Muhammad Ali ~ Legenda Dunia Tinju yang Tidak Boleh Dilupakan oleh Syarikat Apple

Muhammad AliImej dari History.com

Pada hari Jumaat (3 Jun 2016) atau Sabtu (4 Jun 2016) Waktu dunia semalam, kami diberi berita mengejutkan dari dunia, iaitu kematian legenda petinju dunia, Muhammad Ali. Ya, dengan komplikasi penyakit Parkinson yang dideritanya selama beberapa tahun akhirnya Muhammad Ali akhirnya harus menyerah dan menghembuskan nafas terakhir pada usia 74 tahun.

Petinju yang mempunyai nama kelahiran Cassius Marcellus Clay, Jr. memang merupakan tokoh yang sangat hebat. Walaupun dia juga telah membuat kontroversi beberapa kali seperti memberi mesej kebanggaan kaum kepada orang Afrika Amerika dan menentang dominasi kulit putih dan menentang penglibatan Amerika dalam Perang Vietnam, tokoh yang kemudian memeluk Islam pada tahun 1964 adalah tokoh yang memberi inspirasi dan juga tidak dapat dilupakan oleh dunia, terutamanya oleh syarikat Apple (Apple Inc.).

Lalu mengapa syarikat #Apple tidak boleh melupakan sosok Muhammad Ali? Dan apa hubungan Muhammad Ali dengan syarikat Apple ini? Berikutan kajian semula.

Mempunyai Kedekatan dengan Syarikat Apple

Seperti yang dikatakan sebelum ini Apple memang sangat dekat dengan petinju yang memenangi 3 kejuaraan kelas berat. Jadi pada tahun 1997 yang lalu, Apple telah menjadikan Muhammad Ali sebagai ikon bintang iklan. Walaupun hanya bertahan selama 15 minit, tetapi video iklan Apple yang menyajikan petinju Muhammad Ali sangat berkesan untuk Apple. Iklan ini sendiri berwarna hitam putih yang sengaja dipilih oleh Apple untuk menunjukkan kesan klasik walaupun sudah ada televisyen berwarna.

Dalam iklan video ini, petinju yang memenangi gelaran "The Greatest" dilihat mencabar lawannya untuk bertinju dan memberitahu lawannya bahawa dia tidak pernah gagal dan kalah. Dari iklan video tersebut, Apple nampaknya ingin menunjukkan dan menunjukkan kepada masyarakat bahawa berfikir secara berbeza atau berfikir berbeza adalah sesuatu yang boleh membawa kemuliaan.

Artikel lain:  Mother Teresa ~ Tokoh Kemanusiaan Pemenang Hadiah Nobel Perdamaian

Kesedihan Syarikat Apple

Kematian Muhammad Ali akhirnya meninggalkan kesedihan yang mendalam bagi syarikat teknologi Apple. Untuk menunjukkan belasungkawa dan perasaan sedihnya, Apple kemudian mengubah halaman depan laman web rasminya menjadi foto Ali dengan latar belakang hitam dan putih.

Latar belakang hitam dan putih itu sendiri menunjukkan bahawa Apple sangat sedih dengan kematian peninju legenda terhebat di dunia. Tidak hanya memaparkan foto Muhammad Ali, pada kesempatan yang sama Apple juga memetik ucapan terkenal dari seorang petinju yang dianugerahkan "Sportsman of the Century" oleh Sports Illustrated.

Di laman web rasminya Apple memaparkan foto hitam dan putih Muhammad Ali dengan petikan "Muhammad Ali. 1942 - 2016. Lelaki yang tidak mempunyai khayalan tidak mempunyai sayap. Walaupun Apple kemudian tidak menyebut dan menjelaskan alasan di sebalik tindakan untuk menukar halaman depan, tetapi dipercayai bahawa ia berkaitan dengan kedekatan Apple dengan Muhammad Ali.

Takziah dari Selebriti Dunia

Walaupun dia sudah tiada, sosok Muhammad Ali akan selalu dikenang oleh dunia. Sesungguhnya, berita kematian Muhammad Ali tiba-tiba menjadi topik perbincangan dan tren dunia. Bukan hanya Apple, tetapi beberapa selebriti dunia lain juga menyatakan rasa sedih dan takziah mereka, walaupun hanya melalui media sosial. Beberapa selebriti yang mengucapkan takziah adalah David Beckham yang mengucapkan takziah melalui #Instagram.

Dalam instagramnya, bekas pemain Manchester United dan Real Madrid itu menyatakan bahawa "perkara yang mustahil adalah pendapat bukan fakta. Mustahil juga bukan deklarasi, tetapi keberanian. Mustahil juga berpotensi. Oleh itu yang mustahil hanya sementara dan kemustahilan tidak ada. "

Selain David Beckham, ucapan takziah juga datang dari rakan-rakan profesionalnya, Mike Tyson dan Manny Pacquiao, yang mengucapkan takziah melalui media sosial Twitter.

Baca juga:  Alfred Bernhard Nobel ~ Kisah Panjang Pemula Hadiah Nobel 

Tokoh yang akan selalu dikenang oleh dunia

Pada akhirnya, orang yang jujur ​​dan jujur ​​ini akan selalu dikenang oleh semua orang di dunia ini. Laila Ali, anak lelaki Muhammad Ali yang juga seorang wanita petinju sendiri, kemudian mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah mengucapkan takziah dan mendoakan ayahnya. Sebagai peninju yang telah mencatat rekod 56 kemenangan ini memang luar biasa. Terutama dengan nama panggilan "The Greatest" dianggap bahawa tidak ada petinju yang belum dapat menandinginya.

Artikel Berkaitan