart Gunadi menyusun strategi menggambar dengan pelbagai jenis ilustrasi. Di sinilah pelanggan dapat mendapatkan gambar lain dan akhirnya memesan ilustrasi lain dengan Wenart. Oleh itu untuk berjaya dalam bidang ini, Wenart menjelaskan bahawa dia tidak dapat diperbaiki dengan hanya satu gaya menggambar, tetapi dia juga harus dapat menguasai teknik menggambar ilustrasi yang lain.

Baca juga:  Jemi Ngadiono ~ Anak-anak Petani dan Usahawan Sosial yang Berjaya Meningkatkan Komuniti 1,000 Guru

Pemasaran Karya Ilustrasi Wenart Gunadi

Pemasaran karya Wenart Gunadi dari studio kreatifnya kebanyakan dilakukan melalui media dalam talian. Dan kerana pasar sasarannya sekarang telah merambah ke luar negeri, Wenart juga mengaku harus berkunjung ke setiap negara jika diperlukan untuk proses taklimat. Dengan segala usaha dan kerja kerasnya pada masa ini, perniagaan Wenart berkembang dengan pesat dan berjaya. Tidak kurang dari 8 ribu lebih suka selalu mendapat Wenart di laman media sosial Jemil Kingdom.

Artikel Berkaitan