Petua Blogging Untuk Kanak-kanak Dan Pelajar Sekolah

Petua blogger pelajarImej dari Degreesource.com

Aktiviti blogging sekarang adalah aktiviti yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja. Kegiatan menulis blog boleh dilakukan oleh pekerja, pekerja, suri rumah, pelajar malah anak-anak sekolah juga boleh melakukannya. Aktiviti #blogging ini akan memakan banyak masa anda jika anda tidak dapat menjalankannya dengan berkesan dan cekap. Terutama bagi anda yang menjalankan aktiviti blog sebagai pekerjaan sampingan, maka anda masih harus mengutamakan aktiviti utama anda.

Bagi anda yang masih bersekolah, atau masih bersekolah, ia tetap harus mengutamakan pendidikan. Walaupun anda mungkin membencinya juga, dengan mengembangkan blog. Sekiranya anda sedang belajar, dan anda juga mengusahakan projek blog, ada baiknya anda melihat beberapa petua blog untuk kanak-kanak atau pelajar sekolah di bawah.

1. Disiplin dalam Perkongsian Masa

Kerana anda mempunyai tanggungjawab lain sebagai pelajar, anda mesti dapat berdisiplin dengan masa. Jangan biarkan aktiviti blog anda benar-benar menjadi gangguan kepada aktiviti utama anda sebagai pelajar. Anda mesti dapat membahagikan masa anda dengan berkesan dan cekap, anda mesti terus belajar seperti pelajar lain. Tentukan masa blog anda, cubalah di luar aktiviti pembelajaran anda agar tidak mengganggu pelajaran anda.

Lebih baik lagi jika anda membuat jadual kapan belajar, dan ketika menjalankan aktiviti blogging. Sekiranya anda sudah mempunyai jadual, yang harus anda lakukan adalah mematuhi jadual yang anda buat. Jangan biarkan anda memecahkannya, kerana ia pasti akan mengacaukan, baik aktiviti pembelajaran dan aktiviti blog anda.

Artikel lain:  Panduan Pembelajaran Blogging Untuk Pemula, Petua Membangun Blog

2. Kurangkan masa bermain, gunakannya untuk menulis blog

Salah satu alternatif untuk membahagikan masa ketika anda menulis blog dan anda masih aktif sebagai pelajar adalah dengan mengurangkan masa bermain anda. Sekiranya anda selalu bermain-main dengan rakan, maka anda boleh mengurangkannya. Gunakan masa bermain dengan rakan-rakan untuk menjalankan aktiviti blog anda. Ini supaya masa utama anda tetap dapat belajar pelajaran sekolah anda.

3. Cuba Perbincangan Blog Bertema Sekolah

Baiklah, ini boleh dikatakan semasa menyelam air minuman. Oleh itu, cubalah blog yang sedang anda kerjakan untuk membincangkan topik pembelajaran di sekolah. Ini akan memudahkan anda bekerja di blog, sementara anda dapat belajar tentang pelajaran dari sekolah lagi. Oleh itu, apabila anda mendapat bahan daripada guru di sekolah, anda hanya menyalin dan memberi sedikit penjelasan tambahan dan kemudian menyiarkannya di blog anda.

Sekiranya anda melakukan ini, maka ini juga merupakan kelebihan. Anda akan lebih kurang memahami pelajaran dari sekolah, kerana dengan menghantar pelajaran ini, sama seperti anda mengulangi dan mempelajari semula perkara pelajaran di sekolah.

4. Manfaatkan waktu rehat

Manfaatkan masa rehat anda sepenuhnya. Sekiranya terdapat cuti pendek di sekolah, anda boleh menggunakan masa itu untuk blog anda. Ya, terserah kepada anda, untuk memposting, membuat artikel, atau aktiviti blog lain.

Maksudnya ialah memanfaatkan masa anda dengan sebaik mungkin untuk aktiviti blogging. Tetapi jika anda tidak dapat, maka anda tidak boleh memaksanya, misalnya jika ada tugas yang mesti diselesaikan dari sekolah, maka utamakan tugas itu.

5. Memaksimumkan Waktu Percutian untuk Blogging

Anda juga boleh menggunakan masa percutian untuk aktiviti blogging. Atau juga sebagai contoh jika anda mengisi masa percutian untuk lawatan, maka boleh menjadi topik menarik untuk mengisi blog anda. Selalu memaksimumkan masa percutian anda untuk menulis blog, agar tidak mengganggu aktiviti pembelajaran anda ketika aktif. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mengurangkan aktiviti blog anda apabila aktiviti pembelajaran di sekolah kembali aktif.

Baca juga:  Inilah 5 Tahap Blogger Menjana Wang dari Aktiviti Bloggingnya

6. Rehat Pertama Ketika Ada Peperiksaan

Nah, ini sangat penting untuk anda sedar. Lagipun, anda adalah pelajar, sudah tentu ada kalanya anda perlu menempuh peperiksaan atau ujian. Buat rehat terlebih dahulu apabila jadual anda penuh dengan ujian dan peperiksaan, anda mesti belajar terlebih dahulu untuk bersiap sedia menghadapi peperiksaan.

Ia juga bagus untuk hanya menyegarkan dana untuk melepaskan keletihan otak anda dari aktiviti blog. Kemudian apabila ujian selesai, anda boleh kembali ke blog, tentu saja, dengan pelbagai idea baru.

Artikel Berkaitan