Marischka Prudence ~ Dapatkan puluhan juta beg sebulan terima kasih kepada profesion sebagai blogger pelancongan

Berhemah MarischkaImej dari Fimela.com

Marischka Prudence - Pada saat globalisasi berkembang seperti sekarang ini, kita juga berhadapan dengan kenyataan bahawa peluang untuk mendapatkan pekerjaan juga semakin beragam. Bukan hanya bekerja sebagai pekerja di syarikat atau agensi tertentu, bahkan pada masa ini pekerjaan kreatif seperti blogger juga semakin diperlukan. Inilah yang mencetuskan banyak orang yang berminat untuk mendalami dunia blogging.

Salah satunya adalah seperti apa yang dilakukan oleh Marischka Prudence, wanita yang satu ini berjaya mengembangkan hobi yang merangkumi peluang perniagaan yang sangat menjanjikan. Digabungkan dengan kemahiran menulis blognya, kini Marischka Prudence mengejar profesion sebagai blogger pelancongan.

Dengan kerjasama yang telah dijalin oleh Marischka dengan beberapa pihak seperti agensi kerajaan kepada syarikat besar, dia mengakui bahawa dia dapat mengantongi pendapatan berpuluh juta rupiah setiap bulan. Melihat kepada tren masa depan, dia masih sangat optimis bahawa profesionnya sekarang menjanjikan perkembangan yang luar biasa.

Marischka Prudence Berhenti dari Pekerjaan dan mengikuti Travel Blogging

Sebelum menjadi blogger pelancongan, sebenarnya Marischka Prudence juga pernah bekerja sebagai pekerja. Pada masa itu, dia masih menjadi wartawan di stesen televisyen swasta. Walaupun dia sudah mengenal dunia blogging sejak 2011, namun dia tidak terfikir untuk menjadikan hobinya sebagai mata pencarian.

Baru pada tahun 2012, Marischka berfikir lagi bahawa dengan hobinya yang benar-benar melancong, dia dapat menciptakan peluang perniagaan baru yang tidak kurang menjanjikan daripada pekerjaannya sekarang. Akhirnya, dengan tekad sebulat suara, dia memberanikan diri untuk mengundurkan diri dari pekerjaan lamanya dan mula mengejar profesion sebagai perjalanan #blogger.

Artikel lain:  Berikut adalah 4 Media Sosial Berpotensi Yang Sering Digunakan oleh Blogger Perjalanan

Keputusan itu pastinya bukan perkara mudah bagi wanita muda yang masih mempunyai impian besar untuk berkembang. Tetapi dia percaya bahawa pilihan untuk menjadi blogger pelancongan bukanlah pilihan yang salah. Dia sangat yakin bahawa dunia perjalanan yang digabungkan dengan kemahiran menulis blog, dapat menjadi potensi besar yang kini semakin diperlukan.

Utamakan Ciri Peribadi

Pada satu kesempatan, Marischka menyatakan bahawa untuk menjadi blogger perjalanan yang berjaya, salah satu perkara paling penting untuk dipertimbangkan adalah dengan dapat mendisiplinkan diri anda. Ini menjadi sangat penting kerana, pada dasarnya kita tidak mempunyai bos yang akan mendisiplinkan kita sepanjang masa. Jadi, satu-satunya pemimpin dan pekerja dalam perniagaan ini adalah anda.

Oleh itu, dalam menerokai profesion perjalanan blogger diperlukan watak yang kuat dari seseorang. Watak-watak ini kemudiannya boleh menjadi ciri peribadi yang boleh menjadi titik penjualan di mata rakan kongsi atau rakan kongsi. Ini ditekankan oleh Marischka kerana banyak blogger perjalanan yang berjaya terkenal dengan ciri-ciri peribadinya.

"Harus ada konsistensi, kan? Tidak ada bos yang meminta untuk menulis. Untuk menjadi blogger, anda juga harus menjadi diri sendiri, kekuatan ada pada diri. Itu adalah tanda menjual blog kita juga. Jadilah diri sendiri dan berkongsi, "kata Marischka.

Projek Marischka Prudence Prime

Ketika mula mengejar dunia blog perjalanan, pada tahun 2013 usaha yang dilakukan oleh Marischka nampaknya membuahkan hasil. Menurutnya, salah satu perkara yang menyebabkan potensi blogger pelancongan menjadi semakin dicari adalah perkembangan dunia dalam talian, terutama media sosial. Dari situ bermula banyak syarikat atau agensi yang berminat untuk mengembangkan diri melalui usaha pemasaran dalam talian.

Dan keberuntungan akhirnya dicapai oleh Marischka ketika dia mendapat projek kolaborasi dengan media pelancongan di wilayah Belitung Timur. Projek bertema pelancongan ini, menjadi batu loncatan baginya untuk mendapatkan projek lain.

Walaupun dunia pelancongan sangat berkaitan dengan pelancongan, Marischka menekankan bahawa potensi blogger pelancongan tidak terbatas pada domain tersebut. Sebagai bukti, sebilangan pelanggan yang kini bekerjasama dengan Marischka berasal dari pelbagai bidang seperti produk masakan, kosmetik, perkhidmatan pengangkutan dan industri lain.

Baca juga:  6 Perjalanan Dunia Blogger Paling Popular di Instagram

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, alasan mengapa banyak syarikat berminat untuk bekerjasama dengan blogger pelancongan adalah kerana semakin banyak orang mencari rujukan produk melalui internet. Dan melalui pemasaran internet juga, syarikat-syarikat ini ingin lebih dekat dengan pelanggan mereka.

Sehingga kini Marischka Prudence masih aktif sebagai blogger pelancongan dan sering mengikuti seminar yang berkaitan dengan dunia blogging dan melancong. Apa yang dilakukan oleh wanita kreatif yang satu ini, pastinya dapat menjadi inspirasi, terutama bagi wanita wanita lain untuk dapat melepaskan potensi mereka yang lebih luas.

Artikel Berkaitan